01.04.2015,  20:01:48 | 7 comentarii | 1093 vizualizari
De ce a urcat două etaje o doamnă aproape nonagenară: / „Am venit să vă spun că nu sunt de acord cu ce i s-a întâmplat doamnei Monica Iacob-Ridzi, deputata noastră”
de Marian BOBOC
Într-una din aceste zile, mă trezesc la redacţie cu o doamnă în vârstă. O poftesc să ia loc. După ce se aşează, doamna se prezintă hotărât: „Mă numesc Maria Ţăţărcă. Am 87 de ani. Locuiesc în Petroşani, pe str. Decebal. Mă legitimez cu cartea de identitate..”.
 
Ne-am convins
că, într-adevăr, aşa e: doamna Maria are frumoasa vârstă de 87 de ani. Mă gândesc ce probleme de viaţă or fi determinat-o pe distinsa şi aproape nonagenara doamnă să urce multele şi abruptele scări până la redacţia ZVJ? Menţionez în treacăt că şi cei mai tineri din redacţie, cum ar fi Marcel, gâfâie cu spor, ca să nu zic ca un tractor, după ce urcă scările. Spre diferenţă de cei mai tineri, doamna Maria nu îşi etalează deloc oboseala. O întreb ce probleme au mânat-o pe la noi. E drept că, în timp ce dialoghez, mai lucrez ceva. Deh, deformaţie profesională, care poate fi taxată şi ca o nepoliteţe de către cei care nu cunosc munca de redacţie.
 
„Domnule, dacă mă asculţi,
mă asculţi. Nu aşa, dumneata lucrezi şi eu vorbesc”, îmi spune politicoasă, dar hotărâtă, doamna Maria. Îmi însuşesc critica, cum altfel decât… tovărăşeşte. Arunc lucru cât acolo şi mă aşez în faţa sa, nu înainte de a-i face câteva fotografii.
 
„Am venit să vă spun
că nu sunt de acord cu ce i s-a întâmplat doamnei Monica Iacob-Ridzi, deputata noastră. Îi cunosc familia din 1952, când am venit în Valea Jiului. Am lucrat şi cu taică său, la construcţii miniere. El a participat şi la construirea puţului cu schip de la Mina Lupeni. Ridzi a fost un om de treabă, capabil, Dumnezeu să-l odihnească acum! Monica nu este vinovată. Nu mi se pare corect ca ea să stea la puşcărie, iar Elena Băsescu să fie liberă. Să facă ea puşcărie, nu Mona! De ce să bage un copil la puşcărie? Căci Mona pentru mine asta e: un copil. Săraca, e şi bolnavă, şi mamă a doi copii. Nu e drept aşa. Să-i dea drumul Iohannis, că eu am votat cu el. Şi nu doar eu, ci toţi de pe str. Decebal. Să scrieţi şi de Băsescu, tac’su Elenei, ce fel de om este… De asta am venit până aici: să vă spun că nu sunt de acord cu arestarea Monicăi”, spune cu tristeţe doamna Maria.   
 
Înainte de plecare,
în timp ce o conduc, doamna Maria se opreşte pe hol. „Cunosc bine clădirea asta. Acolo era directorul, acolo contabilitatea… Soţul meu, Toma Ţăţârcă, a fost 40 de ani ziarist la Steagul Roşu. M-am căsătorit cu el, m-am îndepărtat şi de Dumnezeu, nu ne-am căsătorit nici la biserică”, rememorează cu nostalgie doamna Maria un trecut cu alte rigori existenţiale. Încercând să o consolez, îi spun cu condescendenţă că aşa au fost vremurile atunci, ateiste, că nu mai putem face nimic noi acum. „Nu, domnule, nu am venit să mă plâng. Am spus-o şi eu aşa… Eu am venit pentru Mona, deputata noastră”…
În timp ce doamna Maria coboară scările, mă gândesc câţi dintre noi, poate mai tineri şi mai în putere, am fi în stare să facem un asemenea obositor, dar nobil gest de solidaritate petroşeneană...


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (7 )

#1 Dan Diaconescu01.04.2015,  20:25:08
Tot respectul pentru doamna Ţâţârcă. Şi mie îmi pare rău de doamna Monica, dar nimeni nu e mai presus de lege. Nici măcar deputaţii. Când a devenit ministru, doamna avea aproape 40 de ani. Nu era copil, chiar dacă experienţa ei de lucru cu oamenii era zero. N-a forţat-o Băsescu, nici fata acestuia să devină ministru. Nu te sui pe un cal nărăvaş dacă nu şti să călăreşti. În situaţia doamnei Riţi sunt sunt peste o sută de mii de români. Sunt convins că niciunul nu vrea să stea în puşcărie, că la toţi le e greu în captivitate. Doamna Riţi care aproape zece ani a făcut legi la Parlament ştie probabil că legile sunt pentru toţi. Închisoarea nu e plăcută pentru nimeni pentru că nu este o recompensă, ci o pedeapsă. Cine crede în statul de drept trebuie să creadă şi în necesitatea actului de justiţie. sau credeţi că puşcăria e doar pentru cocălarii care fură capace de canal şi saci cu cărbuni. Sunt sufleteşte alături de doamna şi de familia ei. Îi recomand tărie şi răbdare, pentru a depăşi acest neplăcut moment. Trebuie să înţeleagă că tot justiţia este cea care o va scoate de acolo, la momentul potrivit. Trebuie să înţeleagă că a ajuns acolo pentru că a greşit. Iar greşelile se plătesc.
#2 A02.04.2015,  06:35:16
Nimeni nu e mai presus de lege,dar legea e facuta de oamenii care sunt mai presus de cele 10 porunci!
#3 dan02.04.2015,  07:48:31
ce sa zic, de bolnava stiu ca este bolnava, defapt stiam de mult, de copii insa nu stiam. Pentru acest aspect i-as acorda gratiere, nu este usor sa ai sa zicem leucemie, chiar deloc usor, merita sa fie lasata ca sa aiba grija de copii, doar mama stie cei trebuie copilului. Sa nu zic de cei care se afla in penitenciar cu boli aflate in stare terminala, instant merita sa fie lasati ca sa-si traiasca ultimele zile alaturi de familie. Desigur regula asta pentru cei inchisi pt fapte diverse, nici gand pentru viol, crima ssmd.
#4 JORGU02.04.2015,  07:52:25
RESPECTA LEGEA ,CA SA FI APARAT DE LEGE.CORECT COMENTARIUL,, DOMNULUI DD''
#5 Gigi02.04.2015,  09:55:30
Doamnei Tatarca probabil nu i-au spus duminica la Biserica faptul ca toti ministrii si politicienii care sunt in puscarie i-au furat ei indirect din pensie.
#6 Gigi Becali02.04.2015,  22:54:45
ar trebu sa stea Monica in arest la domiciliu pentru ca are copii mici.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Cu siguranţă, la ora apariţiei ediţiei noastre, cunoaşteţi sentinţa în procesul Monica Iacob-Ridzi (5 ani de închisoare). A[..]
16.02.2015, 19:57   |    17 comentarii
Conform unui comunicat de presă remis redacţiei ieri, 9 decembrie, deputatul UNPR Monica Iacob Ridzi a susţinut ieri, în [..]
09.12.2014, 20:49   |    6 comentarii
Stimate domnule ministru,
Vreau să vă semnalez faptul că în oraşul Aninoasa din judeţul Hunedoara, [..]
02.10.2014, 20:01   |    5 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter