13.10.2015,  20:07:05 | 5 comentarii | 1168 vizualizari
A venit şi răspunsul de la Ministerul Energiei la petiţia primarilor Mărginean şi Iacob-Ridzi / Administraţiile locale să se spele pe cap cu problema termoficării, pe cei de la Ministerul Energiei problema îi lasă… rece!
de Ziarul Vaii Jiului
Ministerul Energiei a răspuns în scris petiţiei adresată de primarii Devei şi Petroşani referitor la problema termoficării, una fără precedent în judeţ. Răspunsul este halucinant.
 
Reprezentaţii ministerului nu au fost surprinşi de această criză a funcţionării sistemului de termoficare din cauza incapacităţii termocentralelor de la Paroşeni şi Mintia de a asigura agentul termic. Ei cunoşteau situaţia şi sunt îngrijoraţi şi de situaţia economică, dar şi de cea financiară a Complexului Energetic Hunedoara. Până aici este bine, se vede că le pasă. Oamenii chiar empatizează cu noi. 
Ministerul Energiei elaborează în fiecare an Programul de iarnă în domeniul energetic. În vederea elaborării acestui document, ministerul cere informaţii de la producătorii de energie de pe cuprinsul patriei noastre. Complexul Energetic Hunedoara a emis informaţii care indicau un stoc necesar de huilă, la finele lui septembrie, de circa 120 mii tone. În momentul de faţă stocul de huilă de la Mintia şi Paroşeni însumează… 7,1 mii tone. 
„Prin Ordonanţa de urgenţă 22/ 27.06.2015, prin care Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de stat pentru salvarea Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, ajutorul de stat, sub formă de împrumut, se acordă în scopul asigurării de către societate a necesarului de lichidităţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de 6 luni de la acordare, precum şi pentru cele privind achiziţionarea de către beneficiar a deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră - pentru respectarea prevederilor legislaţiei specifice de mediu. În această situaţie, preluarea serviciului de alimentare cu căldură (variantă propusă de dumneavoastră într-o solicitare adresată instituţiei noastre la mijlocul lunii iunie a.c.) nu reprezintă acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor astfel încât există susceptibilitatea ca ajutorul de stat să fie utilizat în alte scopuri decât a fost aprobat de legiuitor. Trebuie să constatăm că situaţia economică şi financiară a CEH nu s-a îmbunătăţit faţă de momentul scoaterii la licitaţie a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a localităţilor din Valea Jiului şi Deva.
Considerăm că decizia privind asigurarea agentului termic în Valea Jiului şi Deva este apanajul strict al autorităţi publice locale care, potrivit prevederilor Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, are şi atribuţii privind asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale”, se arată în răspunsul ministerului.
Practic, administraţiile locale ar trebui să-şi facă rost de cărbune? Pe bune? Şi noi care credeam că fac deja un efort mare prin întreţinerea sistemului de distribuţie şi subvenţionarea energiei termice către populaţie… 
 
CEH nu are cărbune, dar cumpără de la SNÎMVJ şi Compania Cărbunelui Reşiţa
În prezent, mai spune ministerul, CEH nu poate asigura întreaga cantitate de cărbune necesară pentru perioada de iarnă 2015-2016 din producţie proprie, motiv pentru care a încheiat relaţii comerciale pentru furnizarea de cărbune energetic cu Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului şi cu Societatea LCC Compania Cărbunelui Reşiţa.
În ceea ce priveşte necesarul de cărbune rămas pentru acoperirea întregii perioade a sezonului rece, sunt în analiză soluţii pentru acoperirea cantităţilor deficitare.
În situaţia în care se va hotărî asupra deciziei de reluare a procedurii privind serviciul public de alimentare cu energie termică, Consiliul de Administraţie al CEH trebuie să analizeze asupra oportunităţii participării societăţii la această procedură, în contextul actual economic şi financiar şi ţinând cont de prevederile OUG nr. 22/2015, întrucât preluarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat implică cheltuieli pentru rentabilizarea sistemului de alimentare cu energie termică a localităţilor din Valea Jiului şi Deva.
Sonia LIBERESCU


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (5 )

#1 vasile 13.10.2015,  21:47:39
carbunele de caldura se afla descarcat in gara vulcan de tigani care vand sacul cu 10 lei ,,,domnu ponta subventonati carbunele ca sa traiasca tigani din colonie ,
#2 gogu13.10.2015,  23:30:21
Pe ei îi doare undeva daca nu au caldura la calorifere ca folosesc radiatoare sau alte surse de caldura pe curent ca doar nu îl platesc ei tot din buzunarele noastre vin baniipot sa cheltuie ori cit, guvernantii ar trebuii lasati fara furent cind e gerul mai mare sa vada cum e sa rabzi de frig.
#3 simon14.10.2015,  06:23:10
Investitii, trecerea de sistemul centralizat la sistemul individual v-a duce la o mai buna colectare a veniturilor la termoficarea orasului, datoriile termoficari oraselor Deva, Petrosani e.t.c catre CEH sunt destul de mari.Nu sunt bani, ne e caldura.Cei doi primari au experienta in atragerea de fonduri europene, de ce cauta solutii in alta parte, cand solutia este la ei.
#4 Ivo14.10.2015,  09:04:06
Normal ca ii doare undeva, cu toate astea vor veni la anul in campanie electorala sa vanda iluzii prostimii... Asa ne trebuie, stam pe un munte de carbune si paradoxal termocentrala Paroseni nu are carbune, cica trebuie sa importe... Zici ca suntem in filmele cu prosti. Politicienii (impreuna cu astia doi primari) se fac doar ca vor binele multimii, la fel si sindicalistii, care au toti facilitati personale ca sa distruga mineritul. De ce nu iasa minerii in strada pentru drepturile lor? Sunt cumva amenintati cu pierderea locului de munca? Stam ne miram ca merge totul prost in zona, ne plangem ca nu avem caldura (si multe altele), DAR NU LUAM NICI O MASURA RADICALA, CONCRETA, PENTRU A STOPA ACESTE LUCRURI (sunt mult prea putini cei care o fac, iar acestia sunt redusi la tacere de oprtunisti si cei care pun botul la iluziile vandute de oportunisti)!!! Si cica toti primarii actuali mai vor un mandat la Primarie!
#5 ion14.10.2015,  10:14:39
santeti niste hoti cu tot cu primari !


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter