03.06.2015,  23:07:45 | 0 comentarii | 918 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În organizarea Petro Aqua şi Primăria Municipiului Petroşani, / Peştera Bolii a răsunat duminică pe acorduri de muzică clasică
de Corneliu BRAN
150 de pasionaţi 
În cadrul feeric şi de neegalat al celei mai cunoscute peşteri din judeţul Hunedoara, Peştera Bolii, în ultima zi a lunii mai şi a Zilelor Municipiului Petroşani, a avut loc un concert de muzică clasică, susţinut de 8 componenţi ai orchestrei simfonice a Liceului de Artă „Sigismund Toduţă” din Deva. Pus la cale de către inimoşii de la „Petro Aqua”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Petroşani, evenimentul a adunat peste 150 de iubitori de muzică bună, interpretată cu înaltă clasă de profesorii-instrumentişti şi de elevii acestui liceu, într-un program care a ţinut exact o oră şi douăzeci de minute.
Remarcabil este faptul că, pe lângă profesorii muzicieni, de care ştim cu toţii că se leagă o serie de performanţe deosebite în lumea muzicii clasice hunedorene, au venit să cânte la pian şi doi elevi-olimpici, pianişti admirabili, care i-au încântat pe cei prezenţi.
 
Duminică
din peşteră au răsunat minunate melodii, de autori clasici cunoscuţi, precum Haydn sau inegalabil Beethoveen, iar clapele pianului mânuite la patru mâini de cele două profesoare, sau de cei doi tineri, i-au dus pe melomani pe culmile visării, într-un cadru natural cum rar se poate vedea, aceştia uitând zeci de minute de problemele zilnice, de stresul monden, ba chiar şi de răcoarea peşterii.
Profesorul Ovidiu Demea, directorul adjunct al liceului de artă devean, ne-a oferit înainte de spectacol câteva amănunte legate de instrumentiştii prezenţi, de concertul în sine şi de liceu: 
„Am venit aici cu cvartetul de coarde Cuore, cu doi tineri pianişti, unul micuţ în clasa pregătitoare, dar foarte talentat, şi un elev din clasa a IX-a, olimpic naţional. Programul va fi continuat de doamnele profesoare, care vor cânta la un pian la patru mâini. Vor fi şi alte surprize muzicale cu care dorim să încheiem de altfel programul. Liceul numără 1.300 de elevi, avem orchestră simfonică, orchestră de cameră, fanfară, coruri. Azi suntem aici doar 8 persoane, dar asta nu înseamnă că nu vom avea un program reuşit, care să-i încânte pe cei prezenţi. Este a doua oară când suntem prezenţi la peşteră. Ne place să venim aici, în primul rând, pentru că un concert într-o peşteră este unul inedit, iar în al doilea rând pentru că există o sonoritate extraordinară în acest cadru natural minunat. Venim şi pentru faptul că am început să avem o relaţie frumoasă cu cei de la Asociaţia Petro Aqua, care ne-au invitat şi noi am răspuns prezent, aşa cum o vom face ori de câte ori vom fi invitaţi”.
 
Plăcerea melomanului sparge orice impediment
Am întâlnit numeroase figuri cunoscute, melomani adevăraţi care nu ratează astfel de concerte, fie ele pe scena teatrului, a casei de cultură sau pe scena din peşteră. Unul dintre aceştia, venit împreună cu soţia, ar fi managerul SUP, medicul Alin Vasilescu. Impresionaţi de ceea ce văd, dar mai ales ascultă, cei doi soţi au stat în picioare tot spectacolul, rezistând şi celor 10-11 grade cât erau în peşteră, numai din plăcerea de a fi prezenţi la acest concert, nu doar fizic ci şi cu sufletul. „O adevărată descărcare a stresului de zi cu zi, un moment plăcut, impresionant”, ne-a spus medicul Vasilescu, recunoscând că de plăcere nici n-a simţit măcar că îi e frig. 
 
Darie şi pasiunea sa, muzica…
Printre spectatori am identificat şi un băiat mai aparte, venit cu tatăl lui. În faţa băiatului am observat un cadru de fier şi ne-am dat seama că are ceva probleme de deplasare. Imediat am aflat că, într-adevăr, Ştefan Darie din Petroşani, elev la Şcoala Gimnazială „Avram Stanca”, are probleme locomotorii. Cu toate aceste necazuri, a ţinut să vină la spectacolul din peşteră. „Iubesc muzica, ea mă face fericit, de mic mi-a plăcut să ascult muzică bună. Nu cânt la vreun instrument, dar îmi place să stau să ascult muzică clasică, arii din opere celebre în general”, ne-a declarat el. Tatăl lui ne-a certificat şi el acest lucru şi ne-a spus că muzica clasică este o pasiune pentru tânăr, fiindu-i insuflată de mama lui, care obişnuia să-i pună de mic muzică de acest gen. „Şi acasă ascultă astfel de muzică, iar când a auzit de concert m-a rugat să-l aduc la peşteră, lucru pe care l-am şi făcut”, ne-a mai spus tatăl lui Ştefan.
 
Salvamontiştii şi jandarmii alături din nou de cei de la „Petro Aqua” 
Tot printre spectatori am zărit pe băncile de lângă scenă şi un grup consistent de membri ai asociaţiei, veniţi cu soţiile, în frunte cu cei doi oameni care s-au ocupat ca totul să iasă aşa cum trebuie, cum o fac de fiecare dată: Imre Szuhanek şi Ovidiu Rizopol. Alături de ei, dar în picioare, i-am remarcat şi pe cei câţiva băieţi voluntari, de la „Salvamont” Petroşani, pregătiţi oricând să intervină, dar şi să facă muncă de organizare dacă e nevoie. Prezentă la datorie a fost şi o patrulă de jandarmi, nefiind probleme sau incidente aceştia au mărit numărul audienţei de la spectacol, cei doi jandarmi intraţi în peşteră au ascultat până la final melodiile interpretate de deveni.
 
Un grup de englezi
Foarte interesant ni s-a părut să stăm puţin de vorbă şi cu cei din grupul de englezi sosiţi întâmplător la peşteră. Un tânăr, pe nume Mike, ne-a spus că aşa ceva n-a văzut pe unde a umblat – şi credeţi-ne a străbătut toată Europa, România fiind a şaisprezecea ţară pe care o străbate împreună cu prietenii. „Foarte frumos ce am văzut. Întâmplător am ajuns aici şi s-a nimerit să dăm peste un concert în peşteră! Vă daţi seama, într-o peşteră aşa minunăţie de concert! Oh, Doamne, aproape ireal să crezi. Am auzit, dar n-am văzut niciodată, acum am văzut cu ochii mei. Este adorabil”, ne-a spus tânărul englez. I-am spus că şi la Peştera Româneşti mai există astfel de concerte organizate şi că Valea Jiului din punctul nostru de vedere este zona cea mai frumoasă din ţară. Ne-a răspuns: „Într-adevăr, până acum această zonă, de la Retezat şi până aici, aproape de Şureanu, este cea mai frumoasă din România, la ce am văzut noi până acum. Zone pitoreşti, interesante, plăcute în ţara dumneavoastră”.
 
Organizatorii
La final scriem două vorbe şi din ceea ce ne-au zis organizatorii concertului.
„Ca de fiecare dată încercăm să facem lucrurile cât mai bine. Ne bucurăm că efortul nostru a fost răsplătit de prezenţa acestui public minunat, care vine la peşteră ori de câte ori avem acţiuni culturale. Peştera Bolii a fost şi azi vedeta Petroşaniului şi cred că cei care au venit să asculte muzică de calitate într-un cadru natural încântător au plecat acasă mai bogaţi sufleteşte şi spiritual”, ne-a declarat Imre Szuhanek, preşedintele „Petro Aqua” Petroşani. 
Ovidiu Rizopol, mâna dreaptă a preşedintelui asociaţiei, ne-a mărturisit: „Suntem foarte bucuroşi că am reuşit să organizăm sub cupola Zilelor Municipiului Petroşani un concert de muzică clasică. Este a doua tentativă de a avea un concert de muzică clasică. Observ că de data aceasta este mai multă lume ca şi prima dată, ceea ce ne face să fim încrezători pentru un al treilea concert. Mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit, colegilor noştri, salvamontiştilor, jandarmilor şi sper că concertul acesta a fost pe gustul celor care au ţinut ca în duminica aceasta să-şi rupă câteva ore pentru a ajunge aici”.
 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
De la conducerea Asociaţiei Ecologice „Petro Aqua” Petroşani am aflat că duminică, 23 august, începând[..]
20.08.2015, 23:57   |    0 comentarii
În Peştera Bolii se vor auzi, duminică, 31 mai, acorduri de Haydn, Purcell şi Beethoven.
 
[..]
29.05.2015, 01:15   |    0 comentarii
Imre Szuhanek, mai marele Asociaţiei „Petro Aqua”, care gestionează Peştera Bolii, face cunoscut şi anul acesta &i[..]
22.09.2014, 21:11   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter