29.10.2011,  18:29:32 | 0 comentarii | 483 vizualizari
Consilierul local PRM Ioan Dorel Șchiopu: / “La noi, cetăţenii sunt buni de adunat doar la tăieri de panglici sau la avansări excepţionale în grad!”
de Gheorghe OLTEANU

Consilierul local PRM Ioan Dorel Șchiopu consideră că răspunsul pe care l-a primit de la Instituţia Prefectului judeţului Hunedoara, la sesizarea sa privind adoptarea Hotărârii nr. 88/2010 privind aprobarea tarifului de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere pentru persoanele fizice şi juridice, este o glumă de prost gust.

Care, susţine consilierul, nu a fost întocmit ca urmare a unor investigaţii pe teren ale subordonaţilor prefectului, ci doar pe baza unor documente care, prin adresa nr. 27187/03.11.2010 a Consiliului Local Vulcan, au ajuns la Instituţia Prefectului.

 

Să vedem, mai întâi,

care sunt aceste documente. Despre care, acum, după ce au fost analizate cu atenţie nu doar de către Ioan Dorel Șchiopu, ci şi de către alte persoane interesate, apar ca având iz de făcătură la repezeală. Sau, cum bine comentează Ioan Dorel Șchiopu, “o încercare nereuşită de a drege busuiocul”. În răspunsul de la Prefectură se spune că “reprezentanţi ai Consiliului Local, împreună cu reprezentanţi ai SC Pregoterm SA, au derulat procedura de anunţ şi dezbateri publice cu privire la propunerea operatorului regional de ajustare a tarifului de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor...” Greşit. Ioan Dorel Șchiopu, în calitate de consilier local, nu a ştiut nimic despre organizarea unei astfel de dezbateri publice. Și nici alţi consilieri nu au avut cunoştinţă despre aşa ceva. Apoi, în primul rând dumnealor ar fi trebuit să fie invitaţi la aceasta. Asta, ca să nu mai spun că, din punct de vedere legal, o societate cum este Pregoterm nici nu este în măsură să iniţieze şi, apoi, să organizeze o dezbatere publică. Sau, mai direct, nici nu era treaba ei să facă aşa ceva. Scurt pe doi.

 

Asta nu am scos-o de la mine,

ci din Legea nr.52/2003. Aceea cu transparenţa. La art.4, alin. b din lege sunt menţionate instituţiile care trebuie să-i respecte dispoziţiile: consiliile judeţene, consiliile locale, primarii, instituţiile şi serviciile publice de interes local sau judeţean. Or, modul în care SC Pregoterm pretinde că a anunţat şi, apoi, a organizat acea dezbatere publică este o bătaie de joc la adresa acestei Legi 52/2003. Lege care, la art.6, alin.1, spune că “În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administraţiei publice are obligaţia să publice un anunţ referitor la această acţiune în site-ul propriu, să-l afişeze la sediul propriu, într-un spaţiu accesibil publicului, şi să-l transmită către mass media centrală sau locală, după caz...” Interesant este ce spune, mai departe, alin.2 al aceluiaşi articol de lege: “Anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţa publicului în condiţiile alin. (1), cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice. Anunţul va cuprinde o notă de fundamentare, o expunere de motive sau, după caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum şi termenul limită, locul şi modalitatea în care cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ”.

 

S-a respectat ceva

din toate astea pe care le spune legea? Da’ de unde! Ce site al Consiliului Local, ce notă de fundamentare, ce expuneri de motive! Documentul privind anunţul, cu care Pregoterm a ieşit acum la interval şi pe care pretinde că l-a afişat pe uşa principală a sediului administrativ al societăţii (Care uşă? Aceea care a fost închisă de firma lichidatoare?), este cel pentru care - aţi mai auzit aşa ceva? - în data de 02.08.2010 s-a încheiat procesul verbal cu ocazia afişării lui. Nici în Arici Pogonici, pe când eram copil, nu am mai citit aşa ceva! De râsul curcii, nu alta! Un anunţ de câteva rânduri, zece, dacă vă interesează, despre care se bănuieşte că a fost redactat la repezeală mult mai târziu de la data la care se pretinde că a fost scris. Plus că, tot în privinţa sa, există suspiciuni că nici nu ar fi fost afişat vreodată pe uşa de la intrarea principală de la sediul SC Pregoterm.

 

Culmea penibilului

apare însă în celălalt proces verbal. Întocmit, chipurile, cu ocazia întrunirii, din 23.08.2010, de la sediul Pregoterm. Când s-a pus în discuţie publică propunerea de ajustare a tarifului de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor municipale, precum şi cea de furnizare a energiei termice în sistem centralizat în anul 2010-2011. Sunteţi tentaţi, nu-i aşa? să credeţi că, la adunarea aceasta publică, a venit buluc de lume. Aţi buctat. “La întrunire, se spune în procesul verbal, a participat conducerea SC Pregoterm, precum şi reprezentanţii principalelor compartimente de specialitate ale societăţii, nefiind prezent niciun cetăţean al municipiului Vulcan sau reprezentant al vreunei instituţii publice de pe raza municipiului Vulcan, astfel că nu pot fi consemnate opinii sau propuneri cu privire la cele supuse discuţiilor”. Procesul verbal este semnat de acelaşi duo care şi-a pus semnăturile şi pe acel proces verbal de tot râsul, întocmit cu ocazia afişării: directorul, ing. Marius Danci, şi jr. Daniel Duna, din partea Compartimentului Juridic. 

 

Unde sunt consilierii locali 

despre care se vorbea că, împreună cu ei, reprezentanţii SC Pregoterm au derulat procedura de anunţ public şi dezbatere publică? Și, apoi, auzi acolo! Să nu se fi găsit niciun cetăţean curios să afle că i se pregăteşte scumpirea cu peste sută la sută a preţului la gunoi? Greu de înghiţit un hap, ca să nu-i zic minciună, ca acesta. Dom’le, chiar să nu fi intrat niciun vulcănean, în acea zi, de 23 august 2010, ora 10:00, pe uşa Pregoterm-ului? Pe care cineva din interior să-l fi îndrumat, cu grijă, uite, nene, avem şedinţă cu gunoiu’, te interesează? Da? Atunci intră matale în sala asta! Defilare nu s-a organizat, chef la Brazi a fost. Atunci? E de tot râsul să ieşi în public, în scris, cu asemenea chestii! Mă gândesc cum naiba de ele nu au fost sesizate de careva de la Prefectură, că prea sunt bătătoare la ochi. Or, mai grav, de ce domnul prefect nu s-a simţit insultat, pur şi simplu, primind un asemenea răspuns?

 

Deşi mai am destule la îndemână,

nu o să intru în alte amănunte. Nu o să mai insist pe faptul că Hotărârea nr.21 a Consiliului de Administraţie al SC Pregoterm SA a fost luată la data de 13 august 2008, aşadar după ce a fost lipit pe uşă anunţul, sau că Hotărârea nr.38 a Adunării Generale a Acţionarilor SC Pregoterm SA Vulcan poartă data de 22 septembrie 2010. Toate astea şi multe alte nereguli vor fi despicate în patru în contenciosul administrativ în care consilierul local Ioan Dorel Șchiopu este hotărât să cheme Consiliul Local al municipiului Vulcan, singurul care poate anula Hotărârea nr.88/2010. Demersurile le-a început deja, iar avocatul său strânge toate cele ce îi sunt necesare pentru proces. “Am să propun, mi-a precizat reclamantul Ioan Dorel Șchiopu, ca, până la pronunţarea sentinţei, să fie dată o ordonanţă preşedinţială prin care aplicarea acestei Hotărâri nr.88/2010 să fie suspendată. Legea Transparenţei este una sfântă în Europa Occidentală. Autorităţile trebuie să lucreze cu cetăţenii, pentru binele lor. Or, la noi, cetăţenii sunt buni să fie adunaţi chiar cu japca doar la tăieri de panglici sau la avansări în grad...”

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter