29.10.2011,  12:48:06 | 0 comentarii | 509 vizualizari
Măsuri speciale de caniculă obligatorii pentru firme
de Ziarul Vaii Jiului

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a comunicat măsurile obligatorii pe care angajatorii trebuie să le ia în această perioadă în care canicula ameninţă în mod serios sănătatea oamenilor.

 

În sezonul estival, prin temperaturi extreme se înţeleg acele temperaturi care depăşesc + 37° C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. În acest sens, indicele de confort termic de 80 corespunde noţiunii de temperatură extremă.

Potrivit specialiştilor ITM Hunedoara, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme angajatorii trebuie să adopte o serie de măsuri considerate minimale în vederea ameliorării condiţiilor de muncă după cum urmează: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie să se asigure între doi şi patru litri de apă minerală / persoană / schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea accesului la duşuri.

„În situaţia în care unii angajatori nu pot asigura condiţiile anterioare, prin negociere cu sindicatele sau cu reprezentanţii salariaţilor, pot proceda la reducerea duratei zilei de lucru, la eşalonarea zilei de lucru pe două perioade: până la ora 11 şi după ora 17 sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

La aplicarea acestor măsuri angajatorii vor conveni de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor şi vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată. În situaţia reducerii duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii se poate recupera timpul acordat liber în următoarele şase luni cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior. Se poate aplica şi metoda în care nu se recuperează timpul, dar cu acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat”, a declarat Horia Iacob Raţiu, inspectorul şef al ITM Hunedoara.

 

Obligaţii preventive

În vederea prevenirii îmbolnăvirilor determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme trebuie să se asigure de către angajator examinarea medicală la angajare şi controlul medical periodic, urmărindu-se astfel depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute. Asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate se va face în mod obligatoriu de către angajator. Dacă se constată că anumiţi angajaţi suferă de unele afecţiuni sau au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme persoanele respective vor fi trecute în alte locuri de muncă sau pentru acestea se poate opera reducerea programului de muncă.

În perioadele cu temperaturi extreme ITM Hunedoara, prin inspectorii de muncă, va face controale inopinate la angajatorii economici pentru a vedea dacă se aplică măsurile prevăzute în legislaţia de securitate şi sănătate în muncă. Amenzile care se pot aplica sunt de la 1.500 la 2.500 de lei.

 
 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter