30.08.2015,  12:47:45 | 0 comentarii | 787 vizualizari
Vineri, la Biblioteca Universităţii din Petroşani, în baza unui proiect european aflat în derulare, Euro Jobs SRL Petroşani a organizat un workshop în urma căruia am aflat despre beneficiile/avantajele participării la activitatea de formare profesională continuă (FPC)
de Corneliu BRAN
Câteva zeci de persoane au ţinut să participe vineri, 28 august, la workshopul intitulat „Beneficiile/avantajele participării la activitatea de FPC” din cadrul proiectului european „CASSE – Calificarea angajaţilor – servicii la standarde europene”, proiect aflat în derulare şi implementat de SC Brahms Internaţional  SRL Sibiu, în parteneriat cu Fundaţia „Şcoala Comercială şi de Servicii” Bacău şi SC Euro Jobs SRL Petroşani, cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013 „Investeşte în oameni!”.
 
950 de persoane au beneficiat până acum de cursuri de calificare în cadrul proiectului
Ca un rezumat la cele susţinute vineri, începând cu ora 14:00, în sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Petroşani, am extras pentru dumneavoastră mai multe idei, date şi cifre prezentate. 
Prin activităţile de formare profesională continuă (FPC) prevăzute în proiect, angajaţii care au urmat aceste cursuri vor obţine „o serie de competenţe noi, încât vor face faţă concurenţei în noul context al pieţei muncii, devenind angajaţi adaptabili la viitoarele condiţii şi provocări legate de tot ce ţine de piaţa muncii”. Cel puţin asta se doreşte prin aceste cursuri de calificare cu caracter modern, european, implementate de ceva vreme şi în ţara noastră.
Am mai reţinut, de asemenea, că prin acest proiect a fost facilitată participarea la aceste cursuri de calificare a unui număr de 950 de persoane, din care au fost certificate un număr de 808 persoane. Aceşti oameni au putut opta pentru a se califica în diferite specializări din domeniul turismului, comerţului şi alte servicii conexe, participând la programe de formare profesională de diferite nivele, cu o durată de la 3 luni (nivelul I) până la 9 luni (nivelul III). 
 
O paletă destul de largă de meserii din comerţ, turism şi servicii
Ca să vă faceţi o idee şi mai amplă, iată pe ce meserii au fost axate programele FPC: lucrător în comerţ, agent curăţenie clădiri şi mijloace de transport, cameristă – nivel I; barman, ospătar/vânzător în unităţi de alimentaţie, lucrător în agroturism, administrator pensiune turistică – nivel II; inspector resurse umane, tehnician hotelier, secretar, stenodactilograf, operator birotică – nivel III.
 
Largă participare din Vale la aceste cursuri. Semn că au fost bine primite de angajatori şi angajaţi
Din prezentarea făcută am aflat şi care au fost firmele din Valea Jiului care au avut şi au angajaţi înscrişi la cursurile acestui proiect aflat încă în derulare: Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani, Institutul Naţional pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD INSEMEX) Petroşani, SC Pregoterm SA Vulcan, Spitalul Municipal Vulcan, Spitalul de Urgenţă Petroşani, SC Ted Internaţional SRL, SC Nicholas Company SRL, SC Andre Bitu SRL, SC Edy Ursu SRL, SC Lovental SRL, SC Impuls Fantastic SRL, EM Lupeni, EM Lonea, SC Fortex Food Distribution S.R.L, SC Floridan SRL, SC Brapat Braicu SRL, SC Senzitiv SRL şi SC Ecofrigotehnica SRL.
„Este necesar ca toate companiile să îşi dezvolte strategii privind formarea profesională a angajaţilor, pe termen scurt, mediu şi lung, în care să primeze dezvoltarea profesională a acestora, deoarece principalul efect al acestui lucru va fi exact creşterea calităţii activităţii angajaţilor, lucru care se va vedea apoi şi în creşterea calităţii produselor şi serviciilor dezvoltate de aceste companii. Tocmai de aceea sunt binevenite şi recomandăm aceste cursuri de calificare şi ne bucurăm că multe firme, inclusiv din Valea Jiului, au înţeles acest lucru, sprijinindu-i pe cursanţii înscrişi la cursurile acestui proiect”, ne-a declarat Irina Pasternek, coordonatorul acestui proiect pe Regiunea de Vest, din cadrul SC Euro Jobs SRL Petroşani.
 

6

Recomandări pentru angajatori şi nu numai…
„Tema pe care am avut-o azi a fost  legată exact de avantajele pe care le prezintă aceste cursuri de calificare pentru angajaţi şi angajatori. Avantajele sunt multe. Acel om care a participat la un astfel de curs de calificare profesională îşi schimbă practic statutul, el devenind un om calificat. Serviciile pe care apoi acest om calificat le poate oferi la locul de muncă, de data aceasta calificate, îl fac pe angajator să aibă parte de servicii mai bune, mai bine organizate, iar firma să câştige astfel atât un om bine pregătit, cât şi un loc de muncă ocupat de o persoană calificată în domeniu. Pe de altă parte, pe lângă faptul că omul respectiv a câştigat şi s-a perfecţionat într-o muncă calificată, va avea un plus şi la salarizare, iar, în timp, odată cu vechimea va ajunge să urce pe scara ierarhică din firma respectivă, ceea ce la un muncitor necalificat nu prea este posibil. Deci, iată câte avantaje poate aduce dintr-o dată un astfel de curs de calificare. De aceea recomandăm cu drag celor care vor să se înscrie la acest proiect, sau la altele asemănătoare lui, să o facă, fiindcă au numai de câştigat, fireşte aici intervenind şi plăcerea şi nevoia de a se perfecţiona într-o anumită meserie calificată. Fiindcă, la fel ca întotdeauna, numai cursurile nu ajung, mai trebuie şi puţină voinţă şi putere de a te perfecţiona într-o meserie, indiferent de numele ei. Îi rugăm, de asemenea, şi pe angajatori, să le faciliteze angajaţilor participarea la astfel de programe şi proiecte pentru că este până la urmă şi în interesul dumnealor. Chiar azi am discutat cu o doamnă, reprezentantul INSEMEX Petroşani, instituţie care a avut oameni înscrişi la cursurile acestui proiect care ne-a spus că aceste cursuri au fost bine primi­te de respectivii angajaţi, dar şi de angajator, care se alege pe anumite posturi, la final de cursuri, cu nişte persoane calificate, INSEMEX rămânând astfel un institut naţional care se menţine la standarde ridicate. Asta şi pentru că are grijă de calitatea serviciilor oferite de personal, unul calificat şi bine instruit, indiferent că vorbim de ingineri, proiectanţi sau specialişti în domeniu, sau de personalul auxi­liar. Iar acest exemplu poate fi continuat şi cu alte firme, cu care am avut şi avem o colaborare bună, firme care ţin foarte mult să aibă în cadrul lor persoane calificate şi care sprijină astfel de proiecte şi de cursuri de calificare”, ne-a declarat Adriana Murăraşu, reprezentantul SC Euro Jobs SRL Petroşani. Dumneaei a făcut, vineri, această prezentarea, susţinută inclusiv pe suport video.
 
Corneliu BRAN
 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter