22.10.2015,  22:55:18 | 1 comentariu | 750 vizualizari
Prefaţa volumului „Incursiune în fascinanta şi discreta lume a cercetătorilor petroşeneni”… / INCD-INSEMEX Petroşani. Seria „vintage”
de Ziarul Vaii Jiului
Anul trecut, în 2014, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitatea Minieră şi Protecţie Antiexplozivă - INSEMEX Petroşani (INCD-INSEMEX) a sărbătorit 65 de ani de la înfiinţare. Un bun prilej de a se aşeza la aceeaşi masă şi de a depăna amintiri oameni din generaţii diferite, dar care, pe parcursul activităţii lor desfăşurate în cadrul instituţiei noastre, au avut acelaşi crez profesional: „Pentru noi, securitatea oamenilor este nu numai o datorie tehnică, este o datorie de conştiinţă”. Tot în 2014, împreună cu colaboratorii mei, am hotărât că este timpul de a începe editarea unei serii de cărţi „vintage” (bineînţeles, fără a concura editurile de succes care au astfel de serii/ colecţii) despre istoria mai îndepărtată sau mai apropiată a INCD-INSEMEX Petroşani. Prin intermediul d-lui Cătălin Docea, directorul „Ziarului Văii Jiului”, am luat legătura cu Marian Boboc, membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor şef al „Ziarului Văii Jiului”, autor a peste 20 de volume-document cu subiecte variate din istoria antebelică, interbelică şi postbelică a Văii Jiului. Împreună am făcut un plan de atac. Cel care a atacat bibliotecile şi arhivele a fost Marian Boboc, călit în acest pasionant „război”. Şi, după numărul mare de publicaţii şi dosare consultate pentru documentarea acestei cărţi, cred că a înghiţit ceva praf. Praf care are ca leac nu vreun medicament, ci chiar pasiunea descoperirii istoriei Văii Jiului.
Pe parcursul lunilor de documentare, am fost informat, pas cu pas, de stadiul volumului. Am fost impresionat de câte dosare şi câte colecţii de ziare acoperind mai mult de jumătate de secol au fost cercetate. Pentru exemplificare, citez dintr-o astfel de informare primită în octombrie 2014: „În căutarea informaţiilor relativ la subiectul care face obiectul cărţii am cercetat, filă cu filă, colecţiile ziarului Steagul Roşu din anii: 1949, 1950, 1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1980, 1986. De obicei, Steagul Roşu apărea în 4 pagini, 6 zile pe săptămână, ceea ce înseamnă o medie de 24 de pagini pe săptămână, adică 100 de pagini de ziar lunar, însumând circa 1.200 de pagini pe an. Înmulţind cu cei 30 de ani pe care i-am parcurs, rezultă 36.000 de pagini cercetate până în prezent. La care adăugăm şi colecţiile de Zori Noi studiate de noi din anii 1989, 1990 şi 1992”. Dincolo de această statistică, relevând o parte a travaliului colectivului de redactare a cărţii, contează rezultatele concrete. Informaţiile identificate referitoare la subiectul cărţii conturează viaţa instituţiei, activitatea cercetătorilor etc. Din păcate, presa timpului nu s-a dovedit prea generoasă cu instituţia noastră, însă informaţiile recoltate se dovedesc suficiente pentru creionarea identitară a istoriei instituţiei noastre.
Cartea se deschide cu un interesant şi inedit capitol, „Excursiile de documentare ale inginerilor în epoca interbelică”, din care aflăm efortul depus de intelectualitatea tehnică a Văii Jiului şi de societăţile miniere de a rezona cu realităţile moderne tehnice ale timpului.
În al doilea capitol - „Valea Jiului în 1949, anul înfiinţării Staţiunii de securitate minieră Petroşani” - citim cu interes filele unui „calendar” care rezumă multe şi neştiute evenimente de ordin tehnic, conturând realitatea la minele Văii Jiului chiar în anul înfiinţării instituţiei noastre. Apoi, este pusă în pagină descoperirea „number one” a cercetării de faţă - „Referatul asupra proiectului de realizare a Staţiunii de securitate minieră Petroşani”, din care reţinem, ca anecdotă cu parfum dulce-acrişor, că întâiul loc prevăzut pentru construcţia „staţiunii” a fost să fie… casa hingherului.
Dată fiind eterogenitatea informaţiilor recoltate, cartea este construită cu ingeniozitate tehnică, acestea fiind grupate în câteva „seriale” - „Ştiri, note, interviuri”, „Din activitatea cercetătorilor” şi „Cercetători în clişee” - adevărate vehicule care străbat, cu unele sincope explicabile, anii 1949-1989.
O menţiune aparte merită „1986. Ştiri, note, interviuri (XXVII). Primăvara neagră a cercetătorilor”, capitol dedicat exploziilor de la mina Vulcan, întâmplate la 21 şi 22 martie 1986, în care şi-au pierdut viaţa 26 de oameni, printre care şi dragii noştri colegi: prof.univ.dr. ing. Constantin Teodorescu - directorul Centrului de Cercetări pentru Securitate Minieră Petroşani (C.C.S.M. Petroşani), ing. Mihai Pătraşcu, drd.ing. Dumitru Ionescu, drd.ing. Francisc Bana şi ing. Mihai Nicolae Pusac. Dumnezeu să-i aibă în paza sa!...
Referitor la fixarea în volum a istoriei recente a instituţiei noastre, am convenit că enumerarea expertizelor tehnice şi a lucrărilor ştiinţifice prezentate de cercetătorii petroşeneni la conferinţe, simpozioane, colocvii naţionale şi internaţionale şi unde au fost publicate dă cel mai bine seama de anii post-decembrişti. Chiar dacă la prima vedere această enumerare poate părea aridă, nu este deloc aşa, numărul, diversitatea şi complexitatea expertizelor tehnice şi a lucrărilor ştiinţifice dând seama despre o laborioasă activitate a unor oameni care, cu preţul sacrificiului cotidian, au dat plus valoare într-un domeniu vital pentru ţară.
Instituţia noastră nu este reprezentată doar de patru pereţi, de cifra de afaceri şi de profit, de dotare ş.a.  Ea înseamnă, în primul rând, oamenii. De aceea, i-am adunat între copertele acestei cărţi pe toţi angajaţii INCD-INSEMEX de la începuturi, din 1949, până în prezent, în 2015! Şi iată cum, pentru prima dată, inimile tuturor celor care au trudit şi trudesc la firma noastră bat laolaltă.
Fie că s-a numit Staţia (staţiunea) de încercări pentru securitate minieră (din 1949), Staţia de cercetări pentru securitate minieră (din 1965), Centrul de cercetări pentru securitatea minieră (din 1973), Centrul de cercetări inginerie tehnologică şi proiectări pentru securitate minieră (din 1986), Institutul pentru securitate minieră (din 1990), Institutul naţional pentru securitate minieră şi protecţie antiexplozivă (din 1992), Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitatea Minieră şi Protecţie Antiexplozivă - INSEMEX Petroşani (2006), instituţia noastră a fost şi este una dintre cele mai performante instituţii care efectuează cercetări în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru medii potenţial explozive şi/sau toxice. Acest adevăr enunţat mai înainte arată că măsura succesului unei instituţii este dată chiar de suma rezultatelor acesteia, recunoscute public. 
„Incursiune în fascinanta şi discreta lume a cercetătorilor petroşeneni. După 65 de ani...” nu are intenţia unei monografii sau a exhaustivităţii, deschizând un drum important pentru recuperarea istoriei INCD-INSEMEX Petroşani. Un volum care, sper din toată inima, să fie urmat şi de altele. Cu aceeaşi determinare şi entuziasm. Şi, dacă se poate, în aceeaşi echipă.
Nu pot să închei această prezentare fără a-mi exprima mulţumirea faţă de colectivul INCD-INSEMEX Petroşani, faţă de minunaţii oameni şi desăvârşiţi profesionişti, care, indiferent de greutăţile timpurilor, nu au fost oameni sub vremi, ci s-au ridicat cu eroism cotidian, nevăzut, dar eficient pentru societate, deasupra vremurilor.    
Dr.ing. George Artur GĂMAN
Director general INCD-INSEMEX Petroşani
Preşedinte Consiliu de Administraţie INCD-INSEMEX Petroşani


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Constantin Dobre24.10.2015,  23:37:11
Felicitari si intreaga mea stima pentru demersul, absolut necesar, de a recupera si reda contemporanilor si generatiilor viitoare, istoria securitatii miniere, de la geneza pana in prezent! M-am linistit cind am citit ca ati beneficiat de intelegerea si sprijinul domnului Catalin Docea, directorul cotidianului Ziarul Vaii Jiului, in special de implicarea directa a reputatului si neobositului investigator si documentarist, domnul Marian Boboc. Va urez mult succes in continuare, in aceeasi echipa! Cu mult respect si deplina admiratie pentru demersul domniilor voastre, Al dvs., Constantin Dobre


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter