07.05.2015,  22:35:01 | 1 comentariu | 1018 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În curând dinspre Dealul Institutului se va auzi: / Mult e dulce şi frumoasă limba chinezească...
de Corneliu BRAN
Dacă nu ne-am ales cu chinezi la CEH, care să investească masiv în tehnologie şi să salveze mineritul de huilă, ne alegem cu chinezi la Universitatea din Petroşani, care să ne înveţe limba chineză. Joi, 7 mai, în Aula Universităţii a avut loc o întâlnire interesantă, stabilită conform „Acordului de Cooperare” încheiat între Institutul „Confucius” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi Universitatea din Petroşani. Obiectivul acestui acord încheiat şi al acţiunii de ieri este întărirea „cooperării româno-chineze prin promovarea limbii şi culturii chineze, astfel încât între cele două ţări să existe pe viitor o colaborare cât mai bună şi mai prietenească”.
 
Aula plină
Am regăsit ieri o Aulă plină până la refuz, practic niciun scaun din cele câteva sute nu mai era gol cu zece minute înainte de startul întâlnirii.
Exact la orele 11:00, în sală au intrat rând pe rând toţi cei care au făcut posibilă semnarea acestui acord şi realizarea acestei întâlniri. Au luat loc la prezidiu: rectorul Universităţii din Petroşani (prof.univ.dr.ing. Aron Poantă), rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu (prof.univ.dr.ing. Ioan Bondrea), preşedintele Senatului Universităţii din Petroşani (conf.univ.dr.ec. Ilie Răscolean), preşedintele Senatului Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, totodată şi preşedintele Institutului „Confucius” (prof.univ.dr.ing. Constantin Oprean), directorul Institutului „Confucius” (prof.univ.dr. Song Shaofeng), decanul Facultăţii de Mine Petroşani (conf.univ.dr.ing. Ioel Vereş), directorul Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva (prof. Gheorghe Mihuţ) şi un inspector gene­ral adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Hunedoara (prof. Lavinia Ilina). Din partea Primăriei municipiului Petroşani, în calitate de invitat, a fost prezent viceprimarul Nicolae Florin.
În sală, pe lângă sutele de studenţi şi liceeni prezenţi, alături de numeroase cadre didactice, s-au aflat şi două profesoare de limba chineză, care predau la liceele noastre din judeţ, precum şi mulţi alţi profesori de la liceele din Petroşani, printre aceştia aflându-se şi doamna profesoară Gabriela Rus, directorul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” din Petroşani.
 
După cuvântul de deschidere
al rectorului Aron Poantă, care a adresat un salut călduros din partea Universităţii din Petroşani tuturor invitaţilor prezenţi, fiecare dintre cei prezenţi la prezidiu au luat cuvântul. Din discursurile prezentate am înţeles foarte exact că, într-un viitor relativ apropiat, la Universitatea din Petroşani studenţii doritori vor putea învăţa limba chineză cu profesori speciali­zaţi. Acesta fiind primul pas de colaborare cu partea chineză, mai exact cu directorul Institutului „Confucius” din Sibiu, prof. univ. dr. Song Shaofeng, şi cu colaboratorii dumnealui. Va urma extinderea acestor relaţii şi lărgirea ariei de colaborare şi a proiectelor comune ale celor două instituţii din Sibiu şi Petroşani.
 
Partenerii chinezi 
Institutul „Confucius”, din cadrul Universităţii „Lician Blaga” din Sibiu, a fost deschis oficial în data de 18 noiembrie 2007, având ca partener oficial Universitatea de Limbă şi Cultură Beijing (ULCB). Până la ora actuală, misiunea institutului este crearea unei strânse legături în domeniul educaţional între România şi China, dar şi „sprijinirea şi promovarea învăţământului în limba chineză şi sporirea înţelegerii reciproce între români şi chinezi”.
 
U.P. cu ochii pe Asia
În concluzie, nu ştim cât de implicate vor fi cele două părţi în baza acestui acord de cooperare, un document pe care nu l-am citit şi nu ştim ce conţine în cuprinsul lui, dar ştim că de-acum înainte Universitatea din Petroşani şi-a extins aria de legătură şi cu cel mai puternic stat din Asia din multe puncte de vedere: China. După legăturile de cooperare şi colaborare cu zeci de instituţii din Europa, acum, cei ce conduc instituţia superioară de învăţământ din Petroşani, practic şi cea mai reprezentativă din judeţul Hunedoara, îşi îndreaptă ochii şi spre răsărit. Vom vedea în anii ce urmează dacă această colaborare va continua, se va consolida, sau totul a fost un simplu foc de paie.
Până una alta, trebuie să remarcăm faptul că în judeţ prima instituţie de învăţământ unde s-a semnat un acord prin care s-a stabilit predarea limbii chineze, şi unde colaborarea cu partea chineză este mult mai avansată, este Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 rusu constantin08.05.2015,  07:49:32
Excelent articolul lui CORNELIU BRAN. MAESTRE, SE VEDE CLAR CĂ SCRII CU INIMA ȘI NU CU PANA. FELICITĂRI ȘI SĂNĂTATE ! AM DEVENIT DEPENDENT...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Joi, 9 iulie, la Universitatea din Petroşani a avut loc, începând cu orele 12:00, într-unul din amfiteatrele cl[..]
09.07.2015, 18:17   |    1 comentarii
Sub sceptrul prezenţei, încă, a celui care a fost prof.univ.dr.ing. Aron Poantă, rectorul Universităţii din Petroşani,[..]
25.06.2015, 18:41   |    3 comentarii
La capitolul „striptease transparenţă” – Universitatea Petroşani ocupă locul 21, din 55 de competitoare 08.06.2015, 00:42   |    1 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter