10.05.2015,  19:47:22 | 13 comentarii | 1362 vizualizari
Reacţia lui Gheorghe Ile, în şedinţa de îndată a Consiliului Local al municipiului Vulcan, la avertizarea că se comite o ilegalitate: / „Dacă vine Curtea de Conturi, eu le voi plăti din banii mei!”
de Gheorghe OLTEANU
S-a întâmplat cu adevărat ceea ce era de aşteptat imediat după şedinţa extraordinară din 6 aprilie 2015 a Consiliului Local al municipiului Vulcan. În care, fără să aibă pretenţia că spun profeţii, au fost voci care au prevestit că hotărârea de consiliu local luată atunci va fi întoarsă de către Prefectura judeţului Hunedoara.
 
Le-am dat dreptate
celor care au argumentat, şi la începutul lui aprilie, că nu e tocmai legal modul în care încăpăţânatul primar Gheorghe Ile, sfătuit, probabil, de suita lui obedientă, pune problema acordării normei hrană pentru poliţiştii locali. În 4 mai, Instituţia Prefectului judeţului Hunedoara a comunicat consiliului local vulcănean motivele pentru care consideră că „Hotărârea nr.39/2015 privind acordarea normei de hrană personalului din cadrul Poliţiei Locale a municipiului Vulcan a fost adoptată cu încălcarea prevederilor art.2, al.3, lit. “c” din Hotărârea nr.171/2015 privind stabilirea metodologiei şi a regulilor de aplicare a drepturilor prevăzute la art.351, alin.(1) din Legea Poliţiei Locale nr.155/2010…”. 
 
Interesant este 
că înştiinţarea aceasta nu a apărut printre foile puse la dispoziţia consilierilor locali vulcăneni, chemaţi la şedinţa de îndată din dimineaţa zilei de vineri, 8 mai. Doar după insistenţele liberalilor, documentul, la începutul căruia este precizat clar adresantul („Către Consiliul Local al municipiului Vulcan”) urmată de precizarea „Spre ştiinţă: d-lui Velea Gabriel, secretarul municipiului Vulcan”, le-a fost pus la dispoziţie. Ciudat e faptul că nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva, dar unii ştiu că asta este deja obişnuinţă la Vulcan. Există, de exemplu, rapoarte mai vechi ale Curţii de Conturi sau ale altor organe de control care au bântuit prin primăria vulcăneană, rapoarte care nu au ajuns la cunoştinţa consiliului local. Deşi rezultatele controalelor trebuie obligatoriu să-i fie făcute cunoscute acestuia.
 
Proiectul de hotărâre
adus la şedinţa de îndată a fost menit să repare greşelile din hotărârea întoarsă de prefectură. Aşa că, se spune la art.1, „Începând cu luna mai 2015 personalul din cadrul Serviciului Poliţia Locală Vulcan va beneficia de norma de hrană după cum urmează:
- Norma locală nr.6, în cuantum de 24 lei/ zi pentru tot personalul Poliţiei Locale Vulcan în activitate;
- Norma nr.12 B în cuantum de 2 lei/ zi – normă suplimentară pentru personalul Poliţiei Locale Vulcan în activitate, care lucrează pe schimburi”.
Noutatea faţă de aprilie este că Dumnezeu l-a îndemnat pe diriguitorul municipiului Vulcan să acorde norma aceasta pentru zilele calendaristice, nu doar pentru cele lucrătoare, şi să acorde suplimentul acela de doi lei pentru tot personalul poliţienesc local care lucrează în schimburi. Nu doar pentru cei care fac în tură de noapte, cum procedase în hotărârea dată la întors. Numai că acelaşi Cel de Sus nu i-a dat diriguitorului şi mintea cea de pe urmă, astfel că, la art.3, se păstrează restricţiile existente şi înainte: „Norma de hrană nu se acordă pe perioada concediului de odihnă, concediului medical, concediului fără plată, în toate situaţiile în care se acordă diurna de delegare şi pe perioada suspendării raportului de serviciu”. Acesta, împreună cu precizarea primarului că banii pentru norma de hrană aferentă lunii aprilie se vor da pe zile lucrătoare, a dat naştere la discuţii aprinse.
 
De nepătruns pentru liberali este 
baza legală pe care primarul a promis că dă banii pentru luna aprilie. Hotărârea de consiliu local luată în extraordinara de la începutul lunii a patra a fost întoarsă de către prefectură, iar în cea pusă în discuţie în de îndata de vineri nu se pomenea nicăieri despre acest lucru. „Să nu se înţeleagă greşit, a precizat Alina Anamaria Cîrstoiu. Noi vrem ca poliţiştii să primească banii pentru norma de hrană pe aprilie, dar care-i baza legală pentru care ei să fie daţi? Nu mai bine mergem cu o hotărâre care s-o modifice pe cea din aprilie?”. 
 
La fel de nedumerită 
s-a arătat liberala în privinţa altui aspect adus în discuţie de primar. Acela că, pentru norma de hrană, suma pe care administraţia publică locală vulcăneană o are la dispoziţie este de numai 150.00 de lei. Bani care ar ajunge doar până în noiembrie. Asta în condiţiile în care – a argumentat Gheorghe Ile - doi poliţişti locali ar urma să plece, pentru două luni, în concediu fără plată. Or, din câte am auzit ulterior, pare-se că, până în acel moment, nu ar fi existat solicitări de acest gen venite de la vreun agent. Un alt aspect rămas în ceaţă a fost acela al situaţiilor în care nu se acordă norma de hrană. Punctul de vedere în acest sens exprimat de către primar, iniţiatorul proiectul de hotărâre de vineri, este prezent la art.3 al documentului devenit deja hotărâre. Sindicatul poliţiştilor locali vulcăneani vede, însă, altfel chestiunea.
 
Damian Octavian,
preşedintele acestui sindicat, prezent în sala de şedinţe, ar fi rămas şi acum, exact cum s-a întâmplat şi la extraordinara din aprilie, fără să fie invitat să-şi spună părerea, dacă nu ar fi fost intervenţia categorică a consilierului local liberal Costel Dragu. Octavian Damian, căruia, am înţeles de la alţii, Gheorghe Ile ar trebui să-i mulţumească pentru revocarea hotărârilor privitoare la norma de hrană, a ieşit în faţă cu un document ministerial încă valabil, conform opiniei sale, care dovedeşte că norma de hrană poate fi acordată şi în situaţiile restricţionate în proiectul de hotărâre discutat în dimineaţa zilei de vineri, 8 mai. Este vorba de Ordinul nr.310/ 21.12.2009 al Ministerului Administraţiilor şi Internelor, în care poliţiştii locali de acum erau asimilaţi funcţionarilor publici. Or, cum, după trecerea agenţilor de poliţie locală la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, nu a fost dat vreun ordin sau altceva, care să spună că nu mai e valabil ordinul emis în ultima lună a anului 2009, este clar că articolele 1 şi 2 ale acestuia îşi păstrează valabilitatea şi în cazul poliţiştilor locali. Ştiţi care a fost reacţia celor cărora le-a prezentat documentul? (vezi poza). Secretarul Gabriel Velea i-a sărit pe loc la jugulară, ca să folosesc o expresie tare, şi l-a întrebat pe Octavian Damian că de unde are acest document clasificat ca secret de serviciu? Dar domnia sa de unde cunoştea amănuntul? Şi, apoi, pe hârtie apare scris nesecret, peste precizarea ştearsă „secret de serviciu”, operaţiunea aparţinându-i, probabil, tot celui care a pus şi ştampila „Conform cu originalul”. Aşadar, a fost curioasă şi Alina Anamaria Cîrstoiu, de ce a trebuit ca Octavian Damian să aducă acest document încă valabil, din moment ce secretarul primăriei avea la dispoziţie mult mai multe canale, ca să şi-l fi procurat? Ea a cerut ca, în procesul verbal al şedinţei, să fie amintit neapărat faptul că acest document a fost pus la dispoziţie de către sindicatul poliţiştilor locali vulcăneni. 
 
Cu toate că şi liberala
Daniela Boţoroga a avertizat din nou că se comite o ilegalitate, iar pesedistul Aurel Anghel a venit cu o propunere bună şi decentă, privitoare la ieşirea din impas în privinţa banilor pentru norma de hrană pe aprilie, berbecul (referire, desigur, la zodia lui) Gheorge Ile a rămas pe poziţie. Mai mult, nu şi-a schimbat părerea nici când Alina Anamaria Cîrstoiu a rugat să se menţioneze că, în cazul vreunui proces pierdut de primărie, ea nu va plăti un ban de la ea. La care, nervos, Ile a reacţionat cu „Dacă vine Curtea de Conturi, eu le voi plăti din banii mei!”. Aşadar, mai rămâne de văzut când se va face plata… 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (13 )

#1 Voita11.05.2015,  05:14:14
Daca tot cer banii pentru norma de hrana cum tot se zbat ei asa tare de ce nu face Dl.Ile la fiecare inceput de luna sedinta cu bilantul activitatii lor pentru luna care a trecut si fiecare sa fie platit pentru ceea ce au lucrat ca de cand au logan break dorm in el zi si noapte si in Mun.Vulcan este haos cu banci rupte,semne circulatie furate straturi de flori distruse, autoturisme abandonate si parcate pe domeniul public (spatii verzi), si sa il intrebe cineva pe Ag.Damian de ce considera Pro/lex acum un sindicat bun si se ascunde in spatele lui cand in 2011 sa dus membru de sindicat la Sindicatul Vulturul Negru Vice-presedinte si de ProLex nu era bun avea numai cuvinte de ura si reprosuri rusine sa ii fie vrea bani el nu este in stare sa isi imbeace corect tinuta asa ca Dl.Docea si Ghe.Olteanu interesati-va mai bine cine conduce Organizatia Sindicala ProLex Vulcan si dupa aceea scrieti de bine de pol.locali.
#2 Adrian11.05.2015,  08:14:20
Nu vii sa dormi si tu cu noi noaptea in Logan ? Mai sunt locuri.
#3 ica11.05.2015,  08:24:43
nu va e rusine sant an primarie oameni care lucra de 10 ori mai mult ca voi lingailor.si au salari de mizerie.daca plecati toti din primarie nu se obsearva dar daca nu vine femeia de servici o saptamana ?asa ca santeti o rusine pentru oras.
#4 Gh.O.11.05.2015,  09:59:17
Siimate/stimata Voita, noi nu avem in fisa postului efectuarea unor astfel de demersuri si nici nu ne ocupam cu normarea muncii politistilor locali. E problema dumnealui pe la ce sindicate a umblat. In articol este prezentat un aspect din sedinta de consiliu local. Atat. Va multumesc!
#5 Curcubeul Vulcanului11.05.2015,  11:26:58
Păi Moroşanu are bani,că tot adună, muncind pe brânci. Când a lucrat la mina Vulcan se l-au prins cu traista plină (din banii minei) dar l-au făcut scăpat alţi hoţi, mai mari ca el, din Combinat. Acuma a miliardar, de trei mandate mulge bugetul Vulcanului. Acum, dacă vrea poate hrăni, nu numai jandarmii, ci tot ministerul de interne...
#6 functionar primarie11.05.2015,  17:41:28
Domnule sau doamna VOITA, comentariul dumneavoastra este partial corect dar plin de invidie.Intrebatil pe d-l Ile de ce tine pensionarii sa nu faca nimic, au si pensie si salariu, de ce acel intitulat sau recomandat sef al politiei, tot pensionar nu face nimic ,dar absolut nimic, seful serviciului nu e bagat in seama de mai nimeni ,sta in birou cu pensionarul acela tinut de primar in brate care are un program invidiat de noi cei din primarie.Este adevarat ca Ile ar trebui sa-i intrebe de sanatate si de ce e in oras dar cum acol-o cel putin jumatate sunt pile , care sunt doar cu prezenta si incasaeza un salariu bunicel acum , nu cred ca Ile isi va permite sa dea in oamenii lui care fiecare au pe cineva in spate. Va spun sigur pentru ca mai toti din primarie ii cunostem ca sunt printre ei si politisti bine pregatiti dar care nu sunt lasati sa faca ce ar trebui sa faca.Cat Ile s-a inconjurat de lingai care-l sapa pe la spate dar bani vor toti nu se va schimba nimic.Daca legea le da dreptul de ce sa fim invidiosi pe ei chiar daca multi de acol-o sunt la numar.Cred ca ar trebui sa ne gandim noi ce facem si cum putem sa traim mai bine ,a fost greva functionarilor si NIMENI nu a zis nimic, toti sumtem multumiti cu salariile de mizerie.Bravo lor ca i-au cerut primarului sa respectee legea , notiune c-am straina pentru el. Iar despre liderul lor , asa cum e si cu ce a facut in trecut ,imbracat sau dezbracat e bine ca acest sindicat care ii reprezinta profesional le aduce castiguri salariale si nu ca vrea primarul ci pentru ca e scris in legea lor.Prin birouri mai toti rad de stangacia juristului sef care si el e pus acol-o cum e pus.Oare Ile nu vede prostii din jur ? ce face acum cu ei?Totusi sefii care beneficiaza de acesti bani si stau la caldura ar trebui sa-i multumeasca lui Damian si Prolex-ului pentru ca altfel ramaneau doar sa cante osanale sefului.Inca o data bravo lor si sa ceara respectarea legii pentru ca lucraza cu legi.
#7 psd11.05.2015,  17:53:13
Din cauza incapatanarii primarului si marelui secretar jurist cum se crede , am fost pusi in intr-o situatie penibila, am votat , am anulat,iar am votat si iar am anulat si cum cred ca iar mai votam nu stiu ce.Trebuia sa ne fi spus cineva ca votam ceva ce nu e in concordanta cu legea dar noi nu suntem juristi.Nici primarului nu-i place situatia desi putea sa nu faca acest circ in care noi am pierdut.Credeti ca noi avem ceva cu politia locala ? Juristii lui peste !
#8 mititelu11.05.2015,  19:18:32
Daca tot cer banii pentru norma de hrana cum tot se zbat ei asa tare de ce nu face Dl.Ile la fiecare inceput de luna sedinta cu bilantul activitatii lor pentru luna care a trecut si fiecare sa fie platit pentru ceea ce au lucrat ca de cand au logan break dorm in el zi si noapte si in Mun.Vulcan este haos cu banci rupte,semne circulatie furate straturi de flori distruse, autoturisme abandonate si parcate pe domeniul public (spatii verzi), si sa il intrebe cineva pe Ag.Damian de ce considera Pro/lex acum un sindicat bun si se ascunde in spatele lui cand in 2011 sa dus membru de sindicat la Sindicatul Vulturul Negru Vice-presedinte si de ProLex nu era bun avea numai cuvinte de ura si reprosuri rusine sa ii fie vrea bani el nu este in stare sa isi imbrace corect tinuta asa ca Dl.Docea si Ghe.Olteanu interesati-va mai bine cine conduce Organizatia Sindicala ProLex Vulcan si dupa aceea scrieti de bine de pol.locali si ca raspuns si la Adrian da dormiti ca nu faceti nimik bun.
#9 dobitoci11.05.2015,  22:02:14
se vede de cand exista politia locala mergegeti pe strada si intrebati oamenii si sa vedeti ca e apreacia nu din cauza lui ile ci dupa cum isi fac treaba.am vazut oameni ajutati de politistii locali,sfatuiti,dusi acacsa sau primind documente pierdute genti sau portofele la domiciliu eimpotriva legii
#10 ochi si urechi11.05.2015,  22:15:41
am vazut oameni ajutati de politistii lui ile nu cred ca e impotriva celor care nul agreaza eu am primit acasa o geanta pierduta am auzit ca si altii au fost ajutati cand au avut nevoie nu vad pe strada alta politie este? intrebati lumea si vedeti ca politia locala este si face cat ii permite legea cred ca nu e asa cum vorbesc cei care au probleme chiar daca cu politia
#11 noi11.05.2015,  22:34:19
mititelu cum e comentariul asa e si numele .as reusi sa spun cum te cheama din prima dar hotarat cum te stiu nu ai recunoaste e bine daca stii ca existam speram sa nu ai nevoie de interventii noi oricum vom face ce scrie legea si te vom ajuta cum putem
#12 primaria vulcan11.05.2015,  23:47:04
Foarte bine ca au reusit sa-i dea primarului cu legea in cap ca pentru el LEGEA e ceva facultativ.Consilierilor PNL si lui Enache tot respectul pe cand cei sub papucul lui ILe rusine, chiar daca multi din ei nu sunt de acord de mult cu ceea ce face el.Sa se spele pe cap cu Velea si Antica care care l-au facut sa-si puna oamenii in cap si pana la urma tot politistii au avut dreptate.Dar asta se intampla cand pui in posturi cheie nepriceputi care sunt doar marionete.Bravo lor ca sunt membri intr-un sindicat care le reprezinta interesele. Ei nu au munca de birou si ce ia ajutat foarte mult a fost faptul ca sunt uniti.N-am auzit pe vreunul sa nu fie de acord cu ce dorea sa faca primarul cu banii lor in schimb seful lor care sta in debaraua aia , in loc sa mearga sa ceara primarului respectarea legii sta ascuns acolo cu alta pila de a lui Ile cu cioc.Cum incap amandoi nu stiu , dar cu siguranta datorita importantei lor Ile dat un birou pe masura. Bravo lor inca o data si sa continue .Ile nu e stapanul oamenilor . Noi din primarie stam ca prostii si vorbim pe la colturi si nu facem nimic.
#13 klkjh13.05.2015,  09:24:02
Nu trebuie sa fii jurist , ca cetatean cu drept de vot esti obligat sa cunosti legea!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Marţi după amiază, fotbaliştii vulcăneni au jucat un meci de pregătire în compania divizionare „C” din Fil[..]
05.08.2015, 17:35   |    0 comentarii
Unul dintre cei mai buni jucători ai Minerului Uricani, Elian Proteasa, este foarte aproape de a-şi schimba echipa.02.08.2015, 22:26   |    0 comentarii
O urgenţă neaşteptată a făcut necesară, vineri, 31 iulie, convocarea, în şedinţă extraordinară, a Consiliului Loca[..]
02.08.2015, 22:23   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter