06.12.2015,  23:55:03 | 0 comentarii | 559 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Pentru a noua oară consecutiv în Peştera Bolii / De Sfânta Varvara a răsunat Imnul Minerilor
de Corneliu BRAN
Pentru a noua oară la Peştera Bolii de Sfânta Varvara au fost comemoraţi, într-un cadru adecvat, ortacii care şi-au jertfit viaţa în subteranele minelor Văii Jiului.
 
Organizatorii,
Membrii Asociaţiei Ecologice „Petro Aqua” au adus şi anul acesta un pios omagiu bravilor mineri, celebrând, totodată, într-un cadru natural de excepţie - peştera cea mai cunoscută şi cea mai vizitată de turişti şi iubitori de natură, ziua sfintei care ocroteşte această breaslă şi, de anul trecut, municipiul Petroşani.
Preotul ortodox Gabriel Pârlea, un prieten şi un apropiat al acestei asociaţii, a oficiat o slujbă de pomenire în peşteră, la altarul improvizat de-acolo, unde tronează Sfânta Varvara, ca semn a tot ce ţine de mineritul din zonă, până mai ieri principala activitate a economiei locale, astăzi…
Înainte de slujba religioasă, Imnul Minerilor a răsunat în peşteră, într-un moment solemn şi plin de emoţie pentru toţi cei prezenţi, care, la final, au depus la altar jerbe şi buchete de flori şi ai aprins câte o lumânare pentru sufletul victimelor mineritului.
După acţiunile din peşteră legate de eveniment, toată lumea şi-a îndreptat paşii spre punctul de lucru de la suprafaţă al ecologiştilor, unde aceştia au pregătit la ceaun vestita fasole, iar separat, pentru cei care nu au mâncat de post, celebri cârnăciori olteneşti, toate acestea asortate cu murături de casă, ţuică şi vin roşu.
Cuvintele sunt în continuare de prisos şi ar fi nedrept să nu redăm mai jos şi câteva gânduri şi idei exprimate de unii dintre organizatori şi de câţiva participanţi, nu înainte de a consemna şi noi, redacţia, din acest colţ de pagină un semn de recunoştinţă, amintire şi respect faţă de bravii ortaci căzuţi la datorie pentru acest cărbune care timp de peste o sută de ani a reprezentat practic pâinea cea de toate zilele a locuitorilor Văii Jiului. „Noroc Bun!” şi Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească pe toţi!
 
Declaraţii
„Ca de fiecare dată în ultimul deceniu, Asociaţia Petro Aqua a organizat de Sfânta Varvara, în peşteră, o mică slujbă de pomenire în amintirea ortacilor căzuţi pe altarul cărbunelui din minele noastre. De altfel, după cum istoria ne-a lăsat, Sfânta Varvara s-a refugiat la un moment dat tot sub pământ, într-o peşteră, atunci când tatăl ei a urmărit-o, de aceea credem că evenimentele de pe data de 4 decembrie sunt întotdeauna cele mai potrivite, dacă ţinem cont de cadrul natural unde se petrec ele. Mulţumim preotului Gabriel Pârlea şi participanţilor, ZVJ pentru prezenţă şi vom continua şi în anii următori să venim la peşteră în această importantă zi a minerilor”, ne-a declarat la final vicepreşedintele asociaţiei Petro Aqua Petroşani, Ovidiu Rizopol.
Imre Szuhanek, preşedintele asociaţiei, a declarat: „Este mai mult decât o acţiune, este, dacă vreţi, o acţiune de suflet. De nouă ani reuşim să venim aici şi timp de câteva ceasuri să ne amintim de aceşti oameni minunaţi care sunt minerii. Îi mulţumim Domnului că ne dă puterea să facem treaba aceasta şi să ne rugăm la Sfânta Varvara să ne ajute, să ajute acest minerit care are atâta nevoie de sprijinul divinităţii. Acei mici dumnezei, cum se cred ei, uitând că există un singur Dumnezeu care poate să trăznească pe oricine când îi e lumea mai dragă, ar trebui să facă ceva pentru această meserie, pentru aceşti oameni, pentru viitorul nostru al celor din Valea Jiului. Noi tot sperăm an de an, dar se pare că ei întorc spatele mineritului nostru, ceea ce e mare păcat... Dumnezeu să le lumineze minţile şi să ne apere pe toţi!”. 
Lucian Lupu, administratorul unic al Centrului de Calcul Info 98 S.A. Petroşani, a mărturisit faptul că e plăcut surprins de atmosfera de intimitate ce o dă peştera la o astfel de slujbă de pomenire: „A fost o atmosferă unică în felul ei, în acest cadru natural original şi unic în felul lui. O reîntoarcere la spiritualitate şi o aducere aminte faţă de cei care şi-au jertfit vieţile în minele noastre de cărbune. Prezenţa noastră aici denotă normalitate într-o lume care tinde să uite tot mai des trecutul şi mă bucur că există încă câţiva temerari care ne fac să ne reamintim în fiecare an de Sfânta Varvara de aceşti eroi plecaţi dintre noi şi de această meserie, aflată pe cale de dispariţie pentru că aşa se doreşte de către unii, ceea ce nu mi se pare tocmai normal”.
Fostul director general Constantin Jujan a fost cuprins de o vie emoţie pe întreaga desfăşurare a manifestărilor din peşteră: „Nu vreau să spun prea multe, important este să nu-i uităm pe aceşti minunaţi oameni care n-au făcut altceva decât să se sacrifice pentru o bucată mai albă de pâine. Din păcate, suntem tot mai puţini de la an la an, unii nici nu-şi mai aduc aminte sau, dacă o fac, trec repede peste moment... Păcat. Sunt trist pentru că într-o astfel de zi nu poţi să fi vesel, iar când te gândeşti la cum a ajuns mineritul nostru, nu ai puterea să te bucuri nici atât... Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească în pace pe aceşti slujitori care au murit în minele noastre şi în minele din toată ţara!”.
Daniel Surulescu, un fost director general cu adevărat de ispravă, un om care a încrustat multe semne pe răbojul cultural al Văii Jiului: „Eu mă bucur că suntem aici şi ne aducem aminte de eroii noştri, dar sunt totodată trist pentru că o previziune pe care am avut-o împreună cu Sandu Sorin şi cu Constantin Jujan, când ne-am apucat să dăm sprijin la amenajarea peşterii, împreună cu Petro Aqua, s-a adeverit, chiar dacă atunci vorbeam în glumă... Spuneam că minerii nostalgici după minerit vor putea intra în peşteră şi aşa îşi vor aduce aminte de galerii şi de mină... Din păcate, glumă, glumă... dar acele vorbe tind să se adeverească şi ceea ce e cel mai rău se întâmplă în zilele noastre, lângă noi, deci le trăim pe viu. E bine că totuşi cineva s-a gândit să sărbătorească Sfânta Varvara cu o mână de mineri sau de foşti lucrători în minerit”.
Sorin Marcel Sandu, zis „Soso”: „Sunt trist, într-o astfel de zi de aducere aminte a minerilor căzuţi la datorie nu ai cum să nu fi trist. Iar ceea ce se întâmplă azi cu mineritul, lucru aşteptat de toată lumea după cum s-au desfăşurat lucrurile în ultimul sfert de veac, dar de neacceptat de noi, cei din Valea Jiului, te face să te simţi de două ori mai trist. La Mulţi Ani, tuturor minerilor, atâţia câţi mai sunt azi şi Dumnezeu să-i aşeze lângă cei drepţi pe toţi minerii căzuţi la datorie!”.
La final mai trebuie să precizăm pentru corectitudine şi respect faţă de cititori că actualul director general al CEH n-a participat la manifestările legate de Sfânta Varvara la Peştera Bolii, însă şi-a delegat unul din consilieri, pe Michael Melczer.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter