05.11.2011,  18:33:48 | 0 comentarii | 444 vizualizari
Organizaţia de Femei PSD ROMÂNIA - Departamentul Egalitate de şanse şi combaterea discriminării / PROTEST cu privire la decizia Guvernului de egalizare a vârstei de pensionare a femeilor şi bărbaţilor la 65 de ani
de Ziarul Vaii Jiului

În perioada 25.07-5.08 2009, departamentul a procedat la o serie de consultări cu femei, membre şi simpatizante ale partidului, precum şi cu un număr de ONG-uri care au ca preocupare problematica femeii, pe tema pri­vind egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei, la 65 de ani. 

Concluziile desprinse conduc la o atitudine rezervată a femeilor, în cele mai multe cazuri de împotrivire faţă de o asemenea măsură.

Cauze:

1. România nu este pregătită să aplice o asemenea măsură întrucât se află în plină perioadă de criză, ce generează o serie de fenomene sociale grave, între care creşterea şomajului, scăderea veniturilor prin reducerea sporurilor şi a altor drepturi salariale, scumpirea traiului pentru marea majoritate a po­pulaţiei, creşterea gradului de sărăcie. 

2. În România vârsta de pensionare a femeilor a crescut în ultimii 3 ani de la 57 la 60 de ani. O nouă măsură de prelungire a vârstei de pensionare este de natură să afecteze şi mai mult situaţia femeii, ţinând cont de starea ei de sănătate, care după ani de eforturi în câmpul muncii dar şi în familie, unde timpul de ocupare şi răspunderile ce-i revin contribuie la capacitatea de a face faţă la eforturi prelungite. În acest sens, corelând şi cu durata medie de viaţă, care a scăzut mult în ultimii ani, femeile nu vor mai putea să se bucure de anii de pensionare.

3. Aşa cum rezultă şi din numeroase studii şi analize, femeile din România au un grad de ocupare ridicat în comparaţie cu alte femei din ţările europene. Pe lângă activitatea profesională ele afectează mult timp pentru creşterea şi educarea copiilor, pentru treburile casnice, pentru îngrijirea părinţilor bătrâni şi bolnavi şi a altor rude, pentru întreţinerea familiei. 

4. Sprijinul din partea statului privind susţinerea familiei şi uşurarea muncii femeii este foarte slab în comparaţie cu alte ţări.

â–º lipsa serviciilor sociale accesibile şi de calitate privind creşterea copilului

â–º lipsa posibilităţilor financiare pentru un număr mare de femei pentru procurarea aparaturii casnice necesară pentru uşurarea muncii, timpul de odihnă şi vacanţă este foarte mic comparativ cu cel rezervat femeilor din Uniunea Europeană

â–º lipsa serviciilor de sănătate accesibile pentru copii şi mame, a medicamentelor la preţuri accesibile

â–º lipsa asistenţei sociale şi de sănătate pentru persoanele în vârstă şi bolnave.

5. În România rolurile şi responsabi­lităţile soţilor în familie nu sunt împărţite în mod egal.

6. Există discriminare pe piaţa muncii. Accesul femeii la posturi bine plătite este limitat. Bărbaţii câştigă mai mult pentru că ocupă funcţiile cele mai bine plătite şi funcţii de decizie. Aşa cum rezultă din ultimul studiu al Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Șanse între femei şi bărbaţi (ANES) dat publicităţii pe 1 august 2009, numai 25% din femei participă la primele nivele de luare a deciziilor în comparaţie cu bărbaţii care au un procent de 75%. Nu este vina femeilor că aduc o contribuţie mai mică la sistemul public de pensii, aşa cum afirmă unii reprezentanţi ai Guvernului, ci a sistemului care permite discriminarea între cele două sexe. Femeile din România în această perioadă de criză aduc venituri substanţiale în familie. Din statistici rezultă că numărul şomerilor este mai mare în rândul bărbaţilor, în aceste condiţii, conform unui studiu dat publicităţii de Brennan Reserch, jumătate din femeile care muncesc în urban contribuie cu peste 40% la bugetul familiei.

În condiţiile în care se vor aduce modificări la actuala Lege a pensiilor, trebuie să se ţină cont de următoarele propuneri ale Organizaţiei de femei PSD ROMÂNIA: 

â–º Anii de vechime în câmpul muncii, care trebuie să permită pensionarea, să nu depăşească 30 de ani. Vârsta de pensionare să nu depăşească 60 de ani pentru femei

â–º Femeia să aibă posibilitatea să opteze dacă poate continua activitatea după 30 de ani de muncă

â–º Să se ţină cont de numărul de copii născuţi şi crescuţi, pentru care să se atribuie un bonus în ce priveşte vârsta de pensionare

â–º Să se ţină seama de specificul activităţii profesionale de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea.

Organizaţia de femei PSD ROMÂNIA

 

Organizaţiile de femei PSD din Petroşani, Petrila, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani, se alătură PROTESTULUI iniţiat de Organizaţia de Femei PSD din România - Departamentul Egalitate de şanse şi combaterea discriminării, cu privire la decizia Guvernului de egalizare a vârstei de pensionare a femeilor şi bărbaţilor la 65 de ani.

Veniţi alături de noi!!!!

VOTAȚI PREȘEDINTE MIRCEA GEOANÄ‚Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter