27.05.2015,  22:43:09 | 1 comentariu | 803 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Ispas – cu pomană pentru eroii neamului în satul Jieţ / Au fost sacrificate trei mioriţe grase şi gustoase
de Ziarul Vaii Jiului
Joi, 21 mai, a fost prăznuită Înălţarea Domnului la ceruri, în cea de-a 40-a zi după Învierea Sa, sărbătoare cu caracter mobil, în funcţie de data Sfintelor Paşti. Anul acesta prăznuirea a coincis cu o sărbătoare cu dată fixă, cea a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
 
Salutul în ziua Înălţării Domnului, pentru a marca acest eveniment important, este „Hristos S-a Înălţat!”, iar răspunsul, unul normal, este „Adevărat S-a Înălţat!”. În unele sate în această zi se roşesc şi se ciocnesc ouă, iar în altele se ţin chiar şi nedei.
În popor, Înălţarea Domnului se mai numeşte şi Ispas, după numele martorului care, ascuns fiind, a văzut înălţarea la ceruri. Acesta, un cioban care a stat ascuns, a urmărit evenimentul şi apoi a povestit rudelor şi apropiaţilor cele întâmplate. În satul Jieţ şi acum există o familie cu vechi rădăcini ai căror membri li se spune „ai lui Ispas”.
Ispasul mai este numit la sate şi Paştile Cailor. După credinţa populară, la Naşterea Domnului în ieslea grajdurilor lui Crăciun, boii blânzi, prin respiraţia lor caldă, au încălzit pruncul nou-născut. Caii, în schimb, prin zgomotul produs de copite i-au tulburat liniştea şi, după tradiţie, ar fi fost blestemaţi de Maica Sfântă: „Voi întruna s-alergaţi,/ Şi să nu aveţi saţ/ Numa-n ziua de Ispas,/ Şi-atunci vreme de un ceas!”.
În anul 1920, Ziua Înălţării Domnului a fost votată de către primul Parlament al României Mari pentru prăznuirea Zilei Eroilor, votându-se atunci legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuţi în război.
La Lonea, pin implicarea directorului Gavrilescu, al Societăţii Miniere, a fost ridicat un Mausoleu. În ziua de 5 iunie 1924, de Înălţarea Domnului, cu o grandioasă pompă au fost exhumate osemintele a doi eroi necunoscuţi români căzuţi în Primul Război Mondial şi îngropaţi la punctul „Maleia”, fiind îngropate apoi în Mausoleul ridicat în comuna Lonea-Petrila în amintirea eroilor morţi pentru patrie în războiul de întregire a neamului. (Marian Boboc a publicat în ZVJ documentarul acestei zile – n.r.)
După războiul din 1914-1918 şi Biserica Ortodoxă a declarat Ziua Înălţării Domnului ca zi a Eroilor, „căci precum Mântuitorul, după desăvârşirea operei sale de mântuire s-a înălţat întru mărire, aşa şi eroii desăvârşindu-se prin suprema jertfă a iubirii creştine s-au înălţat la nemurirea din ceruri”. Înălţarea Domnului a fost consacrată ca sărbătoare naţională bisericească a eroilor prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anii 1999 şi 2001. În toate lăcaşurile de cult ale BOR sunt pomeniţi eroii-ostaşi şi alţi luptători români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.
Satul Jieţ cred că este printre puţinele sate din Valea Jiului, dacă nu chiar singurul, care păstrează frumosul obicei de a cinsti memoria eroilor neamului printr-o mare pomană.
Ideea pomenii a fost preluată de la propunerea făcută imediat în anii de după revoluţia din 1989 de către Androne Petru lui Băloi (1928-2002). Acesta a fost un cunoscut vornic al nunţilor momârlăneşti din estul Văii Jiului şi un priceput bucătar, nelipsit de la pregătirea bucatelor momârlăneşti tradiţionale de la pomeni.
Ideea a fost imediat îmbrăţişată de locuitorii parohiei satului Jieţ şi de preotul paroh Dimitrie Jura. De atunci, an de an, prin contribuţia enoriaşilor din parohie are loc această pomană, transformată într-un obicei statornic.
Pentru prima pomană, carnea a fost oferită gratuit, cum s-ar zice „chiar de pomană”, de către Mirci Ilina (Ilina lui Nele), care a pus la dispoziţie o oaie.
Deşi condiţiile obiective sunt destul de vitrege pentru a organiza o pomană, tradiţia se păstrează şi s-a păstrat şi anul acesta şi sunt convins că va fi 
predată cu cinste generaţiilor viitoare. Vorbeam de condiţii uşor nefavorabile deoarece nu au trecut decât 40 de zile de la pomenile mari puse în fiecare parohie tot prin contribuţia enoriaşilor în cele trei zile ale Sfintelor Paşti, oile au urcat deja la munte şi momârlanii sunt ocupaţi cu măsuratul. Urcând cu animalele la munte, oamenii s-au împuţinat în sat.
În ciuda acestor greutăţi, pomana din anul acesta a fost una mare, oferindu-se o masă bogată pentru sute de persoane. S-au sacrificat trei oi grase, adică în jur de 90 de kilograme de carne. „Olarul şef” Rus Filimon a fost ajutat la pregătirea bucatelor de Preda Ionică, Gălăţan Nemeş Trăienică, Gălăţan Nicu lui Mita, Călina Petrişor, Păducel Mironică. Toţi fac parte din generaţia tânără care a preluat ştafeta de la înaintaşi.
Au fost pregătite bucate tradiţionale: varză acră (curechi), zeamă din carne de oaie şi cunoscutul păsat cu brânză, ca dovadă că jieţenii mai au oi.
La susţinerea mesei de pomană au spus prezent 17 „meselnici” care au suportat cheltuielile.
Nici de această dată orgoliul jieţenilor nu a fost neglijat. „Colăceii” oferiţi de pomană au avut mărimea unei pâini.
Preotul Dimitrie Jura a pomenit la dezlegarea mesei eroii, decedaţii din sat şi viii. A fost momentul omagierii sau a cinstirii tuturor.
În prima sâmbătă după Înălţarea Domnului este sărbătoare în calendarul popular al jienilor-momârlani numită Nedeiţa lui Ispas, sărbătoare „rea de trăznet” pentru cei care lucrează. Este o sărbătoare curioasă de o jumătate de zi, mai ales după-masa. Se spune că la această dată este mare bucurie în cer, e nedeia pentru bucuria Înălţării la cer a Mântuitorului la care participă îngerii.
Dr. Dumitru GĂLĂŢAN


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 Rusu Constantin28.05.2015,  16:20:21
Tradiție, cultură, omenie, pioșenie, pomenire, lucruri plăcute lui Dumnezeu. Ferice de toți cei care țin aprinsă flacăra cinstirii eroilor neamului. Atâta vreme cât vom păstra obiceiurile și tradițiile românești, neamul nostru nu v-a pieri. Dumnezeu să vă binecuvânteze cu sănătate și biruință la vremuri tulburi.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Chiar dacă domnii directori Lumezeanu şi Tudor, şefii de la drumuri din Craiova şi Tg-Jiu, n-au mai ajuns la Primăria oraşul[..]
20.05.2015, 20:41   |    3 comentarii
Sâmbătă, în centrul Devei, va fi onorat de societatea civilă Dumitru Gălăţan-Jieţ, un personaj special, despre [..]
17.03.2015, 19:35   |    0 comentarii
Pentru marea majoritate a cititorilor este cunoscut numele de „Familia de Médici” din Florenţa veacurilor XV-X[..]
12.02.2015, 20:08   |    2 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter