06.11.2011,  12:54:05 | 0 comentarii | 401 vizualizari
Primim la redacţie. / EDUCAȚIE FÄ‚RÄ‚ EDUCAȚIE
de Ziarul Vaii Jiului

Astăzi este Ziua Mondială a Educaţiei, o zi care pentru dascălul român nu mai are nicio semnificaţie deosebită. Și asta dintr-un motiv cât se poate de simplu. În cei 20 de ani de tranziţie democratică, sistemul educaţional a încercat să-şi găsească locul firesc

într-o societate bazată pe cunoaştere. Însă idealul educaţional a rămas doar o Fata Morgana. În schimb, politicienii României, indiferent de culoare, au căutat să transforme un domeniu de interes naţional într-un capital politic, motiv pentru care fiecare din ei a crezut că schimbarea schimbării îi va garanta şi succesul electoral. Aşa se face că în aproape 10 ani de reformă educaţională am reuşit să numărăm peste 150 de modificări ale planurilor de învăţământ, ale programelor şcolare, ale manualelor, ale modalităţilor de susţinere a examenelor etc. Și, deloc surprinzător, niciuna din schimbarea schimbărilor nu a fost de natură să aducă vreo îmbunătăţire, ba din contră... Învăţământul românesc nu este altceva decât o lungă poveste, o Șeherezada cu iz dâmboviţean.

În tot acest timp dascălul a fost cu desăvârşire uitat sau mai nou blamat pentru lipsa de calitate a actului educaţional, pentru lipsa de atractivitate a orelor de curs, pentru lipsa de aplicabilitate a informaţiei pe care elevul sau studentul trebuie să şi-o însuşească. Dar niciodată în cei peste 10 ani de tranziţie politicianul român nu şi-a asumat vreo responsabilitate pentru dezastrul unui sistem pe care l-a guvernat în totalitate. Și atunci cine este de vină?

Ultima dintre schimbări – aşa numitul Cod al educaţiei – este departe de a satisface pe cineva: nici pe dacăli şi nici pe elevi. Incoerenţa reformei pare să-şi fi atins apogeul într-o lege asumată în grabă, doar de dragul bifării în campania electorală a unui proiect înfăptuit???, în lipsă de altele. Și iarăşi victimele reformei educaţionale sunt profesorii şi elevii.

Într-un stat „curat constituţional” e firesc să nu se respecte legile şi cu atât mai puţin promisiunile. Că Legea 221/2008 nu a fost respectată, că bugetul MECI a fost diminuat ilegal în mod repetat, că Acordul încheiat între sindicate şi Guvernul României la 6 mai 2009 nu a fost respectat, că învăţământul a fost plasat la baza piramidei salariale prin Legea salarizării unitare, toate demonstrează grija şi interesul politicienilor pentru dascălii din România.

Faţă de toate cele arătate SINDICATUL ÎNVÄ‚ȚÄ‚MÂNTULUI PREUNIVERSITAR-FEDERAȚIA EDUCAȚIEI NAȚIONALE VALEA JIULUI îşi exprimă profunda dezamăgire şi totodată face un apel către toţi dascălii care doresc să se alăture demersului iniţiat prin Referendum la data de 5.10.2009, de a declanşa formele de protest ca unică soluţie pentru rezolvarea problemelor grave din educaţie. În acelaşi timp, Biroul Executiv al SIP-FEN VALEA JIULUI doreşte să anunţe că fiecare membru de sindicat va primi o primă pentru Ziua Mondială a Educaţiei în valoare de 40 lei.

Biroul Executiv - SIP-FEN VALEA JIULUIInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter