12.10.2015,  23:09:46 | 0 comentarii | 1064 vizualizari
Unde duc corupţia şi birocraţia românească / Cei mai slabi la fonduri europene
de Mihaela PETROŞAN

Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler a declarat luni, la Deva, că incapacitatea administrativă şi cea tehnică, birocraţia şi corupţia, dar şi cadrul legal privind achiziţiile publice sunt cele mai importante cauze care au dus la gradul scăzut de absorbţie a fondurilor europene din cadrul financiar 2007-2013.

 

Mai rău decât bulgarii

„Domnul ministru al Finanţelor, fost ministru al Fondurilor Europene, încă mai vorbeşte, pe la seminarii, de o absorbţie de 80%. (...) Încă vorbeşte de acest obiectiv care, anul trecut, era unul oficial. (...) Actualul ministru al Fondurilor Europene este deja mai realist şi vorbeşte de un obiectiv care ar fi de 70%. (...)  Acum un an, în octombrie 2014, spuneam că vom avea, în cel mai fericit caz, un grad de absorbţie de 60% din cele 19,8 miliarde de euro exceptând fondurile pentru agricultură şi mai spuneam că îmi doresc să greşesc. (...) Deci pentru 2007-2013, România a avut 19,8 miliarde de euro, 60% însemnând o pierdere de 40%, adică între 6 şi 7 miliarde de euro. (...) Vom şti mai exact anul viitor, la sfârşitul lunii aprilie”, a declarat Iuliu Winkler.

El şi-a exprimat dezamăgirea pentru faptul că România a ajuns pe ultimul loc în clasamentul celor 28 de state membre în privinţa absorbţiei fondurilor europene. „Mereu ne place să ne comparăm cu bulgarii. Dar din acest punct de vedere aici vestea este foarte tristă. Bulgaria este la 77% grad de absorbţie. Avem ultimul loc pe podium, de necontestat, şi nimeni nu ne ameninţă această poziţie. Putem vorbi de eşecul României. Este o dezamăgire”, a mai spus europarlamentarul.

În context, Iuliu Winkler s-a referit la modul în care a decurs absorbţia fondurilor europene, arătând că anul 2015 nu a fost unul care să aducă o îmbunătăţire a performanţei. „În 2007 am început, iar după 5 ani, în 2012, sigur după o perioadă de învăţare, am ajuns la 6,46%, apoi în 2013 la 32,24%, iar în  2014 la 51,81 de procente. Anul trecut, spuneam că e bine că anul 2015 nu este unul electoral şi avem toate şansele de a îmbunătăţi performanţa. Însă, pentru prima jumătate a anului 2015, am avut un procent de 56,9%. Deci, în 2015 am stagnat”, a arătat deputatul european.

 

Cauzele eşecului

Winkler a identificat şi cele mai importante cauze ale acestuia, respectiv cadrul legal privind achiziţiile publice, apoi slaba capacitate administrativă şi tehnică de implementare a proiectelor, precum şi birocraţia şi corupţia.

„În domeniul achiziţiilor publice, criteriul preţului minim a costat România 6 miliarde de euro. (...) Acest criteriu ne-a dus acolo unde suntem, pe de-o parte la apariţia marelui business în achiziţii publice şi anume că a contesta orice achiziţie publică a devenit o activitate profitabilă şi de sine stătătoare. (...) În 2014, în Parlamentul European (PE) s-au adoptat trei Directive respectiv 23, 24 şi 25.(...)  Acest nou cadru european flexibilizează  procedurile de achiziţii publice,  introduce criteriul preţ-calitate şi face obligatorie eliminarea criteriului preţului minim. S-a ajuns la concluzia că pe baza criteriului preţului minim poţi să achiziţionezi servicii şi bunuri proaste şi ieftine”, a spus europarlamentarul.

Potrivit lui Winkler, noul cadrul european se axează pe „costul pe ciclul de viaţă”. „Adică un constructor care oferă o şosea asfaltată cu garanţie de 10 ani şi la preţul X este altceva decât o şosea asfaltată cu garanţie de 2 ani şi preţ mult mai scăzut. 10 ani de garanţie înseamnă intervenţia constructorului pe acea şosea cu bani din contract şi nu cu bani suplimentari”, a explicat deputatul european. El a adăugat că acest sistem este aplicabil în cazul achiziţionării oricărui produs tehnic.

Winkler a mai arătat că toate statele membre sunt obligate să transpună această legislaţie până în aprilie 2016. „România a promis că, până în aprilie 2015, va adopta noua legislaţie, iar acum, actualul ministru ne promite că se va întâmpla până la finalul anului. Există două proiecte de lege în dezbatere publică, iar alte două în faza de redactare în minister. (...) Poate că în aprilie 2016, ministerul va mai cere o derogare”, a subliniat deputatul european. În opinia sa, o astfel de atitudine arată faptul că, la nivelul guvernanţilor, nu s-a înţeles deloc care este interesul naţional.

 

E nevoie de soluţii

El a mai vorbit şi despre faptul că în administraţia publică, dar şi în firmele care implementează parte tehnică există o acută lipsă de specialişti care să fie capabili să realizeze proiecte viabile şi, tocmai, de aceea se înregistrează atât de multe eşecuri în derularea proiectelor europene mai ales în domeniul marii infrastructuri.

„În raportul SRI, partea sa publică scrie că absorbţia fondurilor europene este o vulnerabilitate a statului român”, a mai spus Winkler, care şi-a exprimat speranţa că informaţiile cuprinse în acest raport vor putea să ofere o orientare spre realizarea unei legislaţii mai bune în domeniu.

Europarlamentarul hunedorean a mai adăugat că găsirea şi implementarea de soluţii în vederea eliminării acestor cauze va lua timp. „Avem probleme cu soluţii pe termen lung. Le-am scăpat din mână şi acum trebuie să le rezolvăm”, a mai spus Iuliu Winkler.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter