30.08.2015,  12:51:25 | 2 comentarii | 1325 vizualizari
În organizarea PSD şi TSD Petroşani, Veteranii ceferişti din Valea Jiului s-au simţit bine la un pahar de vorbă
de Corneliu BRAN
• Întâlnirea s-a încheiat cu diplome de onoare, acordări de plachete omagiale şi fotografii de grup
 
Vineri după-amiază, începând cu ora 16:00, 53 de ceferişti cu vârste venerabile şi cu mare experienţă în această meserie onorabilă – dar care pierde încet şi sigur teren ca şi mineritul, într-o ţară care aplică bezmetic aşa numitele legi ale „democraţiei şi economiei de piaţă” de vreo 25 de ani încoace – s-au întâlnit la Hotel Onix din Petroşani pentru a marca cei 145 de ani de la darea în funcţiune a liniei de cale ferată Petroşani-Simeria şi a clădirii Staţiei CFR Petroşani. 
 
„Diversiunea electorală” n-a prea ţinut în faţa veteranilor ceferişti…
Chiar dacă evenimentul a fost pus la cale de organizaţiile PSD şi TSD Petroşani (o iniţiativă demnă de toată isprava), un invitat, şeful conducerii judeţene a partidului, deputat, a încercat să transpună întâlnirea în scop electoral, arătând cu degetul spre liberali şi încercând să acrediteze ideea că „galbenii” au făcut şi fac toate relele în ţara asta, deci şi în minerit şi CFR. Precum vorba aceea „nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i pute…” aşa şi cu socialul-democratul respectiv. 
Norocul experimentaţilor ceferişti, oameni care o viaţă au văzut destui politruci şi apucăturile lor, a fost că liderul n-a stat prea mult la întâlnire (plecând după vreo 30 de minute deoarece „sunt alegeri la pensionari şi trebuie să ajung şi acolo…”) şi n-a vorbit mai mult. Totuşi, după cum vorbeau oamenii la finalul acţiunii, a reuşit în zece minute cât a vorbit să-i plictisească cu teme ce n-aveau nicio legătură cu ceferiştii şi munca lor, sau cu starea jalnică a gării din Petroşani – pe care publicaţia noastră a tot semnalat-o, ori cu problemele mormanelor de fier vechi din depouri şi triaje. După plecarea liderului, apele s-au reaşezat, oamenii povestind de viaţa şi munca lor, de activitatea depusă,  de familiile lor frumoase, iar prin vocea inepuizabilului şi „enciclopedicului” domn Ardelean, de la CAR CFR Petrila, ajutat şi de un videoproiector, au putut afla, dacă nu ştiau, multe din istoria căii ferate Petrila-Simeria şi alte informaţii legate de ceferişti, gări, locomotive sau trenuri.
 
Haina de ceferist - la loc de cinste
Dorel Şchiopu, fost consilier local vulcănean, a fost singurul dintre toţi cei 53 de ceferişti care au onorat cu prezenţa în costum de ceferist. „Vin cu mare plăcere şi cu destule emoţii la această acţiune şi de aceea m-am simţit dator să port aceste haine care-mi fac cinste. Aceşti oameni pe care-i vedeţi în sală şi mulţi alţii ca ei, care nu mai sunt printre noi sau n-au putut veni, au ştiut întotdeauna ce înseamnă munca la Căile Ferate Române, ce înseamnă devotamentul faţă de instituţie şi cetăţeni şi, mai ales, au lucrat cu toată responsabilitatea într-o activitate serioasă, importantă pentru economia ţării şi cetăţeni, care nu-i deloc de joacă cum cred unii, cu riscuri asumate şi obligaţii cât cuprinde”, ne-a spus printre altele vulcăneanul.
 
Se cuvine să nu le uităm numele…
Dacă tot au fost prezenţi şi au fost premiaţi cu câte o diplomă de onoare de organizaţia municipală PSD Petroşani şi cu plachete omagiale care au ţinut să puncteze evenimentul, se cuvine să-i menţionăm şi aici (inclusiv şi funcţia pe care au deţinut-o), pentru a rămâne astfel în nemurirea paginilor acestui ziar iubit de ceferişti, după cum mulţi ne-au spus treaba asta vineri după-amiaza, menţionând că sunt cititori fideli ai publicaţiei noastre (printre ei fiind şi domnul Constantin Jumanca, cel mai vârstnic dintre cei prezenţi, de 87 de ani, cu care am realizat un interviu de suflet, pe care-l veţi putea citi în numărul viitor): Pătru Alicu (şef de tren), Vasilie Ardelean (şef de tură la depou), Vasile Argint (inspector R.U.), Beniamin Băra (şef tură tranzit), Vasile Borosan (mecanic), Octavian Brăilă (electromecanic), Vasilică Broţei (manevrant), Stan Ciobanu (mecanic), Stelian Ciobanu (mecanic), Mircea Copeti (mecanic), Aurel Creţu (şef staţie), Constantin Curec (mecanic), Gheorghe Cureleac (mecanic), 
 
Rusalim Dărău (mecanic), Marcel 
Diaconu (mecanic), Ion Dobrică (şef staţie – călători), Romulus Făgaş (acar), Ioan 
Florea (mecanic), Viorel Gherman (mecanic), Constantin Grecu (mecanic), Lăscuţ Hălmagiu (şef tren), Traian Herciu (mecanic), Traian Ile (IDM), Ştefan Ivan (şef tură), Petru Jitea (magaziner), Constantin Jumanca (şef tură), Cornel Lascu (şef tren), Aurică Manea (manevrant), Jean Mateescu (manevrant), Valentin Mândruţă (şef staţie), Valentin Mihai (mecanic), Gheorghe Moroşanu (IDM), Victor Nisipaşu (mecanic), Ştefan Oagăn (mecanic), Ion Pâslaru (mecanic), Gheorghe Popescu (IDM), Tudorel Răvaş (mecanic instructor), Ion Rera (mecanic), Ion Sandu (şef de staţie), Mihai Stănescu (mecanic), Vasile Stoica (şef tură RC), Ludovic Szilvester (mecanic), Francisc Szilvester (mecanic), Ianika Sztankai (IDM), Gheorghe Şchiopu (şef tren), Ilie Şoldea (revizor ace), Constantin Ştefănescu (instructor), Alexa Tecsi (mecanic), Eugen Todescu (instructor), Ginu Tudoraşcu (mecanic), Doru Ungur (electromecanic), Cornel Viţionesc (şef district SCB) şi Ion Vîlvărescu (mecanic).
 
 
Poza-de-grup-2
Câteva precizări
La final trebuie făcute şi alte câteva remarci. Prima ar fi că, dacă tot i-au prins pe politicienii care fac parte din partidul care guvernează de câţiva ani buni ţara, veteranii ceferişti le-au cerut acestora, încă o dată, să se implice mai mult şi mai serios în rezolvarea problemelor ce ţin de clădirea istorică a gării, dar şi de peroane şi anexe, ori de piese de schimb şi alte chestiuni ce ţin de această meserie. „Tema de casă” i-a fost dată şefului de la judeţ, printr-o interpelare de bun simţ făcută de un veteran. Nistor a pasat-o imediat viceprimarului Florin Nicolae, sarcina acestuia fiind să facă hârtiile şi documentarea cât mai repede, ce trebuie apoi trimise celor de la Bucureşti şi susţinute de parlamentari acolo. O tragere de timp, după părerea noastră, deoarce doleanţele se puteau îndeplini deja, în cei peste trei ani de mandat şi guvernare pesedistă.
Apoi, la întrunire a fost prezent şi depu­tatul Cristian Resmeriţă, care, în contrast cu celălalt coleg şi şef, tot deputat, s-a abţinut în a face campanie electorală, mărginindu-se doar la urări şi câteva cuvinte frumoase legate de această meserie. Nu în ultimul rând ar trebui să semnalăm prezenţa celorlalţi consilieri locali petroşeneni PSD, în frunte cu preşedintele şi consilierul Ioan Rus şi viceprimarul amintit, precum şi a consilierului uneperist (ex-pepededist) Ilie Toma. 
Foarte activi prin sală şi printre invitaţi, dar şi cu toată organizarea în sine de la „a” la „z” au fost Tiberiu Jitea şi cei de la TSD Petroşani, împreună cu Mariana Popa şi Lavinia Grigoriu. Costel Postolache, cel care a avut iniţiativa, a fost absent, fiind prezent la Deva la şedinţa de alegeri cu pensionarii social-democraţi. Păcat de munca lui de săptămâni de zile pentru nişte alegeri fără rost şi fără cine ştie ce mare importanţă! Nu în ultimul rând, am semnala încă o dată, aici, prezenţa „omului-enciclopedie”, cum îl numesc colegii ceferişti pe domnul Ardelean, activul director de la CAR-CFR Petroşani, cel care a ţinut în sală o adevărată lecţie de istorie, bine documentată şi plăcut prezentată.
 
Corneliu BRAN


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 paul30.08.2015,  20:13:52
FRECTIE LA UN PICIOR DE LEMN PSD PETROSANI NU EXISTA ELECTORAL SINT O ADUNATURA CARE SE VA ALINIA IN SPATELE LUI RITZI SI VOICHITOIU RUS ZICI CA I VIU IN REST NUMAI NULITATI UNDE SINT PAPAGALI CARE AMENINTAU CA PSD O SA AIBA CANDIDAT LA PRIMARIE UNDE SINT SANDU DANIEL GIUBALCA,SIPETANII SAU FERY GHERSNER NU LE E RUSINE STAU CA STRUTII CU CAPUL IN PAMINT ....A SA NU UITAM CEL MAI ACTIV DIN PSD E RADU SORIN LA INCASAT DIN CONSILII DE ADMINISTRATIE SI DARAMAT COTETE ALE PRIMARIEI.SA IESI IN PRIMUL RIND CU CODREANU CARE S A DAT LOVIT LA ALEGERI SI MATUSA AIA BLONDA DE LA APE E JENANT BINE CA N A FOST SI COMUNISTUL ALA MIC DE LA UNIVERSITATE....
#2 Slabu Gheorghe14.07.2018,  16:11:30
Am citit un nume Herciu Traian ! Acest om m-a ajutat, prin anii 80, să-mi repar mașina !!! Mai trăiește?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter