03.11.2011,  11:58:30 | 0 comentarii | 817 vizualizari
Pură realitate, fără să exagerăm cu nimic… / OPC - o mare iluzie pentru cetăţenii din Valea Jiului
de Corneliu BRAN

Am surprins fără să vrem un scurt dialog între două persoane din Vale, lângă taraba de ziare de lângă magazinul PLUS. Un bărbat se confesa unei femei, vizibil iritat de faptul că a urcat la OPC, dar iar a găsit lacătul pe gratiile de fier de la uşă.

 

 „Am fost la OPC, dar era închis. Tot mereu este închis la ăştia când mă duc acolo, au program de birou cam două ore pe zi. Dacă vrei să-i găseşti, trebuie să mergi la prima oră, dar nu e sigur nici atunci că poţi intra repede, că te ţine pe la uşă din câte am auzit. Apoi pleacă la plimbare, că de văzut pe aşa-zisul teren nu-i prea vede nimeni”, spunea revoltat bărbatul. Femeia i-a răspuns cetăţeanului să nu-şi facă iluzii, deoarece această instituţie, cel puţin în Valea Jiului, este cea mai calmă şi mai ineficientă de pe lume: „Nu ai de ce să îţi faci iluzii că OPC-ul îţi va rezolva problemele. Mai demult, acum câţiva ani, eu am fost la ei cu o problemă şi nu mi-au rezolvat-o. M-a luat unul, foarte calm şi încet, cu tot felul de paragrafe din lege şi după câteva minute a constatat că problema mea nu ţine de protecţia consumatorilor. Apoi, mi-a zis că nu poate să meargă peste tot unde este chemat pentru că sunt puţini inspectori şi are pe cap multe treburi: controale tematice sau aşa ceva, diverse reclamaţii, plus scribăreală de birou. Oricum se vedea clar că respectivul era foarte plictisit şi fără chef”.

Asemenea dialoguri, dar şi altele, pline de cuvinte care nu pot fi reproduse, se petrec parcă tot mai des pe la uşile sau scările instituţiilor publice, din cauză că unii funcţionari nu înţeleg să-şi facă treaba, sau nu înţeleg că cetăţeanul care vine la uşă sau la ghişeu trebuie respectat. În fond, cetăţeanul este cel care-l plăteşte pe funcţionar şi nu invers.

La capitolul limbaj, probabil că OPC-ul din Petroşani este instituţia cea mai înjurată şi cea mai pusă la zid de cetăţenii din Valea Jiului, asta deoarece rezolvă problemele greu, foarte greu sau deloc. Ultimul banc auzit de noi, cu „opecişti”, care circulă prin Petroşani este următorul: „Ce merge încet şi foarte încet, se mişcă-n cerc şi-ţi spune calm: Hai, roiu de-aici!?” Răspuns: „Roiu de la OPC”…  Este normal să apară tot felul de nemulţumiri, bancuri şi discuţii de tot felul, din moment ce SINGURUL inspector al oficiului protecţiei consumatorilor pe TOATÄ‚ Valea Jiului este doar Ion Roiu. Și asta nu de azi, nici de ieri, ci de câţiva ani încoace. Nici Superman să fi fost, domnul Roiu nu putea să facă faţă la a controla pe o lungime de circa 30 de kilometri, dacă nu şi mai bine, mii de firme, firmuleţe şi societăţi de servicii publice, magazine, alimentare, depozite, cabane, restaurante, baruri, terase, pieţe etc. Peste toate astea, gândiţi-vă, vorba doamnei de mai sus, că în fiecare lună apar reclamaţii, sau controale cu teme propuse „de la centru”, obligatorii din câte ştim. Oricâtă intenţie bună ar avea un om, nu le poate face pe toate. Și, poate şi de aceea, Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor din Valea Jiului este ca şi inexistent, cu toate rapoartele şi cifrele prin care prezintă „cazurile” rezolvate de acest inspector, trimise şefilor de la Deva.

OPC-ul ar trebui să aibă rolul lui bine determinat. Valea Jiului este o zonă grea, întinsă, cei de la ANOPC nu se pot ascunde după pantalonii unui singur inspector, susţinând apoi că au un oficiu funcţional şi de calitate în Valea Jiului, asta doar pentru ca să nu mai plătească alţi 3-4 inspectori (minim cât ar trebui să fie, măcar unul la două localităţi), deci să facă, vezi Doamne, economie… 

De altfel, sediul OPC este foarte bine ascuns de cetăţeni. O strategie păguboasă, în detrimentul cetăţenilor Văii Jiului, a calităţii produselor şi vânzărilor şi a tot ceea ce ţine de acestea. Vedeţi, domnilor inspectori de la Deva  sau Bucureşti, n-am spus nimic de spaţiul insalubru, cu două birouri vechi şi o podea de lemn care scârţâie sub talpa pantofului, de camera-birou jegoasă şi întunecată, sau de coridorul care duce spre acest „minunat” birou, unde ai şanse să te împiedici de-a boulea dacă nu eşti atent sau eşti miop, sau să dai cu nasul de gratiile de fier ale uşii de lemn antice, montată acolo acum 200 de ani. Și nu am spus nimic nici de faptul că, de la o vreme, comunicarea cu mass-media locală este zero, semn că dumneavoastră (atât domnul Roiu, cât şi şefii dumnealui) preferaţi să lucraţi în anonimat, să nu fiţi deranjaţi de presă şi de nimeni, probabil tot din motivele de mai sus. Despre toate astea şi altele, mult mai grave, o să vorbim altă dată, pentru că suntem convinşi că cititorii noştri şi cetăţenii au mai multe de spus…

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter