18.03.2015,  19:41:53 | 6 comentarii | 976 vizualizari GALERIE:     FOTO    
ZVJ e de acord cu spusa lui nea Ion, pensionar minier: / „Să nu mai vină ministrul Plumb sau nu ştiu care, dacă doar vine şi ne spune poveşti…”
de Corneliu BRAN
Sală de şedinţă aproape plină miercuri cu pensionari minieri, la sediul Ligii Pensionarilor Minieri Valea Jiului (LPMVJ) din Petroşani. Alături de liderul Ion Hortopan şi de „locotenentul” său, economistul pensionar Crăciunescu, plus alţi membrii din conducerea ligii, la prezidiu s-a aflat ieri şi şeful Casei Judeţene de Pensii, Ilie Toma, directorul fiind printre puţinii oficiali care a fost prezent, în ultimii doi ani, în mai multe rânduri, printre pensionarii din cadrul LPMVJ. 
 
Directorul Anghel de la SNÎMVJ – „salvatore della patria”…
Începutul şedinţei i-a aparţinut liderului Ion Hortopan, care i-a informat pe membrii săi despre demersurile făcute în legătură cu problemele pe care pensionarii minieri din Valea Jiului le au, despre care ZVJ a tot scris. Din ceea ce a spus Ion Hortopan s-a înţeles că dosarul cu recâştigarea facilităţilor tăiate a ajuns, prin intermediul directorului general al SNÎMVJ, Aurel Anghel, la ministrul secretar de stat Bâldea. Acesta va înainta dosarul mai departe. Astfel că la discuţiile pe care guvernanţii le vor avea la începutul lunii aprilie cu cei de la FMI, Banca Mondială şi Banca Centrală Europeană se va discuta şi această problemă. „Directorul Anghel mi-a promis că ne va anunţa tot ce s-a discutat şi ce măsură se va lua în cazul nostru. Noi suntem legaţi de Anghel prin SNÎMVJ, într-un fel sau altul, aşa că trebuie să ne ajute şi să-şi respecte promisiunea. L-am întrebat dacă cele patru puncte au rămas valabile, trei puncte legate de SNÎMVJ şi unul cu problema facilităţilor noastre şi mi-a spus că da şi că se vor discuta toate punctele cu reprezentanţii FMI şi Băncii Mondiale în aprilie”, a specificat Ion Hortopan.
 
10 aprilie, data limită pentru răspunsuri
După ce mai multe voci din sală şi-au exprimat pe bună dreptate neîncrederea în aceste demersuri, din moment ce ministrul Rovana Plumb a fost la Petroşani „anul trecut şi tot nimic nu s-a rezolvat încă!”, Ion Hortopan a strigat ameninţător: „Dacă până la 10 aprilie nu primim aceste facilităţi şi niciun răspuns la treaba cu pensiile, mergem la Bucureşti! Mergem 20-30, stăm pe capul lor, să ne ia în seamă! Avem acele bilete gratuite şi plecăm mai mulţi. Ne-am săturat de aşteptare, de promisiuni… Dar eu am încredere că se rezolvă chestiunea cu facilităţile, mi-a zis mie Anghel, e aproape rezolvată… Să vedem cealaltă treabă, cu pensiile…”.
Legat de situaţia CEH, Ion Hortopan a spus: „Am fost şi la directorul general Jujan, care e un om de treabă. I-am spus: Domnule, dacă doriţi să salvaţi Complexul Energetic Hunedoara, atunci de ce nu includeţi în CEH şi hidrocentrala Râul Mare-Retezat, ba chiar şi Porţile de Fier, de ce nu? Mi-a spus că hidrocentrala Râul Mare-Retezat este în Fondul Proprietatea… Că nu se prea poate… Păi, cum naibii, acest fond nu este tot din România? Noi, aici, nu suntem tot din România? Şi atunci?!”.
Pe de altă parte, după ce înainte liderul le-a spus că directorul Anghel susţine că se rezolvă cu aceste facilităţi, la nici 10 minute Ion Hortopan a dat-o oarecum la întors: „La o discuţie cu doamna director Ciutacu de la pensii, de la Bucureşti, am întrebat-o ce şanse mai au aceşti oameni de a-şi primi aceste facilităţi? Mi-a spus că niciuna, deoarece aşa s-au făcut contractele colective de muncă… Dacă îi vom acţiona în instanţă?, am întrebat eu. Mi-a zis că dacă câştigăm procesul, atunci, da, sunt şanse…”.
 
1 Mai muncitoresc. Şi, desigur… sărbătoresc!
În continuare Ion Hortopan a vorbit de „importanţa Zilei Internaţionale a Muncitorilor de Pretutindeni – 1 Mai” şi de faptul că LPMVJ ar trebui să marcheze, într-un cadru oficial, această zi.
„Nu trebuie să uităm ce a fost frumos înainte, mai ales de ziua de 1 Mai”, le-a spus celor din sală liderul. Hai, domnule, atunci, sub egida noastră, să ne sprijine CEH şi domnul Jujan, şi la Hotelul Onix să mergem de 1 Mai vreo 50-60 de persoane – că mai mulţi nu încap. Noi, cei din forul de conducere, vom contribui, fiecare, cu câte 50 lei… că ştiţi, mai trebuie acolo o apă, o cafea… Şi să marcăm şi noi evenimentul”.
 
Ruperea LPMVJ… „un moft al unora”
Pentru că s-au tot auzit mai multe zvonuri privind ruperea LPMVJ de către unii nemulţumiţi, iar în sală liderului Hortopan i s-a atras atenţia de acest lucru, acesta a spus: „Am auzit şi eu că unii doresc să facă cu Burdan, sau nu ştiu cu cine, altă ligă sau ce-or face… Cine vrea să plece din liga noastră n-are decât, e liber, dar să vină să predea carnetul… Îi dăm şi banii înapoi, cei 12 lei de cotizaţie…”.
 
Niciun CCM nu poate bate legea!
Economistul pensionar Crăciunescu n-a lungit discursul, dar a abordat un subiect dureros pentru mulţi aflaţi în sală: „În legătură cu gratuităţile, aş vrea să vă spun ceva… Vin la noi la ligă pensionari proaspeţi, începând din 2011 încoace, care nu mai beneficiază de aceste gratuităţi. Ori au avut gratuităţi până în 10 iunie 2014, de când cu CCM-ul şi nu mai au aceste gratuităţi. Să ştiţi de la mine toţi şi să audă şi domnul Toma şi alţii: niciun CCM nu bate legea! Or, legea spune că pensionarii minieri au aceste facilităţi câştigate în urma procesului muncii lor. De ştiut asta şi de reţinut de toată lumea!”.
 
Către Ministerul Energiei
Directorul Casei Judeţene de Pensii, Ilie Toma, le-a citit apoi celor prezenţi „o scrisoare deschisă adresată ministrului Energiei de parlamentarii hunedoreni, respectiv senatorul Văii Jiului, Haralambie Vochiţoiu, deputatul Laurenţiu Nistor şi deputatul Natalia Intotero (cea care spunea că în Valea Jiului lumea nu vrea să muncească… - n.r.)”. În scrisoare sunt relatate multe din problemele mineritului actual, dar şi recomandarea că „în prima etapă Executivul trebuie să reglementeze situaţia financiară, printr-o analiză bună şi măsuri concrete, a Complexului Energetic Hunedoara”. 
„Dacă nu vor vrea să ne acorde atenţia, mi-e frică şi mie că vom ajunge să depindem de gaze şi de combustibil din import”, a concluzionat după citirea scrisorii directorul Ilie Toma. Care a mai completat că trebuie creat cât mai repede un mixt energetic, care să includă şi hidrocentralele, lucru aprobat cu voce tare şi de liderul Hortopan şi de câţiva pensionari din sală. 
 
Şcoala profesională poate fi luată ca vechime… în anumite condiţii!
Şeful Casei de Pensii Hunedoara a ascultat apoi mai multe probleme ale unora din sală, care au luat cuvântul, multe legate de cele scrise mai sus. Legat de faptul că „cine poate demonstra cu contractul că atunci când a făcut şcoala profesională a fost trecut pe contract de muncă şi nu pe contract de şcolarizare, atunci îl putem ajuta să-şi treacă acei ani la vechime şi să mai câştige nişte bani”, cei mai mulţi din sală au strigat că nu mai au acel act sau e de negăsit. Totuşi, vreo câţiva au spus că îl au. „Haideţi să pornim măcar cu 2-3 cazuri, să vedem ce iese! Faceţi copii la contract, aduceţi-le şi putem să aducem un adaos la cartea de muncă”.
 
Nea Ion cel nervos…
La un moment dat, unul dintre pensionari s-a ridicat şi a spus pe un ton ferm că vrea să ridice câteva probleme legate de LPMVJ. I s-a dat cuvântul: „Domnule Hortopan, v-am ascultat atent, nu numai azi, dar şi la toate şedinţele care am participat – şi sunt multe, foarte multe – dar vreau să-ţi spun ceva: atâta timp cât politicul îşi bagă coada în problemele tehnice, nu va merge treaba la liga noastră! Ţine minte ce-ţi spun, cât PSD-ul e aici, nu puteţi să faceţi un pas. Cine ne reprezintă pe noi la organele superioare? De minerit nu s-a vorbit nimic ani şi ani de zile…”. „Ne-a Ioane, hai s-o lăsăm…”, i s-a spus omului, încercându-se oprirea lui din cuvântul luat. „Lasă-mă, domnule, că tot ai vorbit dar n-ai făcut nimic atâta timp!”, a ţipat pensionarul către liderul Hortopan. După care a continuat: „Iată titulatura Parlamentului României – parlamentari luaţi pe sus de DNA! Se vede la televizor toată ziua! Asta-i titulatura! Dacă nu ne strângem rândurile şi îi lăsăm să vină să facă politică aici la noi, la ligă, la adunările şi şedinţele noastre, nu rezolvăm nimic! Să nu mai vină ministrul Plumb sau nu ştiu care, dacă doar vine şi ne spune poveşti. Să nu mai intre niciun politician pe uşa asta dacă a venit o dată, ne-a minţit şi apoi n-a făcut nimic. Să vină doar cei care ne ajută!”. Unii din sală au aprobat discursul omului. Alţii, din contră, s-au uitat mai urât. La final, nea Ion s-a aşezat liniştit înapoi pe scaun, cu satisfacţia că ce a avut de spus a spus… 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (6 )

#1 Colţan Arvinte19.03.2015,  00:45:40
Aţi votat-o pe Plumb, dragilor. V-a plombat pensiile. O să vă ducă la Mănăstirea Plumbuita!
#2 G.Olanu19.03.2015,  00:52:14
Propagandă de doi lei pentru şmenarul de Hortopan. Auzi la el. Dosarul făcut de Hortopan a ajuns la secretarul de stat prin directorul Aurel Anghel. Că dacă-l punea la poştă, ajungea la DIICOT! Voi nu vedeţi că CEH, care ar trebui să vă acite drepturile nu mai are bani nici să-şi cumpere lumânări. Ultimele milioane au mers la apartamentul lui Drăgoi la Cluj şi la directoarea Ciobanul, regina Mintiei, care de 20 de ani ia 10% la toate plăţile în numerar. Acolo căutaţi banii, oameni buni. Nu la Rovana Plumb care e doar un politician mincinos. Nimic mai mult...
#3 justitiarul19.03.2015,  08:48:51
Hotu-pan (cred ca nu am gresit)din ce partid face parte?restul comentata voi
#4 xxx19.03.2015,  19:45:45
nea hortopane nu-l mai insarcina pe anghel cu atatea probleme. esti sigur ca dosarul a ajuns unde trebuie sau o fi prin port la constanta ca si transformatorul


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
După cum arată surse oficiale, având în vedere solicitările persoanelor cu handicap (copii şi adulţi) care au dom[..]
26.04.2015, 20:07   |    0 comentarii
Asociaţia „Grupul de Prieteni” şi tinerii din organizaţia TSD Petroşani au adus zâmbete pe chipurile unei fa[..]
09.04.2015, 22:53   |    0 comentarii

 Nici măcar o indemnizaţie de handicap I grav n-a mai apucat să primească…

29.03.2015, 20:01   |    3 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter