06.11.2011,  15:22:48 | 0 comentarii | 636 vizualizari
O unitate de învăţământ vulcăneană a început / Un an şcolar nou cu un nou statut
de Gheorghe OLTEANU

La Vulcan, liceeni au ajuns la şcoală cu mult înainte de ora 9:30, la care era programată deschiderea festivă a noului an de învăţământ. Cu foarte puţine excepţii, mai toţi au intrat, înainte de a trece strada, la florăria din colţul pieţei. Care, la acea oră, este puţin spus că era aglomerată.

 

În aşteptarea începerii festivităţii,

băieţii şi fetele se strânseseră grupuri-grupuri şi stăteau la poveşti. Ia uite, fată, ne-a betonat curtea! N-o să se mai facă băltoace! i-a zis, uimită, colegei sale o brunetă care ţinea în mână un buchet mare de gladiole. Mă uit şi eu. Într-adevăr, curtea liceului nu mai era aceeaşi pe care o văzusem în vară, la închiderea anului şcolar. Nu era be­to­nată, cum spusese fata, ci şi mai şi: era asfaltată. Pe la nouă şi ceva apare domnul ing. Daniel Tomele, directorul adjunct al liceului. Hai, hai, în curtea şcolii, că trebuie să facem careul, îi îndemna el pe cei care ar mai fi vrut să rămână în biseri­cuţele făcute pe stradă.

 

Cu domnul profesor Mircea Colie, 

directorul de acum fostului Grup Școlar “Mihai Viteazu” - veţi vedea imediat care-i rostul participiului “fost” -, am stat de vorbă la vreo trei ore după festivitatea de deschidere a anului şcolar 2009-2010. La care colectivul de cadre didactice şi elevii acestei unităţi de învăţământ fuseseră onoraţi cu prezenţa primarului Gheorghe Ile şi  a doamnei viceprimar Angela Stoica. După ce, împreună cu directorul adjunct, a terminat de discutat problema necesarului de cadre didactice din acest an, privirea i s-a îndreptat spre mine. “Pentru noi, ziua de zi este una aparte”, mi-a zis dumnealui, iar chipul i s-a luminat. După care mi-a întins o coală de hârtie. Un fax sosit cu foarte puţin ca eu să intru în biroul său. Era un ordin semnat de doamna Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, emis sub nr. 5095 la data de 09.09.2009. Care, la articolul 1, spune că: “Se aprobă schimbarea denumirii Grupului Școlar “Mihai Viteazu” cu sediul în str. N. Titulescu nr. 43, oraşul Vulcan, în Colegiul Tehnic “Mihai Viteazu”, începând cu anul şcolar 2009-2010”.

 

Îl întreb pe domnul director 

dacă, pentru domnia sa, dobândirea statutului de colegiu a fost o surpriză. Îmi răspunde sincer că nu. Și îmi explică de ce. La începutul lunii august - când, la nivel de inspectorat şcolar şi de minister, s-a pus în discuţie restructurarea reţelei şcolare - a apărut, imediat, şi chestiunea legată de unificarea  Școlii Generale nr.1 “Teodora Lucaciu” cu Grupul Școlar “Mihai Viteazu”. Unificare în care domnul prof. Mircea Colie a şi văzut argumentul forte în privinţa solicitării schimbării statutului şi a denumirii unităţii de învăţământ al cărei director este. “Le mulţumesc, pe această cale, pentru sprijinul acordat, doamnei inspector dr.ing. Mihaela Manolea şi domnului prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, inspector şcolar general, nu uită să adauge profesorul Mircea Colie. Domniile lor m-au înţeles şi mi-oferit necondiţionat tot sprijinul pe parcursul demersului făcut la nivel de Inspectorat Școlar Judeţean şi, apoi, la cel al ministerului de resort”.

 

Ce este Colegiul Tehnic “Mihai Viteazu” din Vulcan?

Este o unitate nou formată care cuprinde 60 de formaţiuni de studiu (clase şi grupe de grădiniţe) dispuse în fostul grup şcolar, în clasele I-VIII ale Școlii Generale Nr. 1 “Teodora Lucaciu” şi în grupele Grădiniţei Nr. 1 cu program normal. Cea din centrul vechi al Vulcanului, care, până acum, ţinea de Școala Generală Nr. 1. Prof. Mircea Colie este bucuros că eforturile sale n-au fost zadarnice. Noul colegiu vulcănean este cea mai mare unitate de învăţământ din Valea Jiului şi a doua din judeţ. După Colegiul Tehnic “Matei Corvin” din Hunedoara. Fostul Liceu Siderurgic.

 

Ce le oferă vulcănenilor acest colegiu?

Răspunsul domnului director vine imediat: “Putem transforma o întâmplare cu iz de greutate economică într-o oportunitate pusă la dispoziţia părinţilor de a-i şcolariza pe copii în aceeaşi unitate de învăţământ pe tot traseul educaţional preuniversitar. De la grădiniţă până la clasa a XII-a, respectiv, a XIII-a. Colegiul Tehnic “Mihai Viteazu” Vulcan are dotările materiale şi resursele umane capabile să asigure reuşita în viaţă a elevilor pe care părinţii ni i-au încredinţat spre formare şi educare. Părinţii care vor folosi oferta colegiului nostru vor vedea că vor fi utilizate toate dotările obţinute prin Programul PHARE, inclusiv cele cuprinse în noul atelier care urmează să fie inaugurat odată cu începutul acestui an şcolar”. Mai e ceva de adăugat? Poate doar urarea de viaţă lungă şi spor în toate noului colegiu şi celor trudesc în el, cadre didactice şi elevi.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter