21.06.2015,  18:38:10 | 0 comentarii | 1408 vizualizari
La Castelul Corvinilor / Poveşti Rome
de Mihaela PETROŞAN
Duminică, începând cu ora 11:00, în curtea Castelului Corvinilor a avut loc primul eveniment, dintr-o serie de cinci, la castel în cadrul proiectului Rromane Paramìša (Poveşti Rome).
 
Proiectul prevede o inventariere şi măsuri de conservare a patrimoniului imaterial rom din regiunea Hunedoarei şi este finanţat prin Granturi SEE.
Sub titulatura „Ziua meşteşugurilor rome”, membri ai comunităţii rome din Hunedoara au desfăşurat ateliere meşteşugăreşti în prelucrarea lemnului şi a metalului. Astfel, au fost prezenţi arămari, aurari, fierari, rudari, care şi-au arătat iscusinţa prin ateliere în aer liber. Promotorul proiectului este Asociaţia pentru Protejarea şi Promovarea Castelului Corvinilor Hunedoara, având ca partener Asociaţia Fjellugla Kompetanse (Norvegia). 
„Rromane Paramìša (Poveşti Rome) - inventariere şi măsuri de conservare a patrimoniului imaterial rom din regiune este prima iniţiativă de acest fel derulată în zona Hunedoarei, prin care se urmăreşte satisfacerea nevoii stringente de cunoaştere a culturii şi tradiţiilor rome din zonă, prin abordare ştiinţifică, şi cu scopul comunicării către majoritate şi alte minorităţi a patrimoniului comunitar rom. Demersul este cu atât mai important cu cât factorul coeziunii sociale este parte integrantă a funcţiilor culturii în societatea modernă”, spun organizatorii evenimentului. 
Proiectul este finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Guvernul României prin Programul PA16/RO12 Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural. Prin proiect sunt fixate următoarele obiective specifice: inventarierea patrimoniului imaterial al romilor din microregiunea Hunedoara, asumarea de către comunitate a valorilor culturii minorităţii rome prin organizarea unor expoziţii tematice şi a unei serii de evenimente dedicate comunităţii rome la Castelul Corvinilor, dar şi întărirea relaţiilor bilaterale dintre România şi Norvegia prin dezvoltarea schimburilor de experienţă şi promovarea modelelor de bună practică în domeniul comunicării publice. 
Activităţile proiectului sunt legate în principal de cercetare în teren şi inventariere, crearea unei baze de date multicriterială care va fi disponibilă online, dar şi de organizarea de evenimente pentru publicul larg. Durata proiectului este de opt luni, iar valoarea totală a finanţării nerambursabile este de 172.600 lei.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Conform informaţiilor oficiale, mărcile referitoare la Castelul Corvinilor depuse spre înregistrare de Primăria municipiu[..]
01.07.2015, 21:54   |    0 comentarii
Asociaţia Ordinul Cavalerilor de Hunedoara (AOCH) a anunţat că, înce­pând cu luna aprilie şi pe tot parcursul [..]
08.03.2015, 20:48   |    0 comentarii
În perioada 1-3 mai 2015, municipiul Hunedoara va găzdui un eveniment cu totul special: Târgul European al Castelelor[..]
18.02.2015, 20:05   |    0 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter