29.10.2011,  12:07:54 | 0 comentarii | 523 vizualizari
O lume nebună, nebună… / După Apa Serv, un petroşenean are un… delfinariu în apartament
de Corneliu BRAN

â–º Conform unei facturi „meticulos” completate, din 2003, familiei Pop din Aeroport i se impută şi azi consumul a 75 de metri cubi într-o singură lună! â–º Familia refuză să plătească ceva ce n-a consumat â–º Culmea, justiţia a dat, în prima fază, câştig fostului RAAVJ â–º Grigore Pop este hărţuit lunar â–º Cristian Ionică, directorul Apa Serv, nu a ordonat să i se taie apa, dar nici factura nu a fost recalculată

 

Multe li se mai întâmplă oamenilor obişnuiţi şi niciodată nu e nimeni care să-i ajute. Ba, dacă se poate, li se pun tot felul de beţe în roate de autorităţi şi, uneori, chiar şi de justiţie. Care ar trebui să apere adevărul şi numai adevărul, fără să ţină cont de cine se judecă.

 

„Hoţul” cheamă la discuţii „păgubitul”

Aşa a păţit un petroşenean, stabilit de zeci de ani aici, după ce a venit să lucreze în Vale de undeva din Ardeal, din zona Clujului. Persoană serioasă, cu soţie şi copii, omul a ieşit la pensie şi a rămas, după o viaţă lucrată, în Valea Jiului, într-un apartament situat în Aeroport, pe strada Aviatorilor, din blocul 28 A, la numărul 13.

Ca mai toată lumea, Grigore Pop, căci aşa se cheamă clujeanul stabilit în Petroşani, este un om care trăieşte liniştit cu o pensie nici prea mare, nici prea mică, bucurându-se de copii şi de soţie şi de tot ce-i pune Dumnezeu pe masă, asemenea unui creştin crescut în spiritul iubirii faţă de Creator.

„Totul ar fi bine dacă n-ar fi existat problema pe care o am din 2003. Din această cauză, lună de lună, mă duc la casieria Apa Serv-ului şi mă simt tare prost când mi se spune că am de plătit două milioane şi ceva la apă. De fiecare dată le spun doamnelor că sunt cu plata la zi, dar datoria de care dumnealor amintesc nu-i a mea şi nici nu-i făcută de mine. Apoi, luna următoare acelaşi scenariu, le răspund la fel, deşi uneori îmi e jenă că sunt oameni la rând şi sunt privit de unii ca un hoţ, care fură apa şi nu o plăteşte. De aceea m-am săturat de atâta umilinţă şi doresc să-mi caut dreptatea, care nu mi s-a dat nici măcar în justiţie. M-am gândit să mă adresez Ziarului Văii Jiului şi poate că citind aceste rânduri dl. director Ionică, ce nu era în 2003 sau în 2006, îmi va face dreptate, stingându-mi datoria, care nu-mi revine de drept”, ne-a declarat Grigore Pop.

Dar să vedem, în rezumat, despre ce este vorba. Citind mai jos cele ce urmează, suntem convinşi că fiecare îi veţi da dreptate pensionarului Grigore Pop şi suntem convinşi că, asemenea dumnealui, în trecut şi alţii au fost „arşi” la buzunare de fosta RAAVJ, actualmente SC Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani, societatea de distribuţie a apei potabile în Vale. 

 

„Au crezut că am piscină în casă”…

În medie, familia Pop consumă lunar câţiva metri cubi de apă. Până în 8 metri, cât a plătit cel mai mult. Cu toate acestea, în 2003 familia Pop s-a trezit cu o factură uriaşă de plată, de 1.224.433 lei, facturându-i-se atunci, pe intervalul august-septembrie 2003, nici mai mult, nici mai puţin decât 75,33 metri cubi de apă, la un tarif de 11.592 lei/mc! Aceasta în condiţiile în care la rubricile „index vechi” şi „index nou” de pe factură era trecut 0,00, deci nimic! Factura coincidea cu perioada când familia Pop tocmai îşi montase apometrele în apartament, serviciu pe care dumnealor l-au plătit separat, cu suma de 267.454 lei, conform chitanţei 9156116 şi a facturii 1942875 din 30 septembrie 2003.

Văzând suma uriaşă de plată (în 2003 un milion două sute valora cu mult mai mult decât azi), Grigore Pop a refuzat să plătească factura, menţionând că este o greşeală crasă din partea celor de la RAAVJ. Însă degeaba, cu toate argumentele aduse, cei de la regia de apă au refuzat orice discuţie, directorul de-atunci refuzând să-l primească pe om în birou. 

Firesc, Grigore Pop a încercat o altă cale de ieşire din situaţie. Și ca tot omul de rând s-a dus să se plângă primăriei, deşi aceasta nu avea nici în clin, nici în mânecă cu regia de apă.

Totuşi, după acest demers, pe data de 29 noiembrie 2003 la blocul 28A, de pe Aviatorilor, la scara I, unde locuieşte familia Pop, a ajuns o comisie a regiei de apă, care a constatat următoarele, conform Procesului-Verbal nr. 394, încheiat în aceeaşi zi: „Nu sunt pierderi la subsol; Apartamentul 2 - pierdere mare la wc; Ap. 7, 19 - nelocuite şi nesigilate; Ap. 3, 12, 16, 17, 20 - verificate; Ap. 1 - fără pierderi; Ap. 4 - index 245 - baia sigilată; Ap. 5 - index 182 - baia sigilată; Ap. 8 - index 527 - baia sigilată; Ap. 13 index 1 + 1 mc (nu este luat în evidenţă)”.

După cum vedeţi, la apartamentul 13, unde locuieşte familia Pop, erau 1+1 mc, deci doi metri cubi, nicidecum 75 mc! Pe de altă parte, paranteza cu „nu este luat în evidenţă”, este o mare greşeală sau o mare măgărie (cum doriţi să o luaţi), în sensul că, din contră, familia Pop era luată în evidenţă!

„Evidenţa” se demonstrează prin „Procesul-verbal de recepţie şi situaţie de lucrări privind lucrările de verificare şi sigilare apometre”, din 30 septembrie 2003 (deci cu două luni înainte!), proces-verbal pe care erau trecute şi cheltuielile totale de montare a apometrelor, suma pe care am mai amintit-o, 267.454 lei. Mai mult, la doar o zi, pe 1 octombrie 2003, mai există un „proces-verbal - anexă la contract”, semnat de delegat împuternicit un anume domn Ceuţă, care se întocmeşte pentru a constata „respectarea normelor în vigoare şi corectitudinea montării aparatelor de măsură pentru acest consumator pentru a fi luate în evidenţă de prestator” (apropo de neluatul în evidenţă” de mai sus!). Tot în acest proces-verbal sunt trecute şi seriile apometrelor: 0766598 şi 0766493. Ambele cu, atenţie, index iniţial 0000 mc!

De menţionat că familia Pop era pentru prima dată posesoare de apometre, achitate la casieria de pe Avram Iancu.

Privind factura la zi, ultima pe care familia a primit-o, din 2003 şi până acum indexul este de 179 mc! Or dacă ţinem cont că RAAVJ-ul a vrut printr-o singură factură să le ia oamenilor bani pentru peste 75 de metri cubi, aşa-zis consumaţi într-o singură lună de familie, vă daţi seama de tâmpenie.

 

Nedreptate şi în justiţie

Aşa cum se întâmplă întotdeauna, după trei ani în care Grigore Pop n-a recunoscut factura de 75 de metri cubi consumaţi într-o lună (nici n-avea cum că nu s-au inventat piscinele de apartament şi peştii exotici sau delfinariu), RAAVJ-ul dă în judecată familia Pop pentru aşa-zisa „recuperare a debitului”, plus majorările de întârziere şi aşa mai departe, câştigând uşor procesul. Aceasta şi pentru că Grigore Pop susţine că nici măcar n-a primit citaţiile acasă. Dar cine să-l mai asculte pe un biet muritor? Judecătorul dă sentinţa în defavoarea omului. Aflând de sentinţă oarecum întâmplător, Grigore Pop se încadrează în termenul de recurs, dar uită să plătească, din lipsă de experienţă şi pentru faptul că n-a avut avocat, deci n-a fost cine să-l îndrume, cei 6,47 lei  pentru taxa de timbru. Prin urmare, instanţa a mers pe o chichiţă de procedură, nu i-a mai admis recursul, iar sentinţa dată a devenit „irevocabilă” în martie 2007.  

 

Banii sau „blindarea”…

În februarie 2008 familia Pop primeşte de la SC Apa Serv somaţia cu numărul de ieşire 9918, prin care i se cere să aibă „amabilitatea” de a se prezenta la Centrul de Încasări, pentru a achita „debitele restante” faţă de societatea de apă, de-acum în valoare de 267,77 lei. „Prin urmare, vă informăm că dacă nu veţi achita debitele restante, până la 6 martie 2008, se va trece la debranşarea (blindarea) consumatorilor de apă potabilă, conform prevederilor Legii 241/2006”. Somaţie semnată de directorul de-atunci Gheorghe Cioară, de contabilul şef Marian Matrică şi de şef serviciu comercial Doina Popescu.

Vremea a trecut, directorii s-au schimbat, probabil că cei veniţi au reanalizat cazurile, cert este că nimeni n-a venit la familia Pop sau la scara I a blocului 28A de pe Aviatorilor să „blindeze” consumatorii de apă potabilă.

Și, totuşi, datoria pe hârtie a rămas, pe ultima factură primită de familia Pop o are trecută, iar omul trebuie mereu să explice casieriţelor că nu are ce plăti, că n-a avut cum să consume 75 de metri cubi de apă într-o lună.

„Am rămas cu pata asta, o ruşine de nedescris, nu mai ştiu ce să fac, unde să apelez. De aceea am solicitat ziarului dumneavoastră să mă ajute, poate vede şi conducerea actuală ce nedreptate mi s-a făcut”, spune Grigore Pop, supărat de situaţie.

„Mândria nu-mi dă pace şi gata, când ştiu că eu deţin adevărul. Nu e vorba de cele două milioane de lei, e vorba de principiu. De ce să fiu luat de fraier? Că tot îmi spun casieriţele, care sunt de treabă dar nu-i vina lor, să plătesc în rate şi să sting debitul. Le spun mereu că nu vreau să fac asta, ar însemna să recunosc ceva ce n-am făcut. De ce vor să mă facă să mă simt ca un hoţ sau ca un om de nimic?”.

Credem că dacă toată lumea ar avea principiile domnului Pop, ţara asta ar fi mai bună, mai prosperă, cu un viitor mai luminos. Un om simplu dă clasă gândirii unora care se cred mari şi tari, uitând de regula bunului-simţ şi de respectarea adevărului. Aşteptăm cu interes un răspuns din partea Apa Serv-ului în legătură cu acest caz, pentru că nu e normal ce se întâmplă.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter