27.05.2015,  22:59:44 | 5 comentarii | 1061 vizualizari
De la şedinţa de Consiliu Local Petroşani adunate… / Supărarea dâljenilor şi gâlceava consilierilor cu „cetăţeanul de onoare”
de Corneliu BRAN
În cele din urmă, şedinţa ordinară de Consiliu Local Petroşani, desfăşurată ieri, a avut pe ordinea de zi 18 proiecte de hotărâre faţă de 16 cât fusese anunţat iniţial. Din 18 proiecte, 17 au devenit hotărâri în urma votului consilierilor locali, iar proiectul 9 a fost retras la început, până la o următoare şedinţă.
 
Locuitorii din Dâlja Mare sunt sătui de atâtea minciuni
Începutul şedinţei a adus în discuţie cererea a doi cetăţeni din Dâlja Mare, care au venit în şedinţă să se plângă de starea drumului din cătunul lor.
„Este un drum impracticabil, nu ştim ce să ne mai facem…”, s-au plâns oamenii, cerând sprijin consiliului local şi membrilor administraţiei locale prezenţi în sală.
Dacă primarul Tiberiu Iacob-Ridzi n-a putut să le răspundă, nefiind prezent la şedinţă, Daniel Vişan, prezent în sală, a răspuns, cu un calm ireproşabil şi fără să clipească (acesta da tupeu de vânător): „Nu cred că poate fi vorba de un drum impracticabil, că atunci nu s-ar putea circula deloc pe el. E vorba, e drept, de vreo două-trei porţiuni… dar o rezolvăm săptămâna viitoare când vom duce piatră”. Simţindu-se oarecum obligat să răspundă, directorul din primărie, Marian Popescu, le-a spus consilierilor că se încearcă să se treacă acest drum de 5,5 km pe un proiect, cu altă finanţare decât cea de la bugetul local: „Acum trei ani a fost vorba de un pro­iect, dar acesta a căzut şi astfel am rămas în aceeaşi situaţie”.
Dâljenii n-au mai spus nimic, au plecat, dar după feţele lor se pare că au rămas destul de dezamăgiţi. 
 
Parcul de la piaţă, Vişan şi… veşnica Viorica Macavei
După acest moment a urmat la rând fostul consilier local Viorica Macavei, care le-a spus consilierilor că nu venea la şedin­ţă, „că nu vreau să fiu rea”, dar a fost obligată de răspunsul secretarului primăriei, care „mi-a spus că să mă uit pe site-ul primăriei unde am răspunsurile”. „Eu nu mă pot duce cu site-ul la oameni, să le spun ca să se uite… Ştiu că am deranjat în multe privinţe, cu Kranz-ul şi cu altele, dar după lege trebuie să primesc răspuns”. Corect.
În legătură cu cererile sale, de data aceasta fostul consilier s-a rezumat doar la parcul de la piaţă: „Din toamnă aţi început cu bordurile… Nu credeam că vine 1 Iunie şi Ziua Copilului şi parcul nu-i gata! Iarbă, câtă vrei…”, spune Macavei ameninţând că pune filmuleţe pe net „să vadă toată lumea”. La final, pentru că nimeni nu i-a dat un răspuns, a cerut ferm: „Aştept un termen pentru parcul de la piaţă”. Şi dusă a fost…
 
De la Roland Garros la… mici înţepături marca PSD-PNL
Discutarea efectiv a ordinii de zi, trecându-se peste toate cele 17 proiecte, n-a ţinut mult, doar vreo 20 de minute. Dar, din acestea, cam 5 minute au fost mici înţepături, de o parte şi de alta pesediştii şi liberalii continuând polemica, sau cam ce au început la şedinţa ordinară anterioară. Tonul l-a dat preşedintele de şedinţă Viorel Pascu, care, înainte de a se trece la primul proiect, a ţinut să spună că unii au cam „început campania electorală la şedinţa trecută” (referirea fiind făcută probabil la consilierii Florin Mârza, Valeriu Butulescu, Claudiu Cornea – pe de-o parte, şi Ioan Rus - de cealaltă parte, când cu proiectul cu „coşeritul în municipiu”), rugându-i pe consilieri să fie la obiect şi să vorbească în cuvântul lor doar cu referire la proiectul discutat. Nimeni n-a comentat atunci nimic, dar la proiectul cu regulamentul ce vizează terasele de vară din centrul civic, când consilierul Pascu a grăbit discuţia, consilierii Petru Drăgoescu şi Florin Mârza l-au taxat pe Pascu cu vârf şi îndesat, consilierul Mârza fiind cel mai aprig: „Nu este concurs, ritmul în care treceţi peste discuţii nu e normal. Nu înseamnă că trebuie să ne grăbim pentru performanţe nedorite. Şi eu mă grăbesc, că la 16:00 joacă Simona Halep (meci pierdut de Halep – n.r.)… Dacă trecem peste proiecte rapid şi lăsăm greşeli, nu e bine. Domnul Cornea are dreptate… Dacă nu ne uităm bine pe regulament, o să ne trezim cu aparate de dozat berea în mijlocul oraşului. La şedinţa de partid puteţi spune ce doriţi şi să staţi în ce poziţie vreţi, dar aici suntem în consiliul local”.  Interesant, după această poziţie a lui Mârza, consilierul Pascu n-a obiectat nimic şi a trecut la următorul punct de pe ordinea de zi ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
La finalul şedinţei consilierul Postolache încerca să împace cele două părţi, printr-un discurs împăciuitor, dar lucrurile erau deja cam târzii, iar consilierul Pascu destul de supărat ca să mai guste împăcarea… 
 
Din nou regulamentul de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare
Alte discuţii au existat şi la proiectele care vizau acordarea de titluri de cetăţeni de onoare. Pe ordinea de zi a şedinţei au existat trei astfel de proiecte, fiind propuşi domnii: Marius Adrian Sora - medic în cadrul S.U.P., Nicolae Gherghin - unul dintre cei mai cunoscuţi notari din Valea Jiului, ajuns la o vârstă onorabilă, şi Ion Chirigiu, director regional Bancpost, pe Regiunea 4 Banat (8 judeţe printre care şi Hunedoara).
Tot pe ordinea de zi a existat şi un proiect privind acordarea Medaliei „Pro Urbe” domnului Cazimir Radvanski, membru fondator şi în prezent preşedinte al Asociaţiei Schi Turism Montan „Pro Parâng”. Toate aceste proiecte au trecut la vot, numai că Nicolae Iliaş a fost nemulţumit de faptul că nota de fundamentare a proiectelor nu este complet documentată, ba chiar este deficitară! „Nu sunt contra acordării acestui titlu domnului Ghergin, dar vreau să spun că sunt nemulţumit că nu se pune accentul pe ceea ce ar trebui în nota de fundamen­tare, pe recunoaşterea naţională şi eventual internaţională a cetăţeanului respectiv. Ca formă de prezentare şi întocmire materialul este deficitar. Nu există un Laudatio cum trebuie…”.  Imediat a intrat la cuvânt şi Florin Mârza. Consilierul a susţinut că ar fi nevoie de un nou regulament de acordare a acestui titlu. „Nu vorbesc de aceste proiecte de azi, să se înţeleagă clar. Vorbesc în general, am tot zis că ne trebuie un regulament. Eu zic că după această şedinţă să suspendăm acordarea acestui titlu până facem un regulament clar, cu criterii de acordare a acestui înalt titlu bine stabilite. Pe lângă regulament insist foarte mult să avem o evidenţă clară, pentru că au fost persoane care au primit şi de două ori acest titlu, ceea ce nu-i deloc normal”. Au mai luat cuvântul pe această temă Valeriu Butulescu, care a spus că există evidenţă şi un regulament, „dar nu se respectă” (consilierul fiind nemulţumit de faptul că mulţi au primit acest titlu când au ieşit la pensie, „asta înseamnă că ar trebui atunci să le acordăm titlul de Cetăţean de Onoare tuturor celor care au ieşit şi ies la pensie, că toţi şi-au făcut treaba la locul de muncă dacă au prins pensia… ceea ce nu-i firesc), Dorina Niţă (care era oarecum nedumerită de CV-ul lui Ionel Chirigiu şi nu înţelegea, pe bună dreptate, de ce s-a propus acest titlu în acest caz) şi Costel Postolache. Cel din urmă i-a cam urecheat, dacă se poate spune aşa, pe antevorbitori: „Mi s-ar fi părut normal ca şi acum câţiva ani să fi fost aceleaşi discuţii… De exemplu când s-au făcut la o singură şedinţă vreo 20 de cetăţeni de onoare… Sunt de acord să discutăm un nou regulament dacă trebuie, dar nu cumva e prea târziu?”. Fără să se simtă ofensat de vorbele lui Postolache, consilierul Mârza a cerut: „La următoarea şedinţă sper să facem asta, trebuie un regulament clar, o evidenţă… repet, sunt doi cetăţeni care au primit de două ori titlul acesta onorific! Sper că doamna Wersanski şi-a notat cererile noastre şi a înţeles ce vrem, la fel şi Executivul”.
Despre alte proiecte votate miercuri veţi afla mai multe în viitoarea ediţie a ziarului nostru.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (5 )

#1 Ghita28.05.2015,  09:41:36
D-na Macavei chiar se plictiseste rau acasa. Mai bine ar face niste vizite la psiholog saracuta de ea ca altceva nu are in gura aia spurcata decat parc, parc si iar parc... de cand i-au facut parcare sa isi poata vanda garajul macar a amutit pe una din teme. Cand termina astia cu parcul ala sunt curios cu ce mai latra nebuna.
#2 dan28.05.2015,  10:01:15
Sanatate! Pacat ca nu prea sunt locuri de munca si nu prea este platita munca in valea jiului dar cel mai greu e la uricani aici in afara de mina nu e nimic si tineretul someaja sau daca are noroc pleaca afara daca nu e greu sa poti sa i-ti faci o familie''fiecare are pereche pe masura lui,, va multumesc ca ma-ti ascultat.
#3 vasile28.05.2015,  23:39:58
Daljenii au dreptate.Platesc taxe si impozite si au nevoie de drum caci suntem in anul 2015!Parcul de la piata este cel mai bun loc de joaca pentru cainii cu si fara stapani cu si fara botnita.Uneori sub protectia politiei niste cetateni consuma bauturi alcolice,urineaza pe unde _i apuca si toate dau bine pentru oras!Ar trebui vazut bine cine merita titlu de cetatean de onoare !Ce a facut pentru comunitate un doctor ,un notar sau orice cetatean?In cazul de fata doctorul merita pe deplin acest statut,Domnilor consiliri sa nu uitati ca cetateanu v-a votat!
#4 Alexandra29.05.2015,  07:23:17
Se pare ca titlul de Cetatean de onoare a ajuns sa fie acordat doar pentru ca avem simpatie fata de cineva fara sa se inteleaga valoarea acestui titlu. Domnilor, ce merite deosebite au aceste personaje ca sa primeasca acest titlu? Ceea ce faceti dumneavoastra este bagatelizarea acestui lucru. Nu am nimic cu nimeni, dar atunci, acordati-l tuturor celor ce ies la pensie, ca doar nu are importanta ce merite au sau nu. Este jenant ceea ce faceti, iar electoratul o sa va taxeze in viitor..........


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Şedinţa extraordinară de Consiliu Local Petroşani, desfăşurată ieri, n-a adus mari schimbări ale ordinii de zi, un singur [..]
19.11.2014, 20:25   |    2 comentarii
Şedinţa de consiliu local de la Petroşani, desfăşurată ieri, 23 octombrie, a avut pe ordinea de zi 33 de proiecte de hotăr&[..]
23.10.2014, 20:34   |    3 comentarii
Tot în cadrul şedinţei de Consiliu Local Petroşani de miercuri, 16 aprilie, consilierii locali au votat alte câteva[..]
16.04.2014, 20:31   |    1 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter