04.11.2011,  00:22:33 | 0 comentarii | 587 vizualizari
Pleaşca Guvernului privind ştergerea datoriilor pe ultimii trei ani la centralele electrotermice nu vizează şi societăţile de distribuţie a energiei termice din Valea Jiului / Cele 20 de milioane de euro, datorii către S.E. Paroşeni, rămân în vigoare
de Corneliu BRAN

Pornind de la declaraţia de luni, făcută într-o conferinţă de presă de ministrul Dan Nica, conform căreia Guvernul va şterge datorii de 1,1 mi­li­oane de lei unui număr de 35 de centrale electrotermice aflate în subordinea primăriilor, operaţiunea urmând să se încheie în cel mult trei luni de zile, am încercat să aflăm dacă acest fapt vizează şi societăţile de distribuţie a energiei termice din loca­lităţile Văii Jiului.
Este vorba de cele patru societăţi care au datorii istorice, de circa 20 de milioane de euro, către Termocentrala Paroşeni, conform declaraţiei directorului acestei societăţi, inginerul Doru Vişan, toate patru fiind aflate în subordinea consiliilor locale din localităţile unde îşi desfăşoară activitatea: S.C. Termoficare S.A. Petroşani, S.C Citadin S.A Aninoasa, S.C. Edil Therma S.A. Vulcan şi S.C. Universal Edil S.A Lupeni. 

Din start trebuie să spunem că această ştergere de datorii propusă de ministrul Dan Nica nu vizează şi societăţile de mai sus, astfel că societăţile respective sunt bune de plată, cele 20 de milioane de euro fiind un bolovan care atârnă tot mai greu de la an la an, un bulgăre de zăpadă care creşte şi la capătul căruia se află plăcuţa pe care scrie FALIMENT. Asta dacă nu cumva, în cele din urmă, Guvernul va lua o decizie politică în acest sens.

 

Miron Cocotă şi terenul

Dacă nu ştiaţi cine este domnul Miron Cocotă, vă spunem noi, este directorul S.C. Universal Edil S.A. Lupeni. Cetăţenii din Lupeni au o vorbă: „La gospodărie, Cocotă e bătut în cuie… S.C. Cocotă Universal ar trebui să se numească societatea, care este falimentară”. Și nu greşesc prea mult, de ani de zile societatea nu merge deloc bine, iar datoriile cresc. Dar domnul director îşi păstrează funcţia, plângându-se mereu ce greu e să fii director, ce probleme sunt şi ce salarii mici au subordonaţii (apropo, oare cât câştigă domnul director, poate ne spune cineva… că dacă secretara domnului Cocotă ne-a spus că are interzis să ne dea numărul de mobil; vă daţi seama deci că nu ne putea spune tocmai salariul; cum nici datoriile istorice ale firmei…). Am încercat să-l găsim în jurul orei 11:30, ca să-l întrebăm de datorii şi de chestiunea cu ministrul Nica. Dar credeţi că e uşor? Vă înşelaţi… După o scurtă ezitare, timp în care s-a dus (cică…) să vadă „dacă domnul Cocotă este sau nu” (din câte ştim domnul director nu are o uşă secretă de ieşire şi nici nu e invizibil), secretara domniei sale ne-a spus că este „ieşit pe teren”. Probabil că ieşise să urmărească firul celor 21 de milioane de lei datorii către Termocentrala Paroşeni. Parcă îl şi vedem pe domnul Cocotă cu casca de protecţie pe cap, printre ţevile de termoficare din Bărbăteni… Sau urmărind cu un carneţel în mână şi un pix cu pastă roşie salahorii, ascunşi prin boscheţi la o pauză de ţigară. Este bine când directorul „face terenul”, în loc să joace „Solitaire”, semn că mai dispare plictiseala şi e mai revigorant. Coborârea între oamenii de pe scaunul funcţiei, aduce apropiere între şefi şi subalterni, deschidere şi colegialitate. Poate că tocmai la asta s-a gândit domnul director Cocotă, deci să nu fim răi.

 

Edil Therma Vulcan – datorii de 26 de milioane către Paroşeni

Un al doilea „paradis” termic este Edil Therma Vulcan, cu datorii de circa 26 de milioane de lei, confirmate de către directorul SE Paroşeni, Doru Vişan. Spunem confirmate, deoarece directorul adjunct Alin Mircea Lazăr nu mai ştia „exact” cifra datoriei, de parcă asta nici nu mai contează… Cum directorul „mare” era în concediu, iar contabila şefă recomandată de domnul director adjunct nu a apărut la telefon, pe motiv că un sfert de oră acesta suna tot ocupat (semn că se vorbeşte bine pe banii societăţii falimentare), am renunţat, cifra fiindu-ne apoi confirmată, aşa cum spuneam, de directorul S.E. Paroşeni.

Ce am aflat de la directorul Alin Mircea Lazăr este faptul că cea mai mare parte a datoriei provine din neplata de către populaţie a facturilor emise şi din cauza penalităţilor, fapt care face ca datoria să tot crească de la an la an. Cum de la 1 august la Vulcan se va crea o nouă societate, care va funcţiona în regim de societate comercială, administraţia oraşului speră să scape de acest coşmar. Dar ori cu o societate, ori cu alta, datoria este datorie şi va rămâne. 

Ca să fim obiectivi, directorul adjunct Alin Mircea Lazăr a fost prima persoană cu care am stat de vorbă şi care era corect informată, în sensul că ne-a spus că ştergerea datoriilor amintite de ministrul Nica nu vizează şi societăţile de distribuţie e energiei termice din Valea Jiului.

 

Citadin Aninoasa are datorii de circa 1,7 milioane de lei către S.E. Paroşeni, iar Termoficare Petroşani circa 31 de milioane de lei

Despre datoriile S.C. Citadin S.A. Aninoasa către Termocentrala Paro­şeni ce să vă mai spunem… Sunt cât casa, raportat la numărul populaţiei faţă de celelalte localităţi. Este vorba de peste 1,6 milioane de lei, mare parte datorii ale populaţiei către Citadin şi penalităţi. De altfel, în iarna care a trecut, populaţia din această comună-oraş nici n-a mai beneficiat de serviciul de încălzire termică, deoarece conducerea acestei societăţi nu a mai solicitat acest serviciu către populaţie! „Mai bine deloc, decât să plătim!” este sloganul acestor şefi care au pus societatea pe butuci, din cauza „managementului performant” şi care tot nu se mai satură de funcţii, ţinând cu dinţii de scaunele călduţe. Astfel că aninosenii s-au încălzit fiecare cum a putut, la sobă, la reşou, la aragaz sau la lumina becului. Halal condiţii de trai în România modernă!

Petroşaniul are cea mai mare populaţie dintre toate aceste localităţi, deci şi cea mai mare datorie, circa 31 de milioane de lei. Datoriile datează din 2004 şi până în prezent, iar pena­lităţile cresc de la an la an. Totuşi, conform spuselor directorului de la S.E. Paroşeni, Doru Vişan, Petroşaniul este singura localitate din Valea Jiului care beneficiază de serviciul de apă caldă menajeră, la ce­rerea administraţiei locale, care şi plăteşte la zi acest serviciu, ca şi marea majoritate a populaţiei de altfel. Mai mult, administraţia locală plăteşte şi câte puţin din datoria existentă, dar acest fapt se simte ca o picătură  într-un pahar, dacă ţinem cont de suma acumulată.

 

Valea Jiului nu este pe lista lui Nica

Directorul S.E. Paroşeni, inginerul Doru Vişan, este printre puţinii directori de firme de stat care nu se ascund atunci când sunt căutaţi de ziarişti. Întotdeauna are ceva de spus şi vorbeşte liber, exact ca un om care nu are nimic de acoperit. Auzind despre ce este vorba, imediat ne-a declarat: „Nu, societăţile de distribuţie a energiei termice din Valea Jiului şi nici S.E. Paroşeni nu intră în ceea ce a spus domnul ministru Nica. În subordinea primăriilor intră o parte din centralele care produc energie electrică, la Iaşi, Suceava, Braşov, Bacău, Arad, Timişoara – sper că le-am spus pe toate. Acestea au ieşit din Renel şi au trecut în subordinea consiliilor locale din localităţile respective, livrând energie termică către populaţie. Despre acestea este vorba. Noi suntem o sucursală a societăţii Termoelectrica şi n-avem nicio treabă cu ele. De altfel, ministrul Nica a vorbit doar de datoriile către bugetul de stat, doar acelea se vor şterge şi nu şi datoriile comerciale. Sunt două lucruri distincte…”.

Dar uzina din Paroşeni nu are doar de primit bani, are şi de dat. Mai exact, către Compania Naţională a Huilei Petroşani, undeva spre 9 mi­lioane de lei. Directorul Vişan nu îşi face însă probleme privind viitorul acestei societăţi, aşa cum existau unele zvonuri în iarna trecută: „Societatea noastră merge bine, în bandă producţia este de 125 megawaţi, mergem constant în reglaj secundar, la toate standardele care se cer la momentul actual… 

Datoriile au fost şi vor mai fi, ce trebuie însă să se înţeleagă de către toată lumea este altceva: trebuie plătit ceea ce consumi! Asta trebuie să intre în mentalitatea oamenilor. Din păcate, în trecutul apropiat, unii n-au gândit aşa, au crezut că se poate merge aşa la infinit, să consume dar să nu plătească! Uite că nu se mai poate şi a venit vremea ca tot ce este facturat să se şi plătească”.

Rămânem să vedem la iarnă cam de ce servicii de energie termică va beneficia populaţia Văii Jiului, bineînţeles cetăţenii care teoretic mai beneficiază de sistemul public de termoficare. Vara trece repede şi iarna se vor număra probabil ţurţurii de gheaţă din calorifere… Să vedem care oraş va avea cei mai mulţi.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter