08.09.2015,  15:20:19 | 0 comentarii | 1148 vizualizari
Comportamentul agresiv al ursului ucis la Petroșani nu a fost cauzat de rabie. Iată ce explicații au specialiștii
de Ziarul Vaii Jiului

DSVSA Hunedoara a confirmat:s ursul nu era bolnav de rabie, nu se impune carantina la gospodăriile atacate. Nu au fost prelevate probe decât pentru trichineloză și rabie pentru că, organele interne ale ursului neavând modificări, nu se punea problema unei alte afecțiuni. Cu toate acestea, comportamentul ursului este complet atipic, un comportament specific lupului, așa cum a confirmat și un specialist WWF. Ce se presupune că l-a făcut pe urs să se comporte atât de agresiv? Iată o explicație.

 

Acum o săptămână, vestea că un urs mămâncă câinii legați în lanț, în câteva gospodării din Dâlja – Petroşani, a apărut în presă și a fost interpretată de mulți drept o exagerare a oamenilor din zonă, speriați de un fenomen straniu, greu de explicat și controlat. Cei care cunosc comportamentul ursului au reacționat, crezând că oamenii se înșeală amarnic. Un cioban de la Jieț a apelat redacția noastră pentru a avea o reacție la vestea că un urs avea să fie împușcat la Dâlja pe baza unor informații ce păreau absolut eronate. ”Noi trăim de-o viață cu ursul în curte, vorba aceea. Cioban fiind, cu oile pe pășune, pe munte, știu cam care sunt familiile de urși, unde stau, care sunt ursoaicele, ce pui au. Ursul mai vine la stână, mai ia câte o oaie, asta-i de când lumea. Nu putem să ne minunăm, doar nu el vine la noi, noi am venit peste el. Mai coboară și în curțile oamenilor, vine la poame. Dar ursul nu mănâncă câini în lanț, doar dacă este în pădure, și îl simt câinii, se iau după el, se apără, iar dacă prinde câte un câine singur, că se ia după el, îl tăvălește în tufe. Dar urșii nu mănâncă câini, nu vin în curți să ia animale. Eu cred că vreo babă chioară o fi crezut că vede ursul”.

Însă ciobanul spune că de vreo câțiva ani este un lup mare care atacă câinii, și-i mânâncă. A umblat din Gorj, până la Jieț, a mai atacat multe gospodării și turme. ”Lupul ăsta este cunoscut de mulți. L-am văzut și eu, merge liniștit cu câinii în spatele lui, mușcând din el. Nu are frică de ei, normal lupul când este înconjurat de câini bagă coada între picioare de frică. El este un exemplar mare, umbla cu două lupoaice, acum nu mai are decât una. A mai mâncat câini în lanț. Ăștia poate omoară un urs pentru păcatele lupului”.

 

Cu toate că ciobanii știu mai bine ca noi cum stă treaba în pădure, și cu ursul, și cu lupul, am încercat să găsim un specialist care să ne dea detalii despre comportamentul ursului și ce anume l-ar putea determina să se comporte așa.

Autoritățile locale, care preluaseră problema, știau exact cu ce au de-a face, un urs agresiv. Se formaseră patrule, zona era supravegheată, se ceruse permisiunea ca ursul să fie relocat sau omorât.

După câteva căutări, am găsit și omul potrivit: Cristian Remus Papp, de la WWF, o organizație globală care se ocupă de protejarea mediului, dar și a speciilor de animale sălbatice. Cristian Remus Papp se ocupă țintit cu protejarea ursului în România. WWF lucrează în România de mai mult de cinci ani pentru protejarea celor mai importante specii din regiune și chiar din lume. Ursul brun, rața roșie, cormoranul mic și sturionii sunt doar câteva dintre speciile de a căror supraviețuire depinde de echilibrul ecosistemelor din țara noastră. Am reușit să luăm legătura cu domnul Papp după ce deja ursul era împușcat. Dumnealui ne-a confirmat informațiile primite de la ciobanul din Jieț. Ursul nu atacă și nu manâncă, aşa cum am mai spus, câini în lanț.

”Se poate întâmpla să atace o dată, din anumite motive, dar în niciun caz în mod repetat. Nu este un comportament specific ursului, este un comportament specific lupului. Lupii fac acest lucru. Ce se descrie în presă, am citit și eu, nu este caracteristic ursului. Ursul dacă ajunge într-o zonă populată se ghidează după fructe, hrană vegetală, sau vine la tomberon, ceea ce denotă o problemă de colectare a gunoiului. Ursul nu vine la gospodării să atace animalele. M-ați întrebat dacă este un protocol care se urmează în cazul acesta. Există, și a fost respectat. Cei de la Ocolul Silvic urmăresc comportamentul ursului, iar dacă el devine agresiv se cere la minister relocarea lui sau împușcarea. Dacă este nevoie, ursul poate fi împușcat. Bineînțeles, noi preferăm relocarea. De asemenea, spuneați că în zonă s-a dezvoltat bine culesul și vânzarea fructelor de pădure, afinelor, ciupercilor, ceea ce înseamnă că oamenii au pătruns de multe ori în aria lor. Acest lucru poate fi un factor perturbant major pentru urs. Dacă vorbim de un urs de 3 ani, este un urs care este singur. El este părăsit de mamă în jurul vârstei de 1,5 ani, deci nu era chiar la vârsta la care să fie recent abandonat și dezorientat. Dar, dacă oamenii au pătruns mult în zona lui, acesta își poate schimba comportamentul. În mod normal nu ar trebui ca oamenii să poate pătrunde oriunde pentru a culege afine, ciuperci, mai știu eu ce...”

În mod normal, afinele și celelalte fructe de păduce se culeg organizat, de Direcția Silvică, doar cu avizul Academiei Române – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii. La noi, oricine are impresia că poate pătrunde pe munte, oricum, și poate culege orice și oricât, ”doar sunt de la natură, nu aparțin nimănui...”. Când oamenii urcă în munte, instalează tabere, murdăresc, distrug, cum se întâmplă an de an, deci ne putem aștepta și la reversul medaliei. 

Am scăpat de un pericol. Dar, dacă omul nu respectă arealul ursului, la ce ne mai putem aștepta pe viitor?

Ursul care a atacat gospodăriile locuitorilor din Petroșani și Aninoasa nu era bolnav de rabie. „Rezultatele probelor prelevate de specialiști sunt negative”, ne-a declarat Leontin Laslău, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara.

 

Au fost prelevate probe doar pentru testarea rabiei și trichinelozei. În cazul trichinelozei, rezultatele investigațiilor vor fi finalizate astăzi. Dar, cum nu e vorba de carne pentru consumul populației, nu sunt relevante. Cadavrele ursului și ale porcilor atacați de animalul sălbatic vor fi ridicate în cursul zilei de astăzi și incinerate la Protan. Primăria va decide cu ce firmă va încheia contractul. Cele mai apropiate firme de poril sunt în Gorj sau Timiș.

Leontin Laslău spune că, după cum susțin specialiștii în comportamentul animalelor sălbatice, cel al ursului care a terorizat timp de câteva zile zona Petroșani nu ar fi chiar unul anormal. Câinii erau prada cea mai ușoară, mai ales că erau legați în lanț, iar animalele sălbatice coboară până spre gospodăriile populației din cauza lipsei hranei.

Sonia LIBERESCUInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter