03.03.2015,  19:58:04 | 4 comentarii | 663 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Primarul Petroşaniului preocupat serios de / Abandonul şcolar
de Corneliu BRAN
Ieri, 3 martie, primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, secondat de directorul SPADPP, Daniel Vişan, şi de directorul Şcolii Gimnaziale nr. 7 Petroşani, prof. Vasile Pop, au susţinut o conferinţă de presă. 
 
Proiect pentru copiii care au părinţii plecaţi în străinătate şi care sunt în situaţia de a abandona şcoala
Prima intervenţie s-a referit la un proiect european şcolar, implementat de Şcoala Gimnazială nr. 7 Petroşani în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 3 Lupeni şi cu alte două şcoli din Oltenia, din Sadova, respectiv Filiaşi, solicitant fiind Asociaţia „Edulife” Craiova.
„E un proiect făcut împreună cu Asociaţia Edulife din Craiova şi se referă la copiii care sunt în situaţii deosebite şi în pericol de abandon şcolar. Eu am făcut doar această introducere generală, pentru că ideea de a intra într-un astfel de proiect ne-a venit acum aproape doi ani de zile, când am avut discuţii cu Sile Pop în legătură cu situaţia copiilor care au părinţii plecaţi în străinătate la muncă. Sunt copii care, de cele mai multe ori, rămân acasă cu o mătuşă sau o bunică sau doar cu fraţi mai mari şi atunci, ei, rămân practic, în multe momente, nesupravegheaţi, precum şi fără vreo formă de asistenţă socială sau psihologică. Iar îndepărtarea aceasta de părinte poate duce uneori la situaţii, din păcate, legate de abandon şcolar sau de alte lucruri nedorite. Sile Pop o să vă dea mai multe detalii tehnice legate de acest proiect. Esenţa este că prin acest proiect se doreşte practic asistarea, îndrumarea şi ajutorarea acelor copii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate”. 
 
Lupta cu drogurile şi alcoolul continuă…
Primarul Petroşaniului a făcut apoi referire şi la un alt proiect european şcolar, implementat la Petroşani la o unitate de învăţământ liceal: „Vreau să vă informez, probabil că mulţi deja ştiţi, că suntem într-un alt proiect cu finanţare europeană, alături de partenerii noştri din Islanda, un proiect care se desfăşoară în mai multe localităţi din România şi care e legat de consumul de substanţe periculoase în rândul elevilor din liceu. Este vorba de consumul de alcool, de droguri, tutun şi de substanţe etnobotanice în rândurile liceenilor. Îngrijorarea mea şi preocuparea noastră vine în urma statisticilor făcute de diferite asociaţii neguvernamentale în România ultimilor ani şi creşterea numărului de consumatori de droguri, alcool, tutun şi substanţe etnobotanice, mai ales în rândul tinerilor, are cea mai mare dinamică din Uniunea Europeană! Prin acest program în care am intrat şi noi, se doreşte un parteneri­at real între elevi, părinţi, profesori şi administraţia publică locală, pentru a cunoaşte factorii agravanţi care duc la consumul acestor substanţe nocive în rândurile tinerilor noştri şi, bineînţeles, să vedem ce putem face în stoparea acestui fenomen nedorit. Din experienţa partenerilor islandezi pot să vă spun că undeva în anii 1990-1991, în Islanda consumul de substanţe nocive în rândurile elevilor era de 40%. După şase ani de program, de discuţii cu tinerii şi de măsuri, numărul acestor tineri s-a redus la 3%! Este exact ceea ce ne dorim şi la Petroşani”.
 
Argumentele tehnice ale proiectului
După cuvântul primarului, pe acest subiect, Vasile Pop a dat detaliile tehnice ale proiectului care a câştigat în dauna altor zeci de proiecte dreptul de a fi implementat la Petroşani, Lupeni, Sadova şi Filiaşi, ocupând un onorant loc VI.
Spicuim câteva dintre aceste date tehnice: Valoarea eligibilă a proiectului: 4.077.658,00 lei; Durata de implementare: 8 luni; Bugetul alocat Şcolii Gimnaziale nr. 7 Petroşani: 842.060,00 lei; Grupul ţintă la Petroşani: 100 elevi de şcoală primară şi gimnazială cu risc de părăsire timpurie a şcolii; 20 tineri care au părăsit timpuriu şcoala; 60 de părinţi/tutori ai elevilor cu risc de părăsire timpurie a şcolii; activităţi desfăşurate: selecţia grupului ţintă pentru activităţile de tip “Şcoală după şcoală” şi “Şcoala de vară”; selecţia grupului ţintă pentru activităţile de tip „A doua şansă”; amenajarea unui centru educaţional ce va fi utilizat pe parcursul proiectului şi după finalizarea acestuia, centru care va fi dotat cu: 1 laptop, 1 multifuncţională, 1 flipchart, 1 videoproiector, boxe audio, 1 aparat foto, materiale didactice, rechizite, birotică şi papetărie, consumabile, 2 dulapuri, 1 birou, 20  bănci, 21 scaune, 1 echipament hardware de conectare în reţea şi la internet, 1 cartelă cu telefonie pentru fiecare L1-L8, 1 pachet internet mobil, cu 5 monitoare plus 5 calculatoare desktop cu mouse şi tastatură, 6 licenţe de operare şi editare (calculatoarele se vor conecta în reţea şi la internet);  consilierea părinţilor şi tutorilor elevilor cu risc de părăsire timpurie a şcolii.
 
Control ANRSC la licenţe şi autorizaţii
Al doilea subiect de pe ordinea de zi a conferinţei de presă desfăşurate ieri dimineaţa l-a adus în prim-plan pe directorul Daniel Vişan. Oficialul din primărie a făcut o comunicare legată de ultimul control al A.N.R.S.C. la Primăria municipiului Petroşani, în perioada 25-27 februarie 2015, control care a avut ca temă verificarea tuturor licenţelor deţinute de către serviciul de salubrizare din municipiu.
„La data controlului, S.P.A.D.P.P. prestează activitatea de colectare a deşeurilor separată şi transportă separat deşeurile municipale precum şi deşeurile similare provenite din activităţi comerciale, din industrie sau de la instituţii, după cum au constatat cei care au efectuat controlul. S-a emis o singură măsură, în sensul că noi va trebui să facem o prelungire a autorizaţiilor şi licenţelor pe care le deţinem cu trei luni de zile înainte de expirarea acestora. Toate licenţele şi autori­zaţiile deţinute expiră în luna iulie 2015, deci noi va trebui să facem demersurile de prelungire ale acestora înainte cu trei luni”, a declarat Daniel Vişan.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Comentarii articol (4 )

#1 vasile03.03.2015,  22:06:30
Acum cativa ani in urma o prietana a domnului primar, Eba se numea, se zbatea de mama focului sa legalizeze consumul de otravuri. In oras exista carciumi langa scoli! Televiziunile ne prezinta vedete care mai de care mai deocheate! Carciumile sunt pline de sugari pana in 18 ani si toata lumea tace! Marile serbarii organizate in oras sunt un dezastru pentru tineri. Foarte multii erau sub influenta alcolului! Nimeni nu -i intreaba cati ani au si ce fac! Mare pacat!
#2 Gheo04.03.2015,  06:35:12
Salutul preferat al lui Ridzi: GIVE ME FIVE! Asta ar trebui sa-l preocupe mai mult....
#3 Noni04.03.2015,  07:24:19
Ce faci? Orice numai sa nu lucrez! Cam asa se traduce Proiectul. Dupa ce a fost parte la toate magariile Pdl, a fugit ca sobolanul de pe corabie. Cuvantul\"seriose prea pretentios. I se potriveste doar edilului petrilean.
#4 Suzi04.03.2015,  10:49:14
Cat a fost in minister ce a facut doamna pentru acesti copii ce au parintii plecati la munca in strainatate? Ori va lovit problema sensibila de cand e arestata?Lasati prefacatoria si minciuna....


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227







Publicitate
Newsletter