25.06.2015,  20:39:35 | 0 comentarii | 2417 vizualizari
Nouăzeci şi nouă de ani pentru istorie
de Ziarul Vaii Jiului
Duminică, 28 iunie, 2015, cu o zi înainte de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, va avea loc sfinţirea unei troiţe care a fost ridicată pe Muntele Şiglău (1.529 m), pe locul cunoscut de localnici ca fiind „La Tablă”, pentru a rememora eroicele lupte date de armata română în anul 1916, pe graniţa dintre Vechiul Regat al României şi Imperiul Austro-Ungar.
 
Troiţa este reprezentată de o cruce cu înălţimea de 6 m, creată de venerabilul Nicolae Stoi din Uricani. Ea va străjui înălţimile care au vedere spre localitatea Runcu din judeţul Gorj şi Oraşul Uricani din Hunedoara. Monumentul a fost realizat la iniţiativa lui Ioan Nădrag şi a organizaţiei de vânători „Şiglău 64” – Uricani, condusă de inimosul Claudiu Făgaş. Acest monument împreună cu cel de la Tulişa reprezintă o imagine a patriotismului pe care o au localnicii din Uricani. Acest patriotism a fost exprimat cel mai bine de marele istoric Nicolae Iorga: „Plaiurile ardelene au băut răscumpărarea robiei. Odihniţi-vă, viteji, în brazda lacomă de mult de acest sânge care plăteşte birul nenorocirilor seculare! Ţărani ostaşi, dormiţi în pământul care aştepta moaştele voastre, ale răbdătorilor şi voinicilor, ca să fie iarăşi al nostru! Niciodată nu se va uita fapta voastră, biruinţa voastră prin moarte. Voievozii cei vechi, dezrobitorii mucenici din zilele bătrâne, cheamă la sine din negura trecutului umbrele voastre care abia au părăsit carnea lor chinuită de duşmani. Veşnică pomenire vouă, marilor şi fericiţilor!” (Nicolae Iorga, fragment din Ceasul…, 21 august 1916)
xxx
Anul acesta se împlinesc nouăzeci şi nouă de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, eveniment ce a avut numeroase consecinţe pentru întreaga lume. Ne aflăm acum pe hotarul în care înaintaşii noştri şi-au jertfit viaţa pentru apărarea pământului strămoşesc, într-un război crunt, dar care a stat la temelia formării României Mari. În contextul luptelor din anul 1916, Valea Jiului a jucat un important rol de jertfă atât prin ostaşii români care au fost aduşi aici să lupte cu inamicul, cât şi prin fiii săi, oameni ai locului care s-au pus întru slujirea steagului tricolor.
Sărbătoarea de azi este o sărbătoare de suflet pentru că trebuie să vărsăm o lacrimă pioasă pentru cei care au vrut să fie mai bine, să ne fie nouă mai bine, în planul general al naţiunilor europene. Dacă azi suntem o naţiune europeană al cărui nume produce pentru mulţi admiraţie, acest lucru se datorează şi jertfelor de sânge şi suferinţă ale eroilor pe care azi îi sărbătorim cu multă admiraţie şi pioşenie.
Organizarea acestui eveniment ţine de un context favorabil: o împletire strânsă a celor mai nobile şi frumoase libertăţi umane cu voinţa şi posibilităţile unei comunităţi a localnicilor din  Uricani de a realiza o manifestare a cărei valoare nu poate fi calculată în bani sau alte bunuri materiale, ci într-o profundă înţelegere care animă spiritul românesc de câteva veacuri încoace. 
Efortul nostru pentru a ajunge pe această culme a Carpaţilor, care cândva a fost o graniţă a suferinţei, ne creează prilejul de a ne bucura de o bună stare a naţiunii române, probată în timp prin maturizarea ei europeană. Avem azi prilejul de a ne manifesta admiraţia faţă de înaintaşi şi de a admite că vămile istoriei au creat înţelepciunea de a ierta pe toţi cei care au trecut în eternitate, chiar dacă aceştia au fost cândva inamici. 
Se cuvine ca peste osemintele care dorm sub glia strămoşească să revărsăm lacrimile noastre de recunoştinţă, în acest peisaj mirific al Carpaţilor, unde eroii, de orice naţie ar fi ei, îşi au un loc binemeritat. Mesajul nostru este cel al bucuriei, bucuria de a trăi cu cea mai mare intensitate o minunată împlinire a unui ideal naţional care nu se va stinge niciodată oricât de vitrege ar fi vremurile, oricât de mult ne-am afla noi sub aceste vremi, după cum spune cronicarul Miron Costin. 
Istoria este dascălul care are capacitatea să ne înveţe cum să murim cu demnitate, dar şi cum să trăim cu toată cinstea. Cei nouăzeci şi nouă de ani de la începutul Războiului pentru Întregirea Neamului reprezintă prilejul pentru a învăţa, pentru a înţelege că niciodată marile jertfe ale unei naţii nu sunt inutile. Credinţa, Voinţa şi Adevărul sunt cele trei valori pentru care trebuie să ne batem, când este vorba de afirmarea unui neam. Ele sunt mai importante decât Dreptatea, care nu întotdeauna este expresia echilibrului necesar al naţiilor. Azi se face aici, pe locul numit de momârlani „La Tablă”, dreptate pentru toţi cei care au fost şi cei care vor veni. Noi nu suntem decât cumpăna pe care se împacă voinţa noastră de adevăr şi credinţa într-o lume mai bună şi mai dreaptă a adevărului.
Cinste eroilor care pentru totdeauna vor fi o pildă pentru neamul românesc!
Ion HIRGHIDUŞ


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Glück Auf, Her Humel!
 
Anul trecut, la o cafea, Robert Humel &i[..]
22.01.2015, 21:44   |    1 comentarii
Solemnitatea s’a desfăşurat în prezenţa membrilor Prezidiului şi ai guvernului, precum şi ai delegaţilor tineret[..]
30.10.2013, 22:15   |    0 comentarii
Îndeplinindu-şi sarcina dată de Partid muncitorii, brigadierii şi tehnicienii au realizat în 7 luni de zile constru[..]
30.10.2013, 22:14   |    0 comentarii

Publicitate
Newsletter