06.12.2015,  23:27:41 | 0 comentarii | 724 vizualizari
Din nou la Deva: Gherasim Ţic
de Ziarul Vaii Jiului
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a invitat iubitorii de literatură la o nouă întâlnire cu scriitorul Gherasim Ţic, care şi-a lansat romanul Sonata lunii sau Fericirea de a iubi şi de a fi iubit, apărut la Editura Orizonturi din Bucureşti.  
 
Romanul Sonata lunii sau Fericirea de a iubi şi de a fi iubit este o amplă frescă a vieţii sociale şi politice din România anilor postbelici, un roman ce urmăreşte destinul unui intelectual ardelean de la terminarea liceului până la anii deplinei maturităţi. Tânărul Cosmin Deleanu, fiul unei familii de gospodari din Brănişca, licean din Deva, traversează una dintre cele mai negre perioade din istoria României: este martor al instaurării regimului comunist, al colectivizării forţate, al discriminării pe care o suferă studenţii din cauza „originii lor nesănătoase”. Toate dificultăţile pe care le întâlneşte tânărul intelectual, viitor jurist, în toţi aceşti ani îi par mult mai uşor de suportat graţie iubirilor pe care le cunoaşte şi cărora li se dedică, în toate etapele vieţii sale. Dincolo de relatarea acestor iubiri, romanul prezintă foarte amănunţit atmosfera din societatea acelor ani, în special din mediul studenţesc pe care autorul îl cunoaşte în cele mai mici amănunte. 
Din prefaţa semnată Floarea Necşoiu aflăm că „autorul realizează o tipologie care defineşte acea perioadă istorică a Ţării” şi „cartea captivează prin fabulaţia ei bogată şi curata limbă în care este scrisă, prin împletirea sublimului cu abjectul, pregătind tinerii cititori pentru viaţă, cărora personajul-autor le este un admirabil model”. 
Romanul lui Gherasim Ţic este cu atât mai captivant cu cât cititorul face cunoştinţă cu oameni, locuri şi întâmplări petrecute în aşezări hunedorene, Deva şi Brănişca, în pagini realizate într-un stil accesibil, limpede.  
În romanul Sonata lunii sau Fericirea de a iubi şi de a fi iubit cititorii, în special cei tineri, vor găsi un model de urmat, modelul unui intelectual care se formează ca om drept şi cinstit. Eroul principal al romanului nu abdică de la idealurile morale, studiază şi vrea să-şi construiască o carieră, îşi face o solidă cultură generală şi, ceea ce este foarte important, iubeşte şi este iubit. Pagini întregi sunt dedicate descrierii trăirilor acestui tânăr intelectual, îi cunoaştem frământările sufleteşti generate de iubire, dar şi suferinţa pe care i-o provoacă realităţile crude în care este nevoit să trăiască şi care îl ameninţă zi de zi: controlul partidului comunist asupra studenţilor, suferinţele sătenilor obligaţi să se înscrie în gospodării colective, mutilarea istoriei naţionale, intruziunea partidului în vieţile oamenilor. Cu toate acestea, cariera eroului acestui roman se cristalizează şi el va ajunge un intelectual adevărat, prin perseverenţă, muncă şi ambiţie. 
Prozatorul Gherasim Ţic ne-a demonstrat încă o dată că este un scriitor autentic care, prin acest nou roman, a realizat o cronică a vieţii urbane transilvănene de acum peste o jumătate de veac. 
La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către autorul Gherasim Ţic.
Ioan Sebastian BARA


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter