29.10.2011,  18:40:16 | 0 comentarii | 595 vizualizari
Primim la redacţie / Scrisoare deschisă, adresată ȘEFULUI INSPECTORATULUI Hunedoara, Comisar-şef de poliţie DUMITRU LIVIU GABRIEL
de Ziarul Vaii Jiului

Datorită dreptului la replică publicat în cotidianul Ziarul Văii Jiului din data 15 noiembrie a.c., cu privire la materialul Grivei urlă! Atenţie la dubă când duceţi gunoiul! / Poliţiştii lupeneni au luat cu japca un copil nevinovat,  publicat în acelaşi cotidian, dar din data de 11.11.2010, precizez pentru început că mă felicit că nu am investit nici speranţă, nici încredere în instituţia Poliţiei Lupeni.

În calitatea de ȘEF al IPJ Hunedoara, trebuie cu regret să vă spun că ori sunteţi într-o gravă eroare din cauza lipsei de informaţii în legătură cu situaţia relatată profesionist şi deontologic de către semnatarul articolului, Ana Maria Nedelcoff, ori doriţi să acoperiţi aspectele semnalate în articol. Doresc să prezint punctual eroarea în care vă aflaţi, domnule inspector şef, Dumitru Liviu Gabriel.

 

1. „Agenţii de poliţie s-au deplasat la faţa locului şi l-au identificat pe minor în persoana lui P. M., de 14 ani, din localitate, pe care l-au condus la sediul poliţiei municipale, unde a fost sancţionat contravenţional, conform Legii 61/1991, republicată, pentru adresare de cuvinte jignitoare.” 

Referitor la acest paragraf, nu pot decât să constat că Poliţia Lupeni are un ciudat mod de identifica persoanele întâlnite pe stradă, şi acelaşi mod ciudat de a conduce un minor la unitatea de poliţie. Concret, lucrurile au stat altfel. În faţa copilului meu a apărut un agent de poliţie, care i-a spus să stea puţin; apoi au apărut şi alţi 3 poliţişti; copilul a explicat că locuieşte aproape, a intrat în panică, neînţelegând ce se întâmplă şi a insistat să vină la mine pentru a clarifica dacă era ceva de clarificat. La cca. 10 m de scara în care locuiesc, poliţiştii au preferat să îi pună cătuşele fiului meu, replicând ce să mai mergem la maică-ta, vii cu noi  la poliţie, moment în care a şi fost pus la pământ, copilul reuşind doar a striga la mine după ajutor. Când a strigat ajutor, unul dintre poliţişti i-a pus bastonul după ceafă, impunându-i într-un mod brutal să nu mai strige după ajutor. Auzind strigătele copilului, am coborât jos. L-am văzut încătuşat, timp în care îl duceau forţat către maşina poliţiei. Speriată, am încercat să vorbesc cu agenţii de poliţie, prezentându-mă ca mama copilului. Nu am fost luată în considerare. Mai mult de atât, am fost bruscată şi în momentul în care m-am pus în faţa maşinii, cu intenţia de a-mi însoţi copilul la unitatea de poliţie, nu mi-a dat importanţă, punându-mă în situaţia de a pleca desculţă în pijamale şi  halat, la Poliţia Lupeni”.

2. „Ulterior, la sediul Poliţiei municipiului Lupeni s-a prezentat şi mama minorului, care a fost sancţionată contravenţional, în baza aceleiaşi legi, pentru nesupravegherea minorului, care se afla singur pe stradă, în jurul orei 00:30.  Desigur, din motive subiective, mama minorului nu face, în cuprinsul materialului de presă, nicio referire cu privire la ora la care a fost depistat minorul pe raza municipiului (după miezul nopţii) şi nici la motivul real pentru care a fost amendat (adresare de injurii), lăsând să se înţeleagă că poliţiştii l-ar fi încătuşat pentru că a fost trimis de aceasta să arunce o pungă de gunoi”. 

Referitor la acest paragraf din dreptul la replică, observ cu îngrijorare faptul că este invocată ora la care copilul era pe stradă şi nesupravegherea acestuia de către mine. Este vorba de o zi de sâmbătă, în care eu făceam curăţenie în casă, şi am trimis copilul cu două pungi de gunoi la câţiva metri de casă, unde se află containerul. Întrebarea mea, domnule inspector şef, pe care doresc să v-o adresez în mod public, este de unde au ştiut cei 4 poliţişti că fiul meu este cel care a adresat injuriile despre care vorbiţi, din moment ce poliţiştii din Lupeni nu l-au întrebat nimic în legătură cu cineva de la niciun Punct Termic.

Cum au constatat aceştia, că este vorba despre fiul meu, domnule inspector şef?

3. „- Poliţiştii au recurs la încătuşare întrucât acesta era recalcitrant şi a refuzat să îi însoţească la sediul unităţii  – procedură obligatorie în orice stat de drept în situaţia în care persoana suspectă de comiterea unor fapte penale sau contravenţionale refuză conducerea la sediul poliţiei – însă nu a fost agresat, aşa cum afirmă mama acestuia”. Paragraful acesta mi-a amintit de faptul că trăim în ţara nimănui. Cum este posibil, domnule inspector şef, să spuneţi că fiul meu este recalcitrant şi că a refuzat a se deplasa la poliţia Lupeni?  Nu există nicio procedură obligatorie pentru ca minorul să fie însoţit de mama sa, la secţia de poliţie? Faptul că a cerut ajutorul meu şi că nu avea motive să meargă la Poliţie, nu vă dă de gândit? Dar poliţiştilor din Lupeni, nu le provoacă insomnii?

4. „Desigur, nu există nicio legătură de cauzalitate juridică, logică, reală, între fapta pentru care este cercetat soţul femeii în cadrul unui dosar penal aflat în supravegherea procurorilor şi sancţiunea contravenţională aplicată fiului pentru adresare de injurii”.

Acest paragraf este introdus în opinia mea, pentru a spăla imaginea pătată pe care o au poliţiştii de la Lupeni. Numai cine nu vrea, nu recunoaşte „profesionalismul” unora dintre aceştia.

5. „Finalul articolului se încheie fără a oferi cititorilor un punct de vedere al poliţiei cu privire la acuzele vehiculate în material, fapt care justifică prezentul drept la replică. Jurnalista semnatară a materialului, în loc să îl contacteze pe purtătorul de cuvânt al poliţiei, aşa cum era deontologic şi normal în cazul în care dorea cu adevărat un punct de vedere oficial, se mulţumeşte să îl citeze pe şeful Poliţiei Municipale...”

Ce vreţi să daţi de înţeles cititorilor, domnule inspector sef, că presa nu relatează corect când vine vorba despre activitatea unor poliţişti din subordinea dumneavoastră? Dacă un asemenea drept la replică a fost capabil să ofere Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara, atunci este de înţeles de ce se întâmplă atâtea lucruri cu cei de la Poliţia Lupeni. Doresc să mulţumesc pe această cale cotidianului Ziarul Văii Jiului, prin intermediul căruia am reuşit să transmit câteva dintre abuzurile la care este supusă familia mea de către poliţişti de la Poliţia Lupeni.

Gherghel Maria Violeta
Lupeni

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter