03.11.2011,  13:36:16 | 0 comentarii | 504 vizualizari
D-ale Jieţului / Pe părău cu lemne verzi, băciţa face Scoverzi
de Ziarul Vaii Jiului

Avea Esop o fabulă despre un miel care se adapă dintr-un părău. Lupul vine undeva mai sus şi bea şi el apă. Apoi îi spune mielului: Am să te mănânc, pentru că mi-ai tulburat apa. Mielul e surprins: Dar, lupule, apa curge la vale, tu eşti deasupra, e absurd. La care lupul îi spune: Asta n-are nicio importanţă, oricum am să te mănânc. Morala este următoarea: Dacă eşti miel, argumentele tale nu au nicio importanţă în faţa lupului flămând.

Fabula asta o simt pe pielea mea de câţiva ani de zile, adică de când sunt „copil al democraţiei” şi am tupeul să ridic tonul în faţa conducătorilor iubiţi.

Nimic nu mă deranjează mai tare decât minciuna şi ipocrizia.

Să-mi spună cineva în faţă: E dreptul tău, se va rezolva!, doar pentru a câştiga timp să găsească argumente care să-mi îngrădească drepturile. Nu contează că argumentele sunt nedrepte sau absurde, odată ce sunt legale. Nu contează că argumentele mele sunt drepte, reale şi legale în acelaşi timp, atâta vreme cât puterea de decizie aparţine celuilalt. Sincer să fiu, în faţa celor care ne conduc acum în mod democratic, comuniştii au toată stima mea. Ei, măcar, nu umblau cu scuze şi motivaţii. Te împuşcau şi gata. Și aveai o eternitate la dispoziţie să îţi dai seama pentru care din atâtea culpe eşti condamnat. Era doar evident pentru oricine trăia în sistem că era vinovat din naştere.

Democraţii de azi umblă cu fofârlica. Nu e niciodată nici albă, nici neagră, nici gri, nici tărcată. Problema trebuie analizată, să vadă dânşii dacă nu cumva drepturile mele constituţionale, democratice, cetăţeneşti, lezează interesele Cuiva. Sau dacă nu cumva există Altcineva care s-ar arăta mai mult decât recunoscător dacă drepturile mele i-ar fi oferite lui. Sau, pur şi simplu, să văd eu că ar fi cazul să pup oleacă mânuşiţele dumnealor, cei plătiţi şi din banii mei (nu invers), şi că pe viitor ar trebui să bat la uşa lor cu botul pe labe şi codiţa între picioare.

Nu mai e cazul să spun despre ce sau cine e vorba; sunt toţi la fel, indiferent ce nume poartă. Le transmit doar că, dacă vor să îmi închidă gura, să nu mai piardă timpul şi să facă ceea ce făceau părinţii lor în ale democraţiei, respectiv preaiubiţii conducători din epoca de aur: să-mi tragă un glonţ în cap şi să lase dracului argumentele lor sofistice, că nu s-o-ntâlnit hoţu’ cu prostu’.

Din cauza autorităţilor locale mă doare capul. Am să iau un algocalmin. Mă doare însă şi sufletul, şi asta din cauza co-etnicilor mei momârlani. Pentru a scăpa de durerea asta nu s-au inventat analgezice. M-a întrebat într-o seară un vecin câte oi am fătate.

I-am spus. A exclamat: Atâtea? Când le spun mâine la ăştia pe la mină, creapă toţi! Am rămas mască. De parcă eu construisem în grădină o navă spaţială cu care eram pe punctul de a pleca în cosmos, lăsându-i pe ei să se chinuiască pe mizeria asta de Pământ. De câţiva ani de zile, domnul Gheorghe Stoica, responsabil de munte în Capra şi Muncel, subînchiriază ilegal păşunea din Scovearda unor gorjeni. Doar ce să facă Stoica cu ea, n-o s-o pască el însuşi. Că oile de la strunga pe care o conduce au păşune liberă de la vreo zece alte strungi de mult desfiinţate. Și, oricum, o parte dintre bacii strungii refuză să mai calce în Scovearda pentru că acolo „VINE URSUL’”. Ce vremuri erau când cânta Felician Fărcaşu: Că la noi pe Jiu în sus/ Nu n-i frică nici de urs!

Numai că, atunci când am vrut să merg eu în Scovearda cu oile... Ia ghiciţi. Domnul Stoica s-a plâns la primărie că cele 400 de oi ale strungii nu au destulă păşune, deşi pasc păşunea pe care păşunau acu’ 50 de ani peste 5.000 de oi şi câteva sute de vaci şi cai. Evident, pentru cei de la primărie, treaba stă altfel. În opinia domniilor de acolo, coroborată cu ideile năstruşnice ale tatălui deschizătorului de drumuri pentru PD-L la Jieţ, Stoica Gheorghe jr., ceea ce fac eu e o reală inepţie:

De ce să mai pierd eu vremea cu arendă şi prostii când pot să merg în spirit de turmă cu strunga şi să-i plătesc taxa de păşunat responsabilului? Sincer, n-am ştiut că dl. Stoica are funcţia de casier la primărie, nici că domnia sa are drepturi cetăţeneşti lărgite în comparaţie cu mine.  Am făcut scandal. Secretarul Toma care, după cum îi spune numele, nu crede până nu vede, susţine că trebuie analizată situaţia, că el nu se poate lua după vorbe. Contează doar numărul de animale din registrul agricol, nu contează nici faptele, nici tradiţia, nimic. Doar răspunderea sa este s-o scoată pe mânecă pentru aleşii noştri. Nu ştiu de ce mă mai agit, doar argumentele n-au nicio importanţă. E important că, după ce am atins în treacăt problema asta într-un articol precedent, deschizătorul de drumuri (era să spun beri) pentru PD-L, Stoica Gh. Jr., alintat Belera, s-a simţit lezat. Cu capul plin de suc propriu, urla în uliţă să merg să dau piept cu Nimeni. Dacă nu am dat curs solicitării, s-a prezentat la poarta nouă şi a început să o împungă (Am scris cumva s-o împungă? Mă scuzaţi, s-o împingă), urlând că ar fi cazul să-mi cumpăr lumânări de banii pe care i-au luat alţii pentru Scovearda.

Domnule Preşedinte PD-L Petrila, domnule consilier Marius Helj, pentru dumneavoastră chiar nu are nicio importanţă cine vă face de râs la Jieţ?

Îmi spunea un momârlan bătrân: „Prost o fost tata când o umblat desculţ ca să ne facă nouă avere, la şasă fraţi. Că mai bine sta încălţat în crâşmă şi nu ne făcea nici pe noi, nici averea. Noi ne-am gătat, copiii noşti ne fac de râs, şi averea s-o umplut dracu’ de tufari.’’

Știţi ce i-am răspuns? Evident, nimic. Ce-aş fi putut să-i mai răspund?

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter