06.11.2011,  12:27:26 | 0 comentarii | 717 vizualizari
Momentul adevărului. / Poliţiştii de la circulaţie - tot mai puţini şi mai neajutaţi de sistem
de Corneliu BRAN

S-a tot scris şi se tot vorbeşte despre faptul că poliţiştii de la Rutieră nu-şi fac treaba bine, că nu dau amenzi, că nu fac controale, că favorizează pe unii sau pe alţii, că sunt corupţi şi de aceea nu merge treaba. Lucrurile nu stau nicidecum aşa, chiar dacă suntem de acord cu toţii că şi poliţiştii de la Rutieră mai fac greşeli, ca toată lumea, sau nu-şi fac întotdeauna bine treaba, doar sunt şi ei oameni, nu roboţi.  

Citind amănuntele discuţiei pe care am purtat-o cu comisarul şef Petru Mârza, şeful Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Petroşani, veţi constata că poliţiştii de la Rutieră chiar muncesc pe rupte. Acum, că nu au randament întotdeauna, asta este o altă chestiune. A nu se uita faptul că la Biroul Rutier Petroşani, din 15 septembrie 2009, din 20 de agenţi de circulaţie au mai rămas nici mai mult nici mai puţin decât 5 (cinci)! Care trebuie să asigure 125 de kilometri de drum, exact cât spun statisticile că are reţeaua de drumuri în municipiul Petroşani. Asta înseamnă că un poliţist de la rutieră ar trebui să acopere pe schimbul unu şi trei circa 62 de kilometri, iar altul, la schimbul doi, toţi 125 de kilometri (mai ceva ca Superman!). Asta presupunând că cei cinci se împart pe trei schimburi, ca să acopere tot intervalul de timp. De exemplu: doi schimbul unu, unul schimbul doi şi doi schimbul trei. De ce toate astea? Deoarece ceilalţi agenţi de circulaţie au trecut la poliţiile din celelalte cinci localităţi din Valea Jiului: la Uricani – trei agenţi, la Lupeni – patru, la Vulcan – trei, la Aninoasa – doi şi la Petrila – trei. înând cont că de când cu criza economică combustibilul este raţionalizat şi pentru maşinile de la circulaţie, vă daţi cu toţii seama cam cum stă treaba. Iar borcanele se sparg tot în capul agenţilor de circulaţie şi nu al şefilor din minister sau de la inspectorate. 

Credem că ministerul de resort ar cam trebui să reglementeze acest aspect, deosebit de grav, dacă nu peste tot, măcar în oraşele cu trafic mijlociu şi mare, mai ales la anumite ore din zi, aşa cum se prezintă şi municipiul Petroşani, o localitate prin care trece drumul care face şi tranzit spre Oltenia sau spre centrul şi nordul Transilvaniei, ori Banat.

 

Sancţiuni fără număr… şi totuşi unii nu se liniştesc

S-a tot discutat despre faptul că prin Petroşani, prin zonele centrale sau aglomerate, stau parcate aiurea maşini, iar unii, în general „şmecherii” cu bani sau odraslele lor, parchează exact în zone unde există semnul de „oprire interzisă”. Personal am dat exemple de câteva ori, din faţa magazinului „Jiul” sau din faţa Pieţei Centrale, mai bine spus în intersecţia de-acolo. Ba chiar au fost fotografiate şi maşini ale poliţiştilor parcate în faţa Poliţiei municipiului, chiar pe trecerea de pietoni. Aşa a fost multă vreme, dar se pare că Petru Mârza ne spune acum că aceste exemple nu mai pot fi date şi astăzi, deoarece în ultima perioadă poliţiştii de la circulaţie au mărit numărul de amenzi pentru acest „moft” al unora: „Vă putem informa că zilnic poliţiştii din cadrul Biroului Rutier din Petroşani aplică aproximativ 25-35 de sancţiuni conducătorilor auto care nu respectă indicatoarele rutiere, în special indicatoarele de „oprire interzisă” amplasate pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 şi în zona Pieţei Centrale. Deşi în zona pieţei agroalimentare este amenajată o mare parcare, care de aproximativ o lună de zile a fost preluată din nou de administraţia locală şi nu se mai percepe nicio taxă, unii conducători auto nu o folosesc şi opresc maşina în mijlocul intersecţiei. Fapt pentru care suntem obligaţi să luăm aceste măsuri.

Amenda este de 120 lei şi 2 puncte de penalizare, deci credem nu prea merită pentru o comoditate aiurea, sau pentru un simplu moft. Zilnic sancţionăm circa 15-20 de persoane în zona respectivă. De exemplu, astăzi, 7 octombrie, până la prânz au fost date 10 amenzi. În faţă la „Jiul” cam la fel, acelaşi procentaj. Și acolo este o parcare amenajată şi nu înţelegem de ce unii şoferi nu doresc să o folosească. Pentru noi nu există V.I.P.-uri sau copii de V.I.P.-uri ori de boşi, cum vreţi să o luaţi… Noi aplicăm legislaţia şi nimic mai mult. Dacă unii nu înţeleg, atunci vor suporta consecinţele legii ca oricare cetăţean. Chiar dacă astăzi îşi permit, mâine la fel, poimâine iar, noi îi vom sancţiona de fiecare dată, până când vor înţelege să intre şi domniile lor în legalitate”.

 

Amenzi de 250 de milioane lei vechi la „piraţi”

Comisarul şef Mârza ne-a vorbit şi de taximetriştii „pirat”, cei care circulă fără forme legale pe străzile municipiului Petroşani. În nicio săptămână, poliţiştii de la circulaţie au identificat şase conducători auto care făceau pe taximetriştii, fiecare dintre aceştia fiind amendat cu suma de 25.000 de lei. Nu a uitat să vorbească nici de şoferii de pe maxi-taxi, care „uită” mereu să dea bilete la oamenilor, în câteva zile fiind identificate 40 de astfel de cazuri.

„Un alt aspect pe care dorim să vi-l comunicăm este faptul că zilnic poliţiştii de la rutieră din Petroşani iau măsuri aspre împotriva conducătorilor de taxi care nu posedă autorizaţii eliberate de administraţia publică locală. A fost şi ultima licitaţie, deci acum nu mai este loc de nicio scuză. Mai avem câţiva „clienţi” care circulă cu taxiurile pirat pe drumurile publice. Din păcate nu suntem sprijiniţi de ceilalţi taximetrişti şi nu înţeleg de ce, din moment ce tot dumnealor se plâng peste tot că „piraţii” există, că nu se iau măsuri. Dar când ajungem noi acolo, nici nu doresc să ne spună un cuvinţel, dar să mai facă vreo plângere… Vă pot spune că în cursul săptămânii trecute am depistat şase persoane care circulau în regim de taxi fără forme legale. Marea majoritate sunt persoane independente, sau persoane care au închiriat de la o firmă care n-a obţinut numărul suficient de autorizaţii pentru toate maşinile şi care acum au închiriat maşina pentru interes propriu, dar aceasta se foloseşte pentru a efectua transport în regim de taxi. Sancţiunile sunt extraordinar de mari, 250 de milioane de lei vechi, la care nu se aplică regula jumătate din minimul amenzii! Deci, de multe ori nu face autoturismul cât amenda. Asta e, dacă nu înţeleg, nu avem ce le face. Vom continua şi pe această linie până vom desfiinţa definitiv aşa-zişii „piraţi”.

Am demarat împreună cu alţi colegi şi nişte acţiuni pe linia verificărilor conducătorilor auto care efectuează transporturi în regim de maxi-taxi, pe raza de competenţă, întrucât au fost multe sesizări că aceştia nu eliberează bilete călătorilor, sau conduc autovehiculele neavând reviziile tehnice la zi. Cu reviziile nu s-a prea confirmat, dar cu biletele da, astfel că s-au luat măsuri, dându-se circa 40 de sancţiuni în câteva zile, pe toate rutele: Petroşani-Petrila, Petroşani-Uricani şi local. Amenzile respective sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Vom continua aceste acţiuni periodic. Din păcate călătorii sunt nerăbdători să plece, sunt nemulţumiţi că-i oprim în trafic, dar pe partea cealaltă vin să reclame că nu primesc bilet, sau că circulă aglomerat. Asta este, nu e bine deloc când cetăţenii nu cooperează cu noi, iar în cele din urmă tot dumnealor suferă, fie la buzunar, fie la confort”.

 

Aduc bani grei la bugetul local şi tot sunt arătaţi cu degetul…

Multă lume spune: „Ia uită-i pe ăştia, iar stau pe drum să dea amenzi, probabil este sfârşit de lună şi nu şi-au făcut planul la amenzi… Din amenzile astea câştigă şi ei, normal să stea la pândă… abia îşi aşteaptă clienţii, ca lupii vânatul”. Comisarul şef din cadrul Biroului Rutier Petroşani, Petru Mârza, ţine să demonstreze că lucrurile nu stau întocmai aşa: „Nu avem niciun plan de amenzi! De când sunt poliţist – şi am aproape 27 de ani de când muncesc la poliţia din Petroşani – nu am avut aşa ceva şi cred că nici nu o să avem niciodată vreun plan de amenzi. Banii de pe amenzi NU se întorc absolut deloc la poliţişti, cum spun unii sau alţii, ei intră la administraţia locală. Poliţia NU beneficiază de aceste sancţiuni absolut deloc! Și cine spune că nu dăm amenzi, iar va fi contrazis de noi, prin cifre concrete… De exemplu, doar în semestrul I, poliţiştii din cadrul biroului nostru au aplicat 11.881 sancţiuni contravenţionale participanţilor la trafic, în valoare de 852.222 lei. Vă daţi seama, e o sumă imensă! Acum, ştiu că nu toate aceste amenzi sunt plătite la timp, iar la multe se fac contestaţii, sunt procese. Dar, totuşi, foarte mulţi bani intră la bugetul local. Dar mai multe poate aflaţi de la doamna Mărgulescu, de la Taxe şi Impozite. Totuşi, vă lăsăm pe dumneavoastră şi pe cititori să tragă concluziile, dacă ne facem sau nu treaba”.

Șefa Serviciului „Taxe şi Impozite”, doamna Ioana Mărgulescu, ne-a dat un procentaj destul de mare de încasări a amenzilor de circulaţie, la nouă luni acest procentaj fiind de 77%!

Acest material NU s-a vrut a fi elogios la adresa poliţiştilor de la circulaţie. Pentru că suntem conştienţi că unii dintre ei au serioase bube-n cap, se ştiu ei prea bine care, s-a mai scris, se mai vorbeşte... Dar nici nu putem să-i punem pe toţi poliţiştii în aceeaşi oală, sau să nu scriem adevărul, când el este evident, există cifre, statistici clare. A arunca cu noroi spre poliţiştii de la circulaţie chiar şi atunci când ei încearcă să-şi facă meseria, doar pentru că aşa a intrat în „folclorul străzii” şi dă bine la presă, nu e o treabă bună, dacă vrem într-adevăr să fim corecţi. Trebuie să vedem cu toţii şi cealaltă jumătate a paharului. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter