09.07.2015,  17:46:44 | 0 comentarii | 1856 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Cine nu crede, să încerce: / „Lung îi drumul Clujului”
de Petronela VALI SLAVU
„Lung îi drumul Clujului” spune un cunoscut refren popular. Pentru mine, se pare că nu e chiar atât de lung, din moment ce am ajuns să-l bat, două weekend-uri, la rând. În 20 iunie, am participat la festivitatea organizată de Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, pentru a o susţine pe Teodora, fiica mea, la absolvire. Unde? În Sala „Dumitru Fărcaş” a Casei de Cultură, locaţie în care urma să revin peste o săptămână, la Festivalul „Eterna Epigramă”. 
 
Festivalul a ajuns la ediţia a XXVI-a şi a fost organizat de Asociaţia Epigramiştilor Clujeni „Satiricon” (preşedinte - Eugen Albu), în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca şi Uniunea Epigramiştilor din România. 
Încă de vineri, au sosit la Cluj epigramişti din ţară, dar şi de dincolo de graniţele ţării. Au fost prezenţi 30 de invitaţi - un număr mare, dacă ne gândim la vremurile grele în care trăim. Sfidând aceste greutăţi, organizatorii au găsit soluţii ca, în cele trei zile, să fim trataţi cu ospitalitate. 
Sâmbătă, în Sala de conferinţe a Hotelului „Delaf”, a avut loc lansarea cărţii „Umor şampanizat de epigramişti frapat” - o culegere întocmită de dl. Petru Cioclu, din Israel. „Culegerea de faţă se adaugă relativ puţinelor întreprinderi similare izbutite de-a lungul timpului la noi, dintre care se cuvine amintită, pentru unicitatea ei, Antologia umorului liric (1977), elaborată de universitarul, umoristul, omul politic Ştefan Cazimir, care a pus în circulaţie un concept estetic reprezentat prin formula umor liric”. (George Corbu - preşedintele U.E.R.)
Plimbarea prin municipiul Cluj-Napoca a avut scopul de a vedea, de la înălţime, frumuseţea capitalei europene a tineretului. Dl. Gavril Neciu a fost un ghid bine documentat, dornic să ne spună cât mai multe lucruri despre Clujul de ieri şi de azi.
Festivalul propriu-zis s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Studenţilor, moderatorul spectacolului fiind dl. Cornel Udrea. Au urcat, rând pe rând, pe scenă, membrii Cenaclului „Satiricon”, dar şi epigramiştii invitaţi. Epigramele au fost presărate cu arii celebre din opere, iar umoristul Sorin Tănase a susţinut un recital spumos.
Multe dintre epigramele citite pe scenă au fost noi, scrise special pentru concursul din acest an. Tema concursului a fost „Lasă-mă să te las”. M-am lăsat premiată, ce era să fac, dacă aceasta a fost voinţa juriului alcătuit din domnii Aurel Buzgău (preşedinte), Eugen Pop şi d-na profesoară Silvia Popescu.   
Premiul I a fost obţinut de Gheorghe Şchiop, din Porumbacu de Jos, fiind pentru a treia oară pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, la Cluj.
Premiul al II-lea a fost acordat domnului Ion Micuţ (Râmnicu Vâlcea), iar premiul al III-lea l-a obţinut Ion Diviza (Chişinău).
Cele două menţiuni le-am primit eu şi Nicolae Bunduri (Braşov).
Înţepăturile colegiale nu au întârziat să apară. Maestrul Nicolae Bunduri a adresat două şarje umoristice câştigătorului premiului I şi confratelui Petru-Ioan Gârda - gazdă la acest festival:
 
Am ratat locul I la Cluj
Cu un catren de căpătâi,
Trecând la Cluj de-un ultim hop,
Mă-mpiedicam de locu-ntâi…
Dar nu sunt chiar aşa de ŞCHIOP.
 
Clujul este… numai unu
Fac aici o constatare:
Clujul e - justificat -
Singurul oraş în care…
Gârda nu e premiat.
 
Absent motivat de la această întâlnire, Gheorghe Bâlici a scris, ulterior, o replică pentru concitadinul său, Ion Diviza:
 
Lui Ion Diviza, care a luat premiul III, după Gheorghe Şchiop şi Ion Micuţ
Maestre, iarăşi iau aminte
Că-n epigramă eşti slăbuţ,
De ţi-au luat-o înainte
Un ŞCHIOP şi unul chiar MICUŢ.
 
În vederea racolării de noi membri, „Satiricon” a lansat un concurs de epigramă, la care au participat oameni cu simţul umorului, din judeţul Cluj. Cei trei câştigători (de care sper că vom mai auzi) au fost premiaţi, în cadru festiv.
 
Matrimonială
Domnul mi-a luat o coastă
Ca să am din ea nevastă,
Dar soţia mea cea dragă
Zice că-mi lipseşte-o doagă.
(Octavian Cordoş - Premiul I)
 
Clujul - metropolă europeană
Toţi ne fierbem, ca în oală,
De când Cluju-i capitală
Pentru tineri - bine spus -
Însă ei sunt în Apus!
(Dorina Elena Florea - Premiul II)
 
Unui candidat la postul de primar
Ornând-o cu idei de viitor,
Azi uşa ne-o deschide tuturor,
Dar după ce-l vom scoate din impas,
Tot el ne-o va trânti frumos în nas!
(Emil Cenan - Premiul III)
 
După spectacol, a urmat tradiţionala fotografie de grup, apoi cina festivă. La masă, s-a organizat un concurs ad-hoc de epigrame, pe rime date. Rimele au fost extrase din pălărie: vacă şi util. Chiar dacă nu s-au prea potrivit, noi 
le-am potrivit cum ne-am priceput. Cei care le-au potrivit mai bine au primit, ca premiu, sticle (doi dintre ei - sticle pline, unul… o vază de sticlă). E drept că unora le cam… sticleau ochii, la vederea sticlelor pline.
 
E necesar şi un bou
Neputinciosu-o ia-n tărbacă
Şi-adeseori o face vacă,
Da-n casă boul e util
Ca soţ şi tată de copil.
(Elis Râpeanu - Premiul I)
 
Traian Băsescu are în ograda noului domiciliu un urs, o vacă şi un cal
Nu c-aş dori să fiu subtil,
Dar pun o întrebare: dacă
În curte n-ar fi fost util
Să ai şi-un bou, pe lângă vacă?!
(Nicuşor Constantinescu - Premiul II)
 
Unuia care dansează cu o damă corpolentă
Ca partener, e chiar util
Să fii prudent la dans, că dacă
Te prinzi cu dânsa în cadril,
O să te calce ca o… vacă!
(Grigore Chitul - Premiul III)
 
Tot la cină, epigramiştii care au împlinit, în 2015, o vârstă rotundă, au primit diplome. Pentru că am fost omisă, am scris următorul catren:
 
Şi vârsta mea-i „rotundă”, dar, ciudat,
De mine, gazdele au cam uitat
Şi, astfel, supărarea mi-e profundă,
Că m-aş fi dat acum… şi mai rotundă!
 
Consider că m-am dat rotundă destul… Urmează să vin cu relatări despre un alt festival la care am participat - cel de la Craiova. Până atunci, în ediţia următoare, veţi avea ocazia să citiţi epigramele premiate la Cluj.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter