03.12.2015,  22:45:21 | 0 comentarii | 993 vizualizari GALERIE:     FOTO    
ZVJ vă recomandă / Cărţile Ivonei
de Ziarul Vaii Jiului
Benjamin Alire Sáenz „Aristotel şi Dante descoperă secretele universului” - Editura „Trei”, 2015, traducător - Ciprian Şiulea. 
Autorul american Benjamin Alire Sáenz a fost premiat de mai multe ori de-a lungul carierei sale - atât pentru textele în proză, cât şi pentru cele în versuri. Actualmente este profesor universitar în cadrul Universităţii din Texas, unde predă curs de scriere creativă. 
Romanul „Aristotel şi Dante descoperă secretele universului” face parte din colecţia de romane pentru cititorii cu vârsta de peste 14 ani şi abordează problemele cu care se confruntă adolescenţii în calea lor spre maturitate. Povestea, aparent banală - doi băieţi de cincisprezece-şaisprezece ani, Dante şi Aristotel, se întâlnesc la bazin şi între cei doi se leagă o prietenie extraordinar de puternică ce va dura toată vara. În vreme ce Dante este pasionat de poezie, desen, înot, Ari este ordonat, are o cameră goală, minimalistă şi vorbeşte extrem de puţin. Pe principiul contrariile se atrag, cei doi încearcă să dezlege misterul părinţilor lor, a relaţiilor cu ceilalţi şi a prieteniei. 
Pentru Aristotel, lumea cuvintelor este prima barieră pe care trebuie să o treacă, pentru că îşi dă seama de impactul pe care îl pot avea asupra celor din jur, dar şi forţa nebănuită cu care îl chinuiau pe cel care nu reuşea să le exteriorizeze.
„Dar partea cea mai rea era că acele cuvinte trăiau în interiorul meu. Şi se scurgeau din mine. Cuvintele nu erau ceva ce să poţi controla. Nu întotdeauna”.  (pag 106).
Starea de angoasă, atât de tipică adolescenţilor, îl cuprinde pe Aristotel atunci când suferă un accident cumplit şi trebuie să rămână închis în casă, captiv propriilor gânduri.
„Detestam viaţa în atmosfera mică şi claustrofobică a casei mele. Mă simţeam ca un musafir nedorit. [...] Şi mă detestam pe mine pentru că îi detestam pe ei. Iată, deci, cercul meu vicios. Universul meu privat, făcut din ură”. (pag 157)
Întreaga poveste este presărată de episoadele în care adulţii răbdători şi înţelepţi, conştienţi fiind de dificultăţile copiilor lor, încearcă să îi susţină. Mama lui Aristotel îi spune în repetate rânduri că totul este doar o fază, ceva trecător, iar lumina nu va întârzia să apară în noianul de mistere. Figura paternă, misterioasă şi tăcută care îl obsedează pe Aristotel apare spre finalul romanului privit cu alţi ochi de către un Aristotel maturizat. „Nu maică-mea a fost cea care a răspuns la întrebările mele lacome. Ci  taică-meu. [...] Şi îl iubeam şi pe taică-meu pentru modul atent în care vorbea. Am ajuns să înţeleg faptul că taică-meu era un om atent. A fi atent cu oamenii şi cuvintele era ceva rar şi minunat”. (pag 342)
Cartea m-a condus la picturile lui Edward Hopper şi ale lui Gericault, la poeziile semnate de William Carlos Williams şi la un exerciţiu de imaginaţie a lumii adolescenţilor. Dar de departe pot spune că dialogurile acestea succinte, pline de subînţeles au fost cele care m-au fermecat. Am citit pe îndelete fiecare pagină, m-am oprit deseori ca să-mi adresez unele dintre întrebările acestor tineri şi la care nici adulţii nu pot răspunde cu uşurinţă uneori: „Voiam s-o întreb: Mamă, când o să aflu cine sunt? Dar n-am întrebat-o”. (pag 159) 
Cartea oferă atât răspunsuri clasice, cât şi unele controversate – redate cu deosebită sensibilate şi artă narativă. Oralitatea textului a fost respectată în traducere şi adaptările în limba română au fost de mare fineţe – ceea ce a sporit farmecul acestui roman. Lectură plăcută!
 
xxx
„Arta hârjonelii – Exerciţii amuzante de practicat cu copiii” – Anthony T. Debenedet&Lawrence J. Cohen, Editura „Trei”, 2015. Traducător – Olga Ceauşu. 
Colecţia psihologie practică pentru părinţi propune spre lectură o carte inedită, după cum mărturisesc înşişi autorii. Aceştia, în calitatea lor de părinţi, au căutat la un moment dat cărţi dedicate jocului împreună cu copiii şi nu au găsit niciun text în care să regăsească exerciţiile simple de joc la care omenirea a recurs vreme de secole. 
Cartea descrie succint motivele pentru care hârjoneala este un factor benefic dezvoltării copiilor - de la creşterea încrederii în forţele proprii, la creşterea rezistenţei fizice până la rezultatul cel mai preţios – acela de formare a unei legături solide între copii şi părinţi. Există însă şi foarte multe atenţionări care sunt menite să-i ferească pe copii de accidente, spre exemplu: evitaţi joaca pe suprafeţe dure (ciment, gresie), evitaţi să agitaţi copiii înainte de ora de culcare, încurajaţi râsul şi micile înghionteli, dar nu agasaţi copiii prin partide exagerate de gâdilat, aruncat în sus pe nepregătite. Părinţii trebuie să se adapteze în funcţie de temperamentul copilului şi starea de spirit a acestuia. 
Această parte introductivă este urmată de reţete reale de joacă, pe categorii de vârstă, în diferite grade de dificultate – unele exerciţii pot fi efectuate doar de părinţi în formă fizică adecvată (exerciţiul K2, Empire Bluff) – însoţite de ilustraţii. Am descoperit, într-adevăr, anumite jocuri pretabile copiilor, dar câteva dintre modelele propuse spre finalul cărţii mi s-au părut exagerate, deoarece sunt imposibil de practicat într-un apartament modest de 50 metri pătraţi. Autorii chiar propun multe activităţi în aer liber, dar aici trebuie să ţinem cont că marea majoritate a cititorilor nu locuiesc la casă şi nu deţin o curte. Pe de altă parte, la efectuarea exerciţiilor s-a avut în vedere implicarea ambilor părinţi, ceea ce deja oferă o valoare în plus – taţii fiind şi ei invitaţi să participe activ în cadrul familiei. 
Rămâne ca şi cititorii să decidă dacă arta hârjonelii va da roadele lăudate de autorii acestui volum. 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter