03.11.2011,  23:38:10 | 0 comentarii | 458 vizualizari
De-a dreptul scandalos! / Procesul verbal al ruşinii s-a semnat pe 1 iulie 2009 la mina Livezeni
de Corneliu BRAN

Deşi nu trebuia să se afle „prin presă”, iar acest proces verbal trebuia să fie păstrat cu sfinţenie, suntem în măsură să vă prezentăm Procesul Verbal încheiat la data de 1 iulie 2009, cu ocazia „întrunirii Comitetului de Securitate şi Sănătate în Muncă, convocat de preşedintele Sindicatului Liber E.M. Livezeni, ing. Jurca Adrian”, având pe ordinea de zi „analiza situaţiei personalului apt condiţionat din cadrul E.M. Livezeni”.

Acest proces verbal, după părerea subsemnatului – şi îmi asum cele spuse -  este un act care pătează în primul rând toată activitatea minerilor de la mina Livezeni şi care nu face decât să pună în discuţie competenţa şi activitatea medicilor care diagnostichează şi tratează oamenii muncii din sectorul minier. Este, dacă vreţi, o încălcare flagrantă a unui drept fundamental al cetăţeanului, stabilit de Naţiunile Unite şi de Constituţia României, acela de a fi consultat şi tratat la un medic şi o instituţie de specialitate, iar în caz de boală, de a sta în repaus pe o perioadă stabilită numai şi numai de medici, nicidecum de ingineri, lăcătuşi sau electricieni... 

Cum se poate ca o comisie de ingineri, de lăcătuşi, de electricieni sau maiştri să terfelească o meserie, aceea de medic, punând în discuţie actul medi­cal în sine, numai Dumnezeu poate ştii! Că există şi bolnavi închipuiţi, sau medici care nu-şi fac treaba, asta este o altă discuţie, dar să pui în cumpănă, tu, inginer de profesie, dacă lucrătorul X a fost bolnav sau nu, sau dacă medicul Z dă foi de boală aiurea, este ca şi cum ar încerca să piloteze un avion un om de pe stradă. Dar iată câteva din „constatările” grandioase ce au fost trecute în procesul verbal al ruşinii cu pricina:

„Pentru redresarea sucursalei şi redu­cerea cheltuielilor a fost analizată situaţia foilor de boală şi a personalului apt condiţionat, care la ora actuală este în număr de 140 lucrători, din care 32 la suprafaţă şi 108 în subte­ran, pentru care, având în vedere situaţia financiară a CNH-SA, precum şi a E.M. Livezeni, pot exista trei situaţii conform afirmaţiilor făcute de preşedintele sindicatului liber ing. Jurca Adrian:

1. existenţa posibilităţii scoaterii la suprafaţă

2. existenţa posibilităţii scoaterii în şomaj tehnic

3. existenţa posibilităţii trimiterii către comisii de evaluare a sănătăţii şi trimiterii în pensie de boală.

Aceste posibilităţi pot apărea deoarece la ora actuală CNH-SA nu are bugetul stabilit, având pe rol mai multe procese, care cer trecerea CNH-SA în faliment, fapt ce poate influenţa toţi lucrătorii de la sucursale cât şi aparatul CNH-SA”...

Deci falimentul CNH-ului este provocat, după ştiinţa unor ingineri minieri, de... medici! Care dau foi de boală... 

Oare tot medicii sunt de vină că CNH-ul nu are încă un „buget stabilit”? Oare tot medicii sunt de vină deoarece există prea mulţi ingineri, sănătoşi tun, care freacă menta prin subteran ori birouri? Ori, ce să înţelegem, că tot medicii sunt de vină că lipsesc investiţiile şi proiectele viabile de redresare a minelor? Și nu în ultimul rând, după mintea unora, poate că tot medicii sunt răspunzători şi de focurile de mină, ori de viaţa grea a ortacilor la locurile de muncă – fapt pentru care după 10-15 ani de subteran marea majoritate a minerilor ajung să fie copţi de bolnavi...?

Să arunci pisica în ograda medicilor şi să-i faci pe bolnavi, pe cea mai mare parte, închipuiţi, deci nişte puturoşi care chiulesc de la serviciu, este deja prea mult! Acţiunile domnului Jurca în alte ocazii au fost apreciate, dar de această dată cred că exagerează cu bună ştiinţă, nefăcând altceva decât să-şi dea cu stângul peste dreptul. Această şedinţă şi acest proces verbal sunt o mare ruşine 

pentru nişte oameni care se pretind a fi „democraţi”, spunând mereu că respectă întru totul drepturile omului şi mai ales a propriilor lucrători. Găsind tot felul de pretexte, cred că nu se încearcă 

altceva decât să se mascheze incompetenţa şi amatorismul unora din mineritul actual. Cu tot respectul pentru adevăraţii specialişti, dar aşa ceva nu se face. Concluziile de la finalul şedinţei sunt de-a dreptul revoltătoare şi nu fac decât să încalce flagrant drepturile omului, arătând o gravă lipsă de respect faţă de breasla medicilor, dar şi faţă de propriii angajaţi. Nu redăm mai jos decât concluzia nr. 1, deşi suntem convinşi că şi pe celelalte două se poate discuta:

„Amânarea la plată a zilelor de foaie de boală ce urmează a fi plătite de unitate în conformitate cu normele meto­dologice la OUG 158/2005, aprobat prin Ordinul 60/32/2006,  art. 88 (g), datorată depăşirii fondului de salarii. Excepţie fac următoarele afecţiuni: bolile grave şi incurabile, cancerul, TBC-ul, infarctul miocardic, accidentul de muncă, accidentul vascular, hepatita cronică – virus B şi C, HIV-SIDA, spitalizarea şi intervenţiile chirurgicale...”. Dar banala durere de măsea ori de şale, cele mai frecvente dureri fizice ale celor din subteran? Dar sinu­zita datorată curentului şi alte zeci de boli inevitabile într-un domeniu greu de activitate? Stau şi mă întreb ce o fi fost în mintea unora din comisie, care au semnat acest proces verbal, unii oameni cu scaun la cap, inclusiv un medic de dispensar, dr. Claudiu Valas, care trebuia să refuze să semneze un astfel de document ruşinos, cu porniri comuniste, totalitare şi dictatoriale.

Să nu vă ajungă, domnilor, blestemul durerilor de şale ale unui miner care a căpătat această durere după ani grei petrecuţi în umezeală şi curent! Atunci nu ştim dacă vă mai ajunge pixul să semnaţi şi alte porcării, pentru „salvarea mineritului...”.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter