02.06.2015,  21:54:14 | 1 comentariu | 969 vizualizari GALERIE:     FOTO    
De Rusalii, / Nedeia Paroşană a adunat mai toată suflarea satului şi multe barabe din Vulcan
de Gheorghe OLTEANU
Impresia generală e că a ieşit fain de tot Nedeia Paroşană, iar lucru acesta li s-a datorat, în primul rând, sătenilor care s-au implicat în problemă.
 
Tot satul
Paroşeni ştie de acum că Duţu Manolescu este cel care, an de an, se dă şi peste cap, pentru ca nedeia să iasă bine. Iar pentru asta nu a uitat, nici de data asta, să le mulţumească, în ordine, lui Dumnezeu, reprezentat la faţa locului de către părintele Petrică Rad, Primăriei Vulcan, prezentă la nedeie prin Gheorghe Ile şi subordonatul său Cristian Merişanu, şi consiliului local vulcănean, din partea acestuia de faţă fiind consilierii locali Simion Spiridon, Dan Petculescu, Oltean Viluţ, Barbu Pompiliu, Emil Andraş, Vasile Holban, Alina Cîrstoiu, Costel Dragu, Cristina Iszak, Daniela Boţoroga şi fie-mi iertat dacă l-am uitat pe careva. Dar, pentru ca lista să fie completă, nu le-aş putea da la o parte, în ruptul capului, pe doamnele din Clubul „Femina”, condus de Cristina Baleia. Ale căror prăjituri, făcute de mânuţele lor de gospodine, au fost super delicioase.
 
Şi, fiindcă
tot sunt la capitolul  prezenţă, nu pot să trec cu privirea absenţa unor pesedişti, chiar şi consilieri locali, de vază, care altădată puteau fi văzuţi la eveniment. Din câte se vorbeşte, treaba asta ar avea cumva legătură cu tensiunile  apărute de o vreme în organizaţia municipală PSD. Fiind însă ceva special, problema merită să fie tratată separat. Dar, mai ales că a fost surpriză pentru mai toţi de acolo, nu o pot omite din pomelnic pe doamna Angela Stoica. Mai ales că unii au pus pe seama ei uşoarele bâlbâieli din discursul primarului. Urcată pe colina din apropierea mesei de la care părintele Rad săvârşise cuvenita slujbă, fosta viceprimăriţă stătea cu ochii aţintiţi pe fostul ei şef.
 
Deschiderea nedeii
a fost anunţată de sosirea călăreţilor şi a căruţelor. Acestea din urmă au fost mai puţine ca data trecută, iar unul dintre cai, neînvăţat cu lume multă, s-a cam speriat. Noroc cu călăreţul care a reuşit să-l strunească. Un nene mai voluminos a început cheful mult mai devreme, iar la ora rânduită să se dea dezlegare la joc, mâncare şi băutură, omul era deja făcut. Se credea ba Avram Iancu, ba cine ştie ce altă personalitate, iar când jindarii l-au ridicat, ca să-l ducă la umbră, băutura din el urla c-au venit, să-l ia, securiştii… 
 
Două ceaune mari 
cu păsat au scos la interval organizatorii. Cele peste două sute de porţii au fost împărţite cu mâna ei de către doamna Maria Drăghici, una dintre femeile care au gătit acest fel de mâncare momârlănesc atât de apreciat. „Lenica nu-i aicea, pentru că s-o dus la munte!”, a scuzat-o doamna Maria pe prietena ei cu care trudise lângă foc la mestecat mălaiul. Rapid de tot au dispărut de pe tăvi prăjiturile şi cozonacul doamnelor de la „Femina”. Cu pălinca adusă de la el de acasă i-a îmbiat pe toţi amatorii Petre momârlanu’, dar nici Dan Petculescu nu s-a lăsat mai prejos cu ţuica şi vinul. Pe acesta din urmă l-am recunoscut imediat, fiindcă făcusem cunoştinţă cu el când s-a pensionat Dan. Apoi, l-am reîntâlnit cu plăcere când cu petrecerea dată la Crucea care păzeşte şi ocroteşte osemintele eroilor. Locul pe care se ţineau, de fapt, demult, demult, nedeile din Paroşeni.
 
Au venit,
îmbrăcaţi, cum se cade la nedeie, jienii din Petroşani şi Livezeni şi, sincer, m-a bucurat să mă revăd cu Fabian Drăgănesc şi cu fluieraşii lui. Au cântat şi jucat ansambluri de copii şi toţi, după ce au evoluat, au fost duşi în căminul cultural şi ospătaţi cu mici şi sucuri. Artiştilor trecuţi peste optsprezece ani le era îngăduit să schimbe sucul cu bere sau cu tărie. A fost frumos, ce mai, iar vremea a ţinut cu petrecăreţii. Deşi, înainte ca să înceapă nedeia, cam pe la patru fără un pic, unii se temeau c-o să plouă. Dar vorba unuia dintre apropiaţii primarului, care a mai trecut prin experienţe asemănătoare: „Când Ile apare, soarele răsare!”. Aşa o fi, măi Vasile!


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 parosenean03.06.2015,  09:08:52
Mai subtire cu Manolescu vostru, si implicare lui, nu face nimic in afara sa strice tot,amenajarea locului respectiv a fost facuta de barabele de la bloc . Iar referitor la muzica unde trebuia sa cante Anena ,dar acestui Manolescu care sa certat cu toata lumea ca el vrea sa cante Hategana si pana la urma sia indeplinit visul vreau sa-i transmit ceva, muzica a fost de tot KKTUL.Sper ca la anul sa-ti vezi de treaba ta si sa stai acasa, lasal pe Danesc sa se ocupe ca ii cu cel putin 3 clase peste tine.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

De când se ştiu ei, momârlanii din Paroşeni făceau prima nedeie în a treia zi de Pa[..]

12.05.2013, 20:55   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter