13.12.2015,  23:53:40 | 0 comentarii | 849 vizualizari
S-a lansat volumul / Interviuri hunedorene”
de Ziarul Vaii Jiului
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 10 decembrie 2015, în primitoarea ambianţă a Galeriilor de Artă ale municipiului Hunedoara, un eveniment cultural de excepţie: lansarea volumului intitulat „Interviuri hunedorene”, semnat de cunoscutul şi apreciatul dascăl de limba şi literatura română, profesorul Mihai Petre. 
Volumul cuprinde o serie de interviuri, dialoguri cu profesori din şcoli hunedorene şi cu scriitori din Hunedoara. 
 
Domnul Mihai Petre este o autoritate în învăţământul hunedorean, un nume apreciat şi respectat, atât pentru calităţile deosebite de dascăl, cât şi pentru lucrările al căror autor este.  
Volumul „Interviuri hunedorene” este structurat în două părţi. Prima parte este consacrată unor dialoguri ample şi documentate cu profesori, colegi de breaslă: profesorii de limba şi literatura română Viorel Avram, Mihai Barbu şi Cristian Lunel, profesorii de istorie Gheorghe Alimpesc şi Viorel Lupu, de filosofie Gilbert Danciu, de educaţie fizică Iuliu Deldegan şi Ioan Silvestru, de matematică Dumitru Laţcu şi Gheorghe Şincu, de cultură civică şi drept Graţian Ordean. Toate aceste dialoguri, convorbiri amicale, pornesc de la un adevăr axiomatic aşezat de domnul Mihai Petre la începutul fiecărui astfel de dialog: 
A fi educator e mai mult decât o profesie, e o vocaţie. Ea completează triada slujirii omului în ipostaza educare şi instruire, suferinţă şi vindecare, credinţă şi iertare. 
Din dialogurile purtate cu aceşti dascăli răzbate ca un fir roşu dăruirea şi pasiunea cu care s-au dedicat acestei nobile meserii, cât de mult au dorit ca din mâinile lor să iasă oameni adevăraţi, cu temeinice cunoştinţe, dar şi cu o ţinută morală ireproşabilă. 
În opinia autorului, exprimată în prefaţa volumului, aceşti dascăli au fost aleşi ca interlocutori pentru că sunt veritabile „repere profesionale şi morale” care „au marcat cu lumina cunoaşterii, a adevărului şi a frumosului foaia de parcurs a elevului ajuns muncitor, medic, jurist, artist, politician, dar - mai ales - Om… Contestaţi de foarte multe ori, şi-au dus crucea alegerii unei profesii pentru care au simţit chemarea de a lucra cu copilul, această fragilă ipostază a omului… ”
Citind dialogurile din carte ne dăm seama cât de mândri sunt dascălii aceştia când elevii pregătiţi de ei ajung oameni mari, când, cum se spune, învăţăcelul îşi depăşeşte magistrul, când, răsfoind în „catalogul sufletului”, dascălii îşi dau seama cu mândrie şi emoţie că au reuşit să formeze oameni cu O mare. Şi avem în faţa noastră un exemplu elocvent pe care ţin să-l fac cunoscut: în lucrarea elaborată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, „Judeţul Hunedoara, monografie”, volumul cinci dedicat personalităţilor hunedorene de marcă, am avut bucuria şi satisfacţia să includem personalitatea domnului profesor Mihai Petre, dar şi bogatul CV al fostei sale eleve de la Liceul Sanitar din Hunedoara, devenită cunoscuta scriitoare şi eseistă Simona Sora. 
Domnul Mihai Petre se apleacă cu afecţiune, cu respect şi admiraţie asupra personalităţilor interlocutorilor săi cărora le dă prilejul să-şi deschidă sufletul cu sinceritate şi căldură, ştie să conducă dialogul în aşa fel încât, la finalul acestuia, să ni se contureze fiecare personalitate cu ceea ce are caracteristic şi special. Confesiunile reuşesc să alcătuiască, toate la un loc, atât portretele unor intelectuali, cât şi tabloul unei epoci dificile, a unei epoci frământate şi complicate din istoria noastră. Relatările curg dinspre primii ani, cei ai instaurării comunismului, până în zilele noastre, o epocă nu mai puţin complexă, dar aşezată, totuşi, sub semnul libertăţii. 
Scriitorii ocupă partea a doua a volumului. Dialoguri ample, deschise, sincere, cu întrebări incitante şi inteligent plasate. Se conturează patru portrete complete ale scriitorilor care au marcat viaţa literară a judeţului Hunedoara. Facem cunoştinţă cu Raisa Boiangiu, cea care îşi are rădăcinile pe malul Nistrului basarabean, o profesoară excepţională şi o prozatoare profundă, de mare talent. Însăşi viaţa ei a fost un roman palpitant şi, în dialogul cu domnul Mihai Petre, ne aduce în faţă, cu o sinceritate debordantă, toate treptele pe care le-a urcat până a ajuns un dascăl-scriitor care şi-a iubit cu pasiune meseria şi care scrie aşa cum respiră, citeşte şi se racordează permanent la viaţa culturală. 
Îl cunoaştem apoi pe Eugen Evu, cel care, cum spune domnul Mihai Petre, „ascunde în înfăţişarea lui ascetică un suflet de poet autentic, capabil să ardă liric în cuvinte, în expresii sau panseuri”. Dialogul cu acesta urmează parcă un itinerar iniţiatic, alcătuit pe zile, şapte zile, ca în Biblie, subiectele puse în discuţie fiind subsumate unui număr de şapte concepte generice: Facerea, Ispitirea, Chemarea, Deschiderea, Călătoria, Risipirea şi Odihna. Dialogul este închis printr-o serie de poeme semnate Eugen Evu, poeme care îi subliniază, încă o dată, personalitatea fascinantă.  
Fratele lui, Ioan Evu, întruchipează şi poetul format la Cercul literar „Flacăra” din oraşul Hunedoara, dar şi cantautorul de mare sensibilitate din grupul Canon, sufletul acestui grup. Dialogul curge firesc, se vorbeşte despre poezie, cuvânt, om, omenie, poet, teme urmărite de-a lungul unei vieţi dăruite poeziei şi muzicii. Nu sunt uitaţi mentorii poeţilor hunedoreni: Iv Martinovici, Dan Constantinescu, Neculai Chirica, cei care au format o adevărată şcoală de poezie hunedoreană. 
 „Cvartetul” scriitorilor hunedoreni este încheiat de poetul-muzician Nicolae 
Szekely, dialogul cu acesta fiind structurat pe „intrări”: în lumina zilei, în lumina cuvântului, în lumina amiezii, în lumina sinelui, secvenţe care ilustrează faptul că viaţa lui a fost, este şi va fi un perpetuu „tic-tac poezie-muzică, muzică-poezie”. 
Confesiunile adunate între copertele acestui volum ne aduc în faţă dascăli şi scriitori care, cu sinceritate şi o generozitate spirituală remarcabilă, se constituie în adevărate modele etice, personalităţi de o bogăţie sufletească remarcabilă. Aceste modele ar trebui să fie urmate de toţi cei care pornesc în viaţă, au un ideal şi, mai ales, vor să devină oameni adevăraţi.   
Volumul este o reuşită incontestabilă a dascălului şi scriitorului Mihai Petre şi suntem onoraţi să avem această carte în biblioteca noastră.  
La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către autorul volumului „Interviuri hunedorene”.
Ioan Sebastian BARA,
Manager Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu”


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter