02.07.2015,  18:36:50 | 3 comentarii | 3659 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Încet-încet, iese la iveală mizeria cu Protocolul de închidere a minelor: / Consilierul Offenberg spune că ideea cu închiderea minelor neviabile în 2024 nu i-a aparţinut ministrului Gerea. Ce spui Vasilescule? Ce zici Nica? Ce spuneţi lideraşilor de la „Muntele”?
de Corneliu BRAN
 Dată fiind gravitatea acestei dezvăluiri, îi solicităm o reacţie lui Petre Nica, chiar dacă se află, bine-mersi, în Ţările Calde… 
 
Chiar dacă nu mai încălzeşte cu nimic, dar spre ştiinţa oamenilor oneşti şi cu scaun la cap, avem dovada mai jos că ideea Memorandumului închiderii minelor viabile a venit din Valea Jiului şi nu de la ministru! Ruşine celor care au făcut acest deserviciu mineritului de huilă, spunând apoi că de fapt au dat „stabilitate şi linişte” CEH.
 
O zguduială la stomac urmată de suirea sângelui în cap, cum zice românul, am avut-o când, undeva spre finalul interviului cu consilierul ministrului Andrei Gerea, Iulian Offenberg (de loc din Valea Jiului), dumnealui ne-a răspuns la o întrebare, prin care sublinia faptul că nu ministrul Andrei Gerea a venit cu ideea Memorandumului prin care se stabileşte închiderea minelor viabile, până în 2024, ci „cei de-aici din Petroşani şi din Valea Jiului”. Păi, vorba olteanului: fraţilor, ce făcurăţi?! V-aţi dat cu stângul în dreptul când nimeni de la Bucureşti nu vorbea nici şoptit de vreo dorinţă de închideri de mine viabile. Chiar dacă unii gândeau cum să facă asta „dar să nu iasă nasol”, n-aveau niciodată curaj s-o spună. Aşa că, aţi spus-o voi şi apoi aţi mai şi semnat! Unii ar spune trădare, noi spunem mai degrabă îngustime de minte, ca să nu-i zicem prostie… puţin mai multă inconştienţă şi iar îngustime a minţii. Credeaţi că după 2024 nu mai există viaţă? La copii şi nepoţi nu se mai gândeşte nimeni, sau doar „să prindem pensia” contează, mai ales pentru cei din sindicate, reprezentanţii ortacilor? Probabil că nu vom primi răspuns sau vom primi unul în stilul caracteristic. Nici că ne interesează… Totuşi, că aşa e corect şi drept, redăm mai jos mărturisirea consilierului ministrului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, căruia îi mulţumim pentru sinceritate, dumnealui demonstrând că a rămas acelaşi om onest chiar şi în această funcţie. Restul interviului, foarte interesant şi n-o zicem doar ca să fie, îl veţi putea citi în ediţia de luni a ZVJ.
- Ce părere aveţi de acel protocol semnat în mai prin care se stabileşte închiderea minelor VIABILE până în anul 2024? Un subiect căzut hodoron-tronc, când nimeni nu punea problema asta, în discuţie fiind doar minele neviabile prin acel păcătos Acord 787. Valea Jiului a rămas şocată când a aflat că o nişte oameni, culmea tot din Valea Jiului (prefectul Vasilescu, Petre Nica şi lideraşii de la „Muntele”). De aceea am vrea să ştim şi punctul de vedere al consilierului ministrului Andrei Gerea legat de acest document.
- Sigur, a fost un document semnat într-un anumit moment emoţional şi care a reieşit din discuţiile purtate la acel moment. Ca orice document care a fost semnat şi asumat în aceste condiţii, el poate suporta şi modificări ulterioare, sigur, dacă toate părţile semnatare decid că trebuie făcute modificări.
- Părerea noastră a celor de la ZVJ, dar şi a celor mai mulţi cetăţeni din Valea Jiului, este că, în primul rând, cei din sindicat care au fost prezenţi şi au semnat s-au gândit la o perioadă scurtă de viaţă a minelor… 2024 maxim, ceea ce înseamnă că prima mină se poate închide peste câţiva ani, în 2019 sau 2020! S-au gândit unii de pe-acolo doar la câţi ani mai au până la pensie şi după ei potopul? Nu s-au gândit la viitorul copiilor, nepoţilor, a Văii Jiului, ci doar la ei? 
- Din păcate, acesta este trendul ultimilor ani în lumea minieră. Fiecare s-a gândit probabil doar la el, cei mai mulţi s-au gândit cât mai au să prindă pensia.
- Cine a venit cu propunerea? Ministrul? A venit cu ideea aceasta de la Bucureşti? S-a impus de către cineva de sus din guvern, sau mai de sus, ca să-i facă pe reprezentanţii mineritului din Vale să semneze acel document?
- Nu, ministrul n-a venit cu această idee. Nici nu ne gândeam la aşa ceva când am plecat de la Bucureşti. Cei de-aici de la Petroşani şi din Vale au venit cu ideea aceasta. Toată lumea dorea o finalitate pentru vizita ministrului, ceva concret şi aşa au găsit de cuviinţă că va fi stabilitate până în 2024. Probabil că dumnealor s-au gândit la ei, nu s-au mai gândit în viitor, după această dată încolo. Probabil, nu ştiu ce să zic şi nu vreau să spun altele. Cert este că domnul ministru n-a venit cu această propunere, a aflat-o aici, din discuţiile purtate.
- Dacă ministrul n-a venit cu această propunere, atunci de unde şi până unde s-a ajuns aici?
- Repet, nu ştiu. Mai ales că n-am participat la discuţii. Dar e cert că domnul ministru Gerea n-a venit cu acel Protocol în servietă şi nici cu o astfel de propunere. Dânsul a venit de bună credinţă la discuţii, a venit să ajute, să vadă ce se poate face, să detensioneze o situaţie creată. Nici ministrul şi nici eu - ca şi consilier pe probleme de minerit al ministrului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri - nu trecem peste dorinţele oamenilor de-aici. Eu, în calitate de consilier, pot să fac recomandări, dar programele de restructurări şi restructurarea propriu-zisă se fac de către companie, fireşte, după negocieri şi discuţii şi cu sindicatele.
- Nu le-a spus nimeni atunci, fraţilor, dar haideţi să gândim şi după 2024. Bun, atunci se termină licenţa pe programele de exploatare, dar orice licenţă se poate prelungi, sau se poate obţine alta. Nu mai bine se gândeau cum să obţină mai bine bani de investiţii, tocmai ca în 2024 licenţa de exploatare să poată fi prelungită, iar oamenii care vor fi atunci să mai aibă de lucru? De ce 2025 şi nu 2035, 2040… 
- Dumnealor trebuie să se gândească mai bine şi să se gândească şi la ce aţi spus, la acele investiţii, dar şi la programe bune pe termen scurt, să vină cu propuneri bune, cu lucruri inteligente, active, bine definite, care să susţină mineritul şi să scadă costurile de producţie. Iar ceilalţi din Vale, factori responsabili, să se gândească la programe de dezvoltare, care să atragă investitori, astfel încât copii noştri să aibă un viitor aici şi să nu mai fie obligaţi să plece ştiu eu pe unde. Trebuie să ne gândim că zona asta are Universitate, şcoli şi licee cu tradiţie, are un relief minunat cu bogăţii subterane, are tradiţii, are tot ce trebuie şi, totuşi, oamenii se chinuiesc şi o duc greu. De ce? Aici trebuie să ne gândim cu toţii. Iar acel document, semnat, cum spuneam şi la început poate fi modificat, nicio problemă, fireşte dacă toate părţile doresc asta şi cred că e necesar acest lucru. Noi nu putem să trecem peste dorinţele oamenilor de-aici şi asta a fost dorinţa lor în acel moment.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (3 )

#1 simon03.07.2015,  06:56:03
BB NEICA SA PLECE DIN FRUNTEA MINERILOR.A BATUT PALMA DE PE TIMPUL PDL PENTRU INCHIDERI, SI A BATUT PALMA CU ACTOALA CONDUCERE TOT PDL( PNL A MURIT !)
#2 RADU 03.07.2015,  10:25:09
STIMATA REDACTIE ACEASTA PETARDA NUMITA CONSILIER E UN ANONIM SEF DE SERVICIU PRIN CONVERSMIN OMUL DE CASA AL LUI PURCARU OMUL ARE SARCINA CLARA SA ARUNCE PERDELE DE FUM SA ACOPERE MIZERIILE CLANURILOR DE NASI SI FINI PURCARU,DONDERA,ANGHEL,RAZMERITA ,DRAGOI TIPUL E NO NAME N ARE NICI O VALOARE E MINA MOARTA LA FEL CA LUNGU PE LA MINISTERUL MUNCII.
#3 puiu07.07.2015,  03:33:38
felicitari sindicatelor! bineinteles pentru realizarilor lor personale!cine-i prost sa moara si sa-i priveasca pe sindicalisti cum au prosperat!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Prezentă joi, într-o emisiune la un post naţional de televiziune, deputatul hunedorean liberal Carmen Hărău a făcut o s[..]
02.08.2015, 21:45   |    0 comentarii
Miercuri, într-o emisiune la B1TV, deputatul hunedorean Carmen Hărău a abordat, într-o manieră extrem de dură, pro[..]
09.07.2015, 17:30   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter