28.04.2015,  18:47:30 | 1 comentariu | 975 vizualizari
La o întâlnire cu colegii lui / Lui Gheorghe Ile era cât pe ce să-i sară inima de la loc din cauza gunoiului
de Gheorghe OLTEANU
În 2016, groapa de gunoi din Vulcan trebuie închisă. Îi expiră autorizaţia de funcţionare, iar dealul acum acoperit cu grămezi de gunoi trebuie curăţat şi pus la punct. Ecologizat, cum se spune mai nou.
 
Chestiunea aceasta
s-a discutat cu puţină vreme în urmă. La întâlnirea primarilor care diriguiesc localităţile ce alcătuiesc ADI constituit pe problema asta. Ecologizarea perimetrelor de gunoi se face pe bani europeni, numai că trebuie întrunite câteva condiţii. Prima dintre acestea este obligativitatea ca întregul teren să fie în proprietatea municipalităţii. La Uricani şi la Lupeni nu au existat piedici în acest sens. Terenul pe care au funcţionat gropile de gunoi ale acestor locali­tăţi le aparţin, aşa că nu a fost nicio problemă în privinţa primirii banilor. Doar la Vulcan pare-se că e cu cântec.
 
Terenul de pe dealul 
pe care se lăfăiesc gunoaiele aduse din toată Valea Jiului (vezi poza) nu-i aparţine primăriei, ci este al mai multor persoane fizice. Aşadar, la anul Vulcanul nu are cum să primească fonduri pentru ecologizarea actualului depozit de gunoi. Gheorghe Ile numai că nu a luat foc atunci când a auzit asta. A ameninţat că, gata, de a doua zi va închide groapa de gunoi, dar a fost adus rapid la realitate. Autorizaţia de mediu expiră doar în 2016. Şi, apoi, a avut tot timpul la dispoziţie, ca să se ocupe cu demersurile necesare achiziţionării parcelelor de teren care, la un loc, alcătuiesc perimetrul gropii de gunoi din Vulcan. 
 
Pe de-o parte,
primarul Gheorghe Ile are toate motivele pentru ca, acum, să-şi dea cu capul de pereţi, cum e vorba. Costul cumpărării acelor terenuri era mult mai mic în comparaţie cu cel necesar închiderii şi ecologizării sale. Fiindcă, în condiţiile prezentate, banii pentru ope­raţiunile acestea trebuie să-i scoată de la bugetul local. Adică, bani publici. Aşadar, motiv întemeiat pentru ca primarul vulcănean să fie foc de cătrănit.
 
Numai că, în acele momente grele,
i-a sărit în ajutor cineva la care el nu cred că s-ar fi aşteptat. Domnul Adrian David, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, i-a zis să fie calm, că, uite, poate că se găseşte o soluţie. Trebuie doar ca primăria vulcăneană să ţină aproape de consiliul judeţean. După ce groapa de gunoi de la Vulcan îşi va înceta activitatea, CJH va încerca să facă un împrumut şi să asigure, în procent de sută la sută, banii destinaţi ecologizării acesteia. S-a dat şi o explicaţie acestui gest de mărinimie. O parte din preţul gunoiului menajer ce se va plăti după amenajarea noului deponeu constituie redevenţe pentru Consiliul Judeţean Hunedoara. 
Banii care au ca destinaţie asigurarea funcţionării şi extinderea, la fiecare cinci ani, a deponeului ecologic de la Bârcea. Mai e nevoie să adaug că, auzind astea, lui Gheorghe Ile i-a mai venit inima la loc?


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 radu28.04.2015,  20:27:14
PAI LA BARCEA SE ASTEAPTA S MEARGA NU?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter