03.11.2011,  20:07:56 | 0 comentarii | 570 vizualizari
Întrebare de sezon: / Care dintre ei vine director la Vulcan?
de Gheorghe OLTEANU

Cineva, un pensionar, încerca, deunăzi, să mă facă să cred ce auzise el în ziua aceea. Că valul schimbărilor de directori a ajuns, deja, şi la E.M. Vulcan. Omul părea foarte convingător în ce spunea, mai ales că i-a dat şi numele celui nou numit în funcţie.

 

A doua zi m-am convins că

nu fusese decât un zvon. Ceea ce nu înseamnă, însă, că mina Vulcan va fi ferită de boala asta a schimbării conducerilor. Care, deşi eşti minţit în faţă că nu se face pe criterii politice, se petrece taman când un partid sau altul ajunge în fruntea bucatelor ţării. Iar apropiaţii acestor partide sau din cei care gravitează prin simpatie pe orbitele lor sunt aşezaţi în fotolii de director. 

 

Probabil că, peste o lună-două,

cel târziu în martie, şi ing. Iosif Dan Surulescu, actualul director al E.M. Vulcan, va fi nevoit să-şi bage dosarul de pensie. Normal că “Bărbosu’”, cum i se zice pe la mină, ar mai vrea să stea, dar asta nu depinde de el. Și nici de minerii care, să ne amintim, au făcut scut în jurul lui acum câteva luni de zile. Când, la fel, la Companie, cineva îşi pusese-n gând să-l zboare pe “Suru”. Și să-l instaleze pe un altul în biroul de la etajul I al corpului administrativ. Pe un altul care ar fi cores­puns criteriilor politice de pe vremea când funcţiona alianţa PD-L - PSD.

 

Situaţia de acum nu e departe 

de ceea ce era atunci. Se pare că tot pe criterii politice şi de supuşenie se va lucra. Asta în condiţiile în care toată suflarea de la mina Vulcan este de acord că ing. Iosif Surulescu a reuşit să pună oameni potriviţi la locurile de muncă potrivite. Este clar că exact aşa a făcut, de vreme ce mina Vulcan a ajuns cu producţia de cărbune unde este acum. Or, din  punctul ăsta de vedere, n-ai ce să-i reproşezi lui Iosif Surulescu. Și nici calităţile sale de mana-ger nu pot fi puse la îndoială. Bun. Atunci, ţinând seama de cele zise două rânduri mai sus, să vedem cui i s-ar cuveni şefia minei. Înainte de asta, vă rog să reţineţi că nu eu sunt acela care a stabilit ordinea în care-i voi prezenta pe posibilii înlocuitori ai actualului director. Ea mi s-a conturat în urma discuţiilor avute cu ... unii şi cu alţii de la mină.

 

Primul pe care oameni care ştiu minerit

l-ar vedea ca director la Vulcan şi zic că merită asta este ing. Costel Bârchi. Fost inginer şef producţie la Vulcan şi dus, de curând, pe aceeaşi funcţie la Companie. Următorul care ar putea să menţină mina pe linia bunelor realizări este ing. Dan Pardos, actualul inginer şef producţie. Sunt unii cărora nu le-ar părea rău ca, în viitor, director să fie ing. Puiu Petrescu, în prezent inginer şef securitate minieră. Căruia, argumentează ei, i se cunoaşte valoarea profesională. Însă, după bârfele din birouri, numele altuia este tot mai des rostit atunci când vine vorba de cel care-i va lua locul lui “Suru”. Pe buzele multora revine insistent numele inginerului Adi Hisem. Cel despre care, să ne amintim, se vorbea că va ajunge în locul lui Iosif Surulescu şi atunci când minerii au sărit să-l apere. Și, ce-i interesant, inginerului Adrian Hisem, în prezent adjunct şef de sector la transport, i se dau 90 la sută şanse de a ajunge director. Funcţie pentru care nu-l recomandă atât meritele pe linie profesională, cât, mai ales, susţinerea puternică, portocalie, pe care o are de la inginerul pensionar Gheorghe Ile. Actualul primar al municipiului Vulcan. 

 

Aşa, într-o doară, 

ca să dăm un pic de culoare, să mai spun că funcţia de director i-ar fi surâs şi domnului ing. Aurelian Enache. Doctorand şi preşedintele sindicatului de la mină. Despre care s-a zvonit că şi-ar fi pregătit ascensiunea spre această funcţie încă dinainte de alegerile din noiembrie. Și că, dacă la Cotroceni, ar fi ajuns candidatul susţinut de PSD, la Vulcan ar fi fost nevoie de alegeri anticipate la sindicat...

 

Pe picior de plecare,

când se va da drumul la ordonanţă, va fi şi ing. Ștefan Troacă, inginerul şef electromecanic al minei. Aici problema pare mai simplă. Fiindcă numărul persoanelor despre care se vorbeşte că-i vor lua locul este numai de două. În cărţi fiind băgaţi, după cum se aude, ing. Iosif Gal, actualul şef al sectorului V Electromecanic, şi ing. Sorin Rosmenteniuc, şeful Serviciului Mecano-energetic, aprovizionare şi transport. Amândoi oameni tineri şi buni cunoscători ai acestei componente de bază a sectorului minier.

 

Orice s-ar zice despre

ing. Iosif Dan Surulescu, un merit al său trebuie neapărat recunoscut: a făcut treaba să meargă la Vulcan. Normal că cei care ar vrea să-i ia locul ar dori ca ei să ajungă cât mai repede în locul lui. Se dă ordonanţa, vor pleca destui şi din cei cu funcţii, iar în locul lor trebuie numiţi alţii. Iar numirea se face, normal, prin dispoziţie semnată de director. Nu mai comentez nimic în privin­ţa asta, dar nu pot să nu spun ceva despre viitorul minei Vulcan. Pe care cei care mai rămân să lucreze aici l-ar dori măcar ca pe cel de până de acum. Numai că asta depinde de cunoştinţele şi de capacitatea de a conducere ale celui pe care CNH-ul îl va ridica în scaunul de director al minei.

Și se va vedea peste câteva luni dacă, într-adevăr, a făcut alegere bună...Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter