04.11.2015,  20:28:12 | 0 comentarii | 549 vizualizari
Programul Naţional de Dezvoltare Locală, ajutor sau păcăleală? / Ce şanse au proiectele locale să fie finalizate, dar, mai ales, în cât timp?
de Ziarul Vaii Jiului
Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) a fost adoptat prin OUG 28/2013 şi cuprinde trei subprograme: modernizarea satului românesc - pentru comune, regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor şi dezvoltarea infrastructurii la nivel judeţean - pentru judeţe. În judeţul nostru sunt zeci de proiecte, demarate deja, finanţate prin acest program.
 
Cele mai multe se referă la asfaltări, realizarea sistemelor de apă şi canal şi achiziţii de utilaje. 
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice stabileşte bugetul anual al programului, alocă sume pentru fiecare judeţ, subprogram şi pentru fiecare proiect, pe baza ordinului de ministru. Deciziile privind alocarea fondurilor aparţin în totalitate ministerului, neexistând, ca în cazul fondurilor europene, cereri şi evaluări complexe, metode de analiză a impactului investiţiei.
Conform deputatului Cornel Mircea Sămărtinean (PNL), „în prezent, PNDL are peste 3.950 de proiecte în execuţie, din care 25% cu un grad de execuţie de peste 50%. Aproape 1200 de proiecte aveau un grad de execuţie de sub 5% la jumătatea 
anului acesta. În 2014, bugetul alocat proiectelor prin PNDL a fost de aproape 350 de milioane euro. Pentru finalizarea proiectelor ar fi necesar cel puţin 15 ani dacă s-ar menţine alocarea financiară din ultimul an, incluzând  o creştere de 5% în fiecare an. Valoarea totală a proiectelor cuprinse în program se ridică la peste 5 miliarde euro. Având în vedere că până în 2020 s-ar putea aloca în total 3 miliarde de euro pentru tot programul, rezultă că cele mai multe proiecte nu vor fi terminate până la finalul acestei perioade. Pentru rezolvarea problemelor legate de drumurile judeţene şi comunale (peste 2/3 din drumurile comunale sunt nemodernizate) şi pentru conectarea populaţiei din localităţile cu peste 2000 de locuitori la reţele de apă şi canalizare ar fi nevoie în următorii ani de peste 35 de miliarde de euro. Nici cu banii europeni alocaţi, nici cu sumele pe care le poate genera bugetul României aceste fonduri nu pot fi asigurate”.
Deputatul a cerut ministerului să explice cum se face repartizarea sumelor şi dacă MDRAP are în plan o sortare a proiectelor aflate în derulare, precum şi o stabilire a criteriilor de selecţie pentru ordonarea proiectelor funcţie de impactul acestora şi de gradul de realizare, după modelul proiectelor europene.
Conform ministerului, finanţarea obiectivelor de investiţie prin PNDL ia în considerare modul în care a fost implementat Programul în anii anteriori, precum şi necesitatea alocărilor, astfel încât să se finalizeze un număr cât mai mare de investiţii, pe baza restului cheltuielilor necesare pentru finalizarea investiţiei. Obiectivele de investiţie noi şi nou preluate în Program nu se finanţează prin PNDL în anul 2015.
Bugetul programului pentru anul 2015 a fost aprobat prin Legea bugetului de stat nr. 186/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin Ordonanţa Guvernului nr. 20/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015, astfel: total credit de angajament 3.420.000 mii lei din care: 1.420.000 mii lei prevedere iniţială + 2.000.000 mii lei majorare pentru obiectivele de investiţii din domeniile prioritare;  total credite bugetare 2.050.000 mii lei din care: 1.450.000 mii lei prevedere iniţială + 600.000 mii lei majorare pentru obiectivele de investiţii din domeniile prioritare.
Realizarea următoarelor obiective de investiţii este prioritară în 2015: sistemele de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate; drumurile publice; podurile, podeţele sau punţile pietonale.
Listele tuturor obiectivelor de investiţii incluse în PNDL pot fi consultate accesând pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, secţiunea „Lucrări Publice - Programul Naţional de Dezvoltare Locală”, subsecţiunea „Obiectivele de investiţii”. Prioritizarea finanţărilor se face ţinând cont de  datele demografice şi administrativ-teritoriale ale judeţelor; capacitatea financiară a unităţilor administrativ-teritoriale, având în vedere ponderea capacităţii unităţilor administrativ-teritoriale de a participa cu fonduri de la bugetul local pentru realizarea obiectivelor de investiţii; ponderea numărului de obiective de investiţii aflate în derulare de fiecare judeţ. 
Sonia LIBERESCU


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter