26.08.2015,  17:19:05 | 0 comentarii | 1602 vizualizari
Câte ceva despre organizarea administraţiei locale petroşenene în caz de situaţii de urgenţă
de Corneliu BRAN
Am stat de vorbă cu Ion Bunea, inspector de Protecţie civilă la Petroşani. Puţină lume ştie, acel Comitet Local pentru Situaţii de Urgenţă este întotdeauna convocat în situaţiile în care se primesc avertizări de la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Operaţional I.S.U., sau când se constată un pericol iminent de producere a unei situaţii de urgenţă în localitate (ploi torenţiale urmate de viituri, incendii de pădure sau de vegetaţie, accidente grave pe căile de transport sau pericole în acest sens, alunecări de teren care pot afecta locuinţe, cutremure sau alte dezastre provocate de natură sau în pericol de provocare.
 
Serviciu de categoria I, coordonat de primar
Ion Bunea susţine că, la nivelul municipiului Petroşani, “este organizat un Serviciu Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, în subordinea Consiliului Local Petroşani, coordonat direct de primar. Acest serviciu este de categoria I, de prevenire a situaţiilor de urgenţă. Formaţiunile de intervenţie ale municipiului Petroşani sunt formate din profesioniştii din cadrul Companiei de Pompieri, care sunt în subordinea directă a ISU, de la IPJ şi IJJ Hunedoara. Primăria intervine cu operatorii economici, care au constituite formaţiuni pentru intervenţie pentru situaţii de urgenţă, în special operatorii economici care coordonează serviciile de utilităţi pentru comunitate. Pe lângă aceste structuri pot interveni şi formaţiuni de Cruce Roşie, sau voluntari de la alte ONG-uri”, a detaliat Bunea.
 
Adăposturile sunt baza
Administraţia şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă au pusă la punct o „reţea” de adăposturi, dacă o putem numi aşa, menită să adăpostească şi să protejeze populaţia în cazuri de extremă urgenţă. 
„Adăpostirea populaţiei se face în funcţie de gravitatea situaţiei, care necesită şi evacuarea în instituţiile de învăţământ care au cămine, hotelurile şi motelurile din zonă, module de locuit, tabere de sinistraţi formate rapid şi cu ajutorul corturilor de campare (doar pe timpul anotimpului cald). Persoanelor care vor fi adăpostite sau evacuate trebuie să li se asigure imediat condiţiile minime de trai, pe o perioadă oarecare de timp. În cazul unor dezastre, în limitarea şi lichidarea efectelor acestora vor fi implicate toate instituţiile statului, de la nivel local, până la nivel central”, ne-a mai spus Ion Bunea.
 
Sistem de alarmare performant la Petroşani
Municipiul Petroşani dispune de un sistem de alarmare centralizat, compus dintr-o centrală de alarmare, opt sirene electrice de 5 kW fiecare şi de o sirenă electronică. 
„Este foarte important ca populaţia să ştie semnalele de alarmare, toate aceste semnale de alarmare fiind de 2 minute. Semnalul cel mai important de reţinut este cel legat de dezastre – este vorba de 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. După orice semnal de alarmare este dat semnalul de încetare a alarmei care este-un semnal continuu de 2 minute”, a mai declarat inspectorul de protecţie civilă.
 
Corneliu BRAN
 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter