30.06.2015,  14:05:38 | 0 comentarii | 1995 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Crestele Parângului au prins viaţă / Peste 200 de concurenţi la „Ştafeta Munţilor”
de Ziarul Vaii Jiului
În perioada 26–28 iunie 2015, Asociaţia schi turism montan „Pro-Parâng” Petroşani a organizat în masivul Parâng cea de-a treia etapă a concursului de turism sportiv montan din cadrul Campionatului Naţional de Turism Sportiv „Ştafeta Munţilor”.
 
Zonă mohorâtă
Acest eveniment s-a derulat în week-end-ul trecut în Zona Turistică Parâng şi a fost un bun prilej de a promova frumuseţile şi potenţialul turistic al masivului Parâng, promovarea şi popularizarea turismului sportiv, dezvoltarea spiritului de echipă, dezvoltarea relaţiilor interumane.
Ziua de vineri nu a fost deloc prietenoasă nici cu noi, organizatorii, nici cu participanţii care soseau în tabără. Temperaturi scăzute, ploaie şi ceaţă, aceştia au fost parametrii debutului competiţiei.
 
Echipajele
Punctul de organizare a fost amenajat la Baza Clubului Sportiv Şcolar Petroşani, unde în acorduri de muzică folk şi tradiţionalul platou cu gustare au fost aşteptaţi concurenţii. Aceştia au sosit, până seara târziu, din toate colţurile ţării: Cluj, Argeş, Iaşi, Bucureşti, Braşov, Galaţi, Gorj, Vrancea, Prahova.  Condiţiile meteo, distanţele rutiere mari, şi nici chiar drumul de acces până în tabără nu i-au descurajat. S-au înscris la competiţie echipajele: „Jnepenii”, „Cărăbuşii Turmentaţi”, „Marmotele Mahmure”, „Zimbrul Carpatin”, „Gaşka”, „Mecanturist”, Clubului Alpin „Temerarii”, IaŞi Urcă!”, „Team 23”, „Cocoşul de Munte”, „Şcoala Fitioneşti” şi „Răcoasa – Panciu”, „Hai pe munte” Iaşi.
Valea Jiului a fost reprezentată de: Crucea Roşie Petroşani, „Bioteam 7”, Club Montan ,,Floarea Reginei” (se putea şi mai bine). Pentru cei care s-au încumetat s-a amenajat un loc pentru tabăra de corturi pe platoul din faţa cabanei ANEFS.
 
Proba teoretică
Pentru ziua de sâmbătă, ziua propriu-zisă de concurs prognoza meteo s-a adeverit: soarele şi-a făcut loc printre valuri de ceaţă, şi probele de concurs s-au putut desfăşura în bune condiţii.
La ora 8.00 s-a dat startul competiţiei cu prima probă din program, proba teoretică, unde fiecare membru al echipajului a răspuns, printr-un test grilă, unui număr de cinci întrebări legate de relief, clima, flora, fauna, masivului Parâng.
 
Raidul montan
După momentul foto, alături de banerul oficial al competiţiei, devenit o tradiţie, echipele au parcurs un tronson de încălzire şi acomodare până la locul de start al celei de a doua probe din program şi ceea mai aşteptată: raidul montan. Punctul de start a fost stabilit în traseul principal zona de intrare pe pârtia B. 
Primul echipaj a luat startul la ora 9.00. Cu un decalaj de trei minute au pornit la drum 51 de echipaje compuse obligatoriu din trei membri care au concurat la următoarele categorii: „Open” (21), „Veterani” (4), „Feminin” (9), „Juniori” (2), „Elit” (10), „Familie” (5).     
Pentru primele 5 categorii de concurs, traseul ce trebuia parcurs a fost traseul de creastă Parângul Mic – Vf. Cârja – Vf. Parângul Mare şi retur, cu întoarcere până la locul de start pe curba de nivel a vârfului Parângul Mic.
Pentru categoria „Familie”, unde în componenţa echipajului se află minimum un copil, traseul propus a fost mai scurt şi anume: vârful Parângul Mic – lacul Mija şi întoarcere tot pe curba de nivel.
Ultimul echipaj a pornit la drum în la ora 11.35, astfel încât, dacă luăm în considerare şi grupuri de susţinători care au dorit să parcurgă acest traseu, crestele Parângului au fost animate de peste 200 de iubitori de drumeţie. Să fim sinceri, din păcate nu foarte des se întâmplă acest lucru.
Ceea de a treia probă, ceea de orientare, s-a desfăşurat după încheierea raidului montan. Câte un reprezentant din fiecare echipaj a trebuit să parcurgă contra cronometru un poligon cu şase puncte de control pe care trebuia să le descopere în varianta orientare pe „viză”.
 
Proba culturală şi… agapa montană
Cu începere de la ora 21.00, în acompaniamentul formaţiei „Amfiteatrul 13” la cabana „La Mario” s-a dat startul probei culturale şi a fost aprins tradiţionalul foc de tabără. Au prins curaj 8 competitori, care s-au înscris pe listă. Departajarea a fost dificil de realizat, dar trebuia făcută, cele mai reuşite momente artistice fiind oferite de: „Cocoşul de Munte” Braşov, „Gaşka” Bucureşti, Club Montan „Floarea Reginei” Valea Jiului.
Petrecerea a ţinut până spre dimineaţă, concurenţii au uitat de efortul depus, ringul de dans a devenit neîncăpător, distracţia a fost pe cinste. Mulţumim în mod deosebit formaţiei „Amfiteatrul 13” pentru atmosfera creată.
 
Învingătorii
În dimineaţa zilei de duminică s-au afişat rezultatele. În jurul orelor 10:30 a început festivitatea de premiere. S-au acordat diplome, medalii şi cupe la fiecare probă de concurs, pe fiecare categorie de participare în parte. După un algoritm bine pus la punct s-u stabilit învingătorii acestei etape, care au intrat în posesia „Trofeului Pro-Parâng”: „Gaşka” Bucureşti – locul I, „Cocoşul de Munte” Braşov  - locul al II-lea, „Mecanturist” Galaţi – locul al III-lea. 
 
Parteneri şi sponsori
Astfel s-a încheiat un frumos eveniment, poate important pentru promovarea turismului local. Nu ştim dacă anul viitor vom mai fi acreditaţi să organizăm o astfel de competiţie.
Legaţi de magia muntelui, ne-am luat rămas bun de la musafirii noştri cu promisiunea de a ne reîntâlni la următoarele etape ale Campionatului Naţional de Turism Sportiv „Ştafeta Munţilor”.
Închei această relatare a evenimentului prin a aduce mulţumiri partenerilor noştri: Primăria Municipiului Petroşani, Clubul Şcolar Petroşani, Cabana „La Mario”, Salvamont Petroşani, Jandarmeria Montană, „Ziarul Văii Jiului”. Nu în ultimul rând mesajul de mulţumire se îndreaptă spre sponsorii noştri: ADARCO INVEST SRL, EUROELECTRIC SRL, EURO JOBS SRL, TRANS LAURAN SRL, FAVORIT CAFE, R&B IMPEX SRL, LEGO FRUCT COM IMPEX SRL, MADISON TRANS SRL, EDY URSU COM IMPEX SRL, www.recordprint.ro, ADRIAN MIHUŢ.
Personal, doresc să mulţumesc echipei de organizare, colegilor şi prietenilor mei din asociaţie şi cercului de copiii „Prieteni Munţilor”, care au dat dovadă de seriozitate, profesionalism fiecare ducând la bun sfârşit sarcina care i-a fost încredinţată.
Cazimir RADVANSKI,
Asociaţia „Pro-Parâng” Petroşani


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
În perioada 26-28 iunie 2015, Asociaţia Schi Turism Montan „Pro-Parâng” Petroşani va organiza în c[..]
21.06.2015, 18:39   |    0 comentarii

Asociaţia schi turism montan Pro-Parâng vă invită să participaţi la manifestarea „Serbările Zăpezii”, ediţia a XI-a, c[..]

10.03.2014, 20:31   |    0 comentarii

Vă informăm că în această seară înscrierile online pe site-ul oficial al competiţiei www.parangulnight.freewb.ro v[..]

17.02.2014, 19:34   |    0 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter