29.10.2011,  12:07:39 | 0 comentarii | 532 vizualizari
Întâlnire de gradul II cu efect de gradul III… / Prefectul Attila Dezsi şi Constantin Jujan, directorul CNH, s-au întâlnit ieri cu o mică parte din membrii Ligii Sindicatului Pensionarilor Minieri „Valea Jiului”
de Corneliu BRAN

Miercuri, 7 septembrie 2011, va fi o dată greu de uitat de către Attila Dezsi, prefectul judeţului Hunedoara, şi de Constantin Jujan, directorul general al Companiei Naţionale a Huilei Petroşani. Aceasta  nu pentru că cei doi au avut o întâlnire cu cei 35 de pensionari minieri (cam puţini faţă de câţi se anunţau că o să fie) şi cu conducerea sindicatului care-i reprezintă, Liga Sindicatului Pensionarilor Minieri „Valea Jiului”, la Casa de Cultură „Ion Dulămiţă” din Petroşani, pentru a se discuta, faţă în faţă, anumite probleme arzătoare, cum ar fi de exemplu sistarea până în acest moment a gratuităţilor la curent şi cărbune. Ci pentru ceea ce s-a întâmplat la un moment dat în sală…

Pensionari pro-PSD de la Lupeni au părăsit sala

Totul a decurs normal până la un moment dat. În sensul că pensionarii au întrebat corect anumite chestiuni sau şi-au spus necazurile care-i frământă. Prefectul judeţului şi directorul general al CNH le-au răspuns pe loc, într-un mod cât de poate de simplu şi de corect, fără să o dea după cireş cum se mai întâmplă uneori la astfel de întâlniri.

Totuşi, la un moment dat, „scânteia” a aprins focul care era mocnit, în momentul în care prefectul Attila Dezsi şi-a spus o părere personală, anume că, din păcate, sunt dezinformaţi în multe chestiuni de către unii care n-au interesul ca treaba să meargă bine: „Două televiziuni şi unii pesedişti, care nu înţeleg nimic şi doar dezinformează tot timpul, vă fac să nu mai aveţi încredere în ce vi se spune, nici măcar atunci când cineva vrea să vă spună adevărul şi cum stă treaba”. În acel moment, 6-7 pensionari, din aşa-zisul „grup de la Lupeni”, s-au ridicat în picioare începând să ţipe şi să gesticuleze nervos. Nu şi pesedistul Ion Hortopan, preşedintele sindicatului pensionarilor minieri din Vale, care se agita de zor să-i liniştească pe aceştia. Nici vorbă de liniştire! Grupul s-a deplasat iritat spre prezidiu, la circa un metru de prefect (care stătea pe scaun), beştelindu-l că de ce a cutezat să vorbească aşa de urât de un anume partid: „Să-ţi fie ruşine! Cu astfel de cuvinte să nu mai calci în Valea Jiului niciodată!”. Pensionarii lupeni au adresat tot felul de acuze la adresa guvernului şi mai ales preşedintelui ţării, Traian Băsescu, pe motiv că a minţit la Petroşani că se fac angajări de personal tânăr în CNH, susţinând că mineritul va avea bani să continue producţia şi pentru investiţii. După aceasta, grupul pro-PSD Lupeni a părăsit sala: „Hai, mă, că ne-am lămurit cu ăştia!”. Ceilalţi rămaşi, de la Petroşani, Aninoasa, Vulcan şi Petrila, au fost cu greu liniştiţi de Ion Hortopan şi de ceilalţi din conducerea sindicatului aflaţi la prezidiu. Într-un final, destul de supărat pe ceea ce auzise, a părăsit sala şi directorul general Constantin Jujan, care însă atenţionase, cam cu vreo jumătate de oră înainte de acest moment, că va trebui să plece, deoarece are o „întâlnire importantă cu sindicatele la CNH”.

 

Jujan a dat startul scandalului

Inflamarea spiritelor începuse cu adevărat tot de la Constantin Jujan. Acesta, cam cu cinci minute înainte îi „explicase” unui fost angajat al CNH, la investiţii, că şi când acesta era angajat activ s-au făcut greşeli, nu doar azi se fac: „Dumneavoastră aţi lucrat la combinat, la investiţii… Ne tot luaţi pe noi cu banii, dar când erau bani de investiţii, atunci când eraţi în funcţie, dumneavoastră ce aţi făcut cu banii, i-aţi băgat într-un stadion la Petroşani, în loc să-i băgaţi în utilaje şi ce trebuia”. Moment în care unul dintre pensionari s-a ridicat şi a strigat nervos: „Lăsaţi prostiile astea, ştiţi că nu-i adevărat ce spuneţi. Să fie clar, pe vremea aceea utilajele existau, nu ca azi, nu era nevoie să se bage bani în ele, ştiţi asta prea bine”. Fiind apoi cu greu calmat de colegii din sală.

 

Eşecul comasării spitalelor din Vale va duce bani mai puţini în sistemul medical

Până la scandalul de mai sus, atâta vreme cât în sală au fost mai mulţi ziarişti din presa scrisă sau vizuală, lucrurile au decurs normal.

Prefectul Attila Dezsi le-a explicat pensionarilor că este cu „trup şi suflet” de partea lor, că le înţelege nevoile şi necazurile din moment ce şi tatăl dumnealui, plecat dintre noi, a lucrat la mină, ba chiar o perioadă a lucrat şi dumnealui în subteran, perioadă de care se simte mândru şi de unde a învăţat multe.

Apoi, reprezentantul guvernului în teritoriu a trecut pe chestiuni concrete.

A început cu actul medical din Valea Jiului, exprimându-şi încă o dată dezamăgirea că primarii şi consilierii locali din Lupeni, Vulcan sau Petrila n-au înţeles că acea comasare de spitale n-ar fi însemnat desfiinţarea lor. Din contră, conform prefectului, ar fi însemnat mai mulţi bani şi, deci, un act medical mai de calitate, inclusiv pentru pensionari. Menţionând că spitalele din Lupeni, Vulcan şi Petrila ar fi devenit secţii ale Spitalului Municipal „Sfânta Varvara” Petroşani, iar azi ar fi fost şi ele ca secţii ale unui spital de categoria a III-a şi nu spitale de categoria IV-a cum sunt azi, sau desfiinţate, cum e cazul spitalului din Petrila. „S-ar fi pierdut ce? Nimic, din contră, s-ar fi câştigat, iar viitorul ar fi fost mai sigur. Ah, da, n-ar mai fi fost patru directori de spital, ci numai unul, patru contabili şefi, ci numai unul şi aşa mai departe, deci s-ar fi făcut şi o mare economie la salarii. Dar personalul medical şi pacienţii n-ar fi avut nicio problemă, n-ar fi pierdut nimic”.

 

Gratuităţile pensionarilor revin odată cu subvenţia

Ajungând la gratuităţi, prefectul judeţului, Attila Dezsi, le-a răspuns oamenilor din sală, în mod ferm, că aceste gratuităţi n-au fost pierdute decât temporar şi vor fi primite din nou, probabil chiar din luna aceasta: „În cadrul subvenţiei pe care CNH-ul o va primi de la guvern, după ce aprobă Bruxellesul, intră şi gratuităţile dumneavoastră, pe care aveţi tot dreptul să le primiţi şi pentru care este total justificat să fiţi azi neliniştiţi. Când vine avizul, CNH-ul va primi subvenţia şi, tot atunci veţi primi şi dumneavoastră aceste drepturi câştigate pe bună dreptate. Nu ştiu o dată exactă, dar cred că în septembrie se va rezolva această problemă. Nu uitaţi că în octombrie trebuie să intre în plată şi cei disponibilizaţi, deci subvenţia trebuie să apară cât mai repede”.

Apoi prefectul le-a mai spus pensionarilor o chestiune importantă şi interesantă în acelaşi timp: „Veţi primi în continuare cei 3000 de kw şi bonurile de cărbune. Dar eu mă gândesc şi în perspectivă, ce se va întâmpla după 2018 încolo. Dacă nu se face ceva, cei care se vor pensiona după acest an din minerit vor pierde aceste gratuităţi, conform reglementărilor europene. De aceea, cred că aceste gratuităţi ar trebui să treacă de la bugetul CNH-ului la bugetul Ministerului Muncii. Eu am făcut un proiect de hotărâre de guvern în acest sens, dar care cred că s-a pierdut undeva între ministere. Sper ca până la urmă să rezolvăm acest lucru pentru că, repet, trebuie să ne gândim şi la viitor, nu doar la prezent. Toţi cei care au ieşit şi vor ieşi din sistemul minier, indiferent de an, trebuie să beneficieze în continuare de aceste drepturi câştigate pe bună dreptate”.

 

Preţul apei din nou în atenţie

Pe parcursul discuţiilor, pensionarii minieri şi-au spus tot felul de probleme, unii dintre ei fiind trecuţi pe lista de priorităţi ai celor doi oficiali, funcţie de problema fiecăruia, în aşa fel încât acestea să le fie rezolvate pe cât posibil, bineînţeles dacă verificările vor arăta că lucrurile stau aşa cum s-au spus.

Printre cei din sală care au luat cuvântul au fost şi patru pensionari care s-au arătat total nemulţumiţi de preţul actual al apei potabile, considerat a fi unul foarte mare. „Unde sunt banii care se încasează lunar? De ce tot spun că nu au bani? Să vedeţi ce doamne vopsite, rujate şi îmbrăcate cu haine scumpe stau prin toate birourile la sediul societăţii. Să vedeţi ce salarii au unii la birouri, ce lux este pe-acolo şi cu ce maşini scumpe se plimbă! Acesta este adevărul, nu altul, pe care ni-l tot spun, iar apa au scumpit-o peste măsură. La Bucureşti înţelegem, dar aici cade apa pe noi şi noi plătim la greu, nu e normal ce se întâmplă”, a spus unul dintre aceştia.

Într-un final, prefectul a reuşit, după plecarea directorului general, să intre în noi discuţii serioase şi normale cu cei rămaşi în sală, încercând să-i facă să înţeleagă că a mers acolo „nu în scop de imagine, ci pe motiv de a încerca să le rezolve problemele sau să le spună adevărul şi numai adevărul”.

Mai bine de două ore a continuat această discuţie, după plecarea celuilalt oficial. 

Într-un final, pensionarii, în frunte cu Ion Hortopan, l-au condus pe prefect până în faţa Casei de Cultură, feţele lor arătând că sunt destul de satisfăcuţi de răspunsurile primite.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter