05.01.2016,  22:33:40 | 0 comentarii | 776 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Hunedoara / 2015 a fost anul proiectelor europene
de Mihaela PETROŞAN
Municipalitatea din Hunedoara a reuşit să bifeze, la sfârşitul anului 2015, proiecte pe fonduri europene extrem de importante finalizate, care au vizat dezvoltarea zonei şi creşterea atractivităţii turistice.
 
Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică
Un proiect finalizat, care vizează transformarea oraşului de pe Cerna în nucleu de dezvoltare turistică, este cel de creare şi dotare a unui Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică în municipiul Hunedoara. Proiectul a fost finanţat prin Regio - Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul de intervenţie 5.3  Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică al Regio - Programul Operaţional Regional (Regio POR). Contractul de finanţare a fost semnat în 27 februarie 2015.
Principalul obiectiv al investiţiei este, evident, crearea unui nucleu de informare şi promovare turistică în municipiul Hunedoara, în scopul creşterii numărului turiştilor, respectiv pentru promovarea potenţialului turistic al resurselor turistice naturale şi antropice din zonă. Un proiect care să contribuie la îmbunătăţirea gradului de atractivitate a zonei ca destinaţie turistică şi de afaceri, la dezvoltarea economiei locale şi crearea de noi locuri de muncă.
Pentru realizarea proiectului a fost construită o clădire dedicată, pe o stradă cu circulaţie intensă, în apropierea obiectivelor de interes turistic. Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din municipiul Hunedoara a fost dotat cu echipamentele necesare pentru realizarea activităţii de promovare turistică, fiind realizat şi un site pe internet.
„Datorat implementării proiectului preconizăm o creştere a numărului turiştilor şi respectiv a gradului de informare a lor cu mai mult de 25 la sută - de la numărul de 82.023 de turişti din anul 2012 la numărul de 102.600 de persoane”, se arată în documentaţia proiectului.
Dintre produsele turistice promovate ar fi de amintit: vizitarea Grădinii Zoologice, activităţi sportive la Bazinul de înot, excursii la Lacul Cinciş, în Ţara Haţegului, în Parcul Naţional Retezat, în Munţii Ţarcu, la Mlaştina de la Peşteana, la Rezervaţia de zimbri de la Haţeg, precum şi excursii cu biciclete pe diferite trasee.
Între obiectivele turistice promovate se află Castelul Corvinilor, Mănăstirea Prislop, Cetatea Devei, Castelul Kendeffy de la Sântămăria Orlea, Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Sarmizegetusa Regia - Grădiştea Muncelului, Muzeul de Arheologie – Sarmizegetusa, Cetatea Orăştiei, Festivalul „Opera Nights” şi Festivalul Medieval care se organizează anual la Castelul Corvinilor din Hunedoara, dar şi Dacfest – Sub semnul lupului.
Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 10 luni, începând cu data de 27 februarie 2015. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 500 de mii de lei, contribuţia municipalităţii fiind de doar 44.000 de lei.
 
Centrul Social Multifuncţional pentru Persoane Vârstnice
Centrul pentru seniorii Hunedoarei a fost finanţat de Uniunea Europeană prin Regio - Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul de intervenţie 3.2 „Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale”. Contractul de finanţare a fost semnat în 29 ianuarie 2013.
Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătă­ţirea calităţii infrastructurii pentru serviciile sociale oferite de către municipiul Hunedoara, pentru asigurarea unui acces egal şi mai facil al cetăţenilor la astfel de servicii.
Pentru realizarea proiectului, s-au revalorificat clădirile fostei cazărmi 733 a UM 01933 Hăşdat – municipiul Hunedoara conferindu-le acestora o destinaţie socială, respectiv s-a realizat proiectul de investitii „Centrul Social Multifuncţional pentru Persoane Vârstnice din municipiul Hunedoara”, cu toate utilităţile (alimentare cu apă, canalizare, gaz, electricitate, termoficare - centrale termice pe gaz), dotările şi echipamentele necesare funcţionării în siguranţă şi la cele mai înalte standarde de calitate în concordanţă cu destinaţia propusă.
De asemenea, s-a amenajat un pavilion – fosta popotă – ca bucătărie cu anexe şi sală de mese, dotate cu mobilier, maşini de gătit, instalaţii frigorifice, aparatură pentru prepararea şi păstrarea alimentelor. Mai mult, au fost amenajate două pavilioane – foste dormitoare – ca spaţii pentru cazare şi asistenţă, dotate cu mobilier pentru spaţiile de cazare, spaţii admi-nistrative, săli de recreere, săli TV - calculatoare, săli pentru asistenţi - infirmieri, pentru consiliere. În plus, a fost amenajat un pavilion – fost atelier mecanic -  ca atelier de tâmplărie, atelier mecanic şi atelier de modelaj. Aleile sunt dotate cu bănci de lemn şi mese cu scaune, au fost amenajate zone verzi, cu trandafiri, pomi şi gard viu.
În urma implementării acestui proiect, se va asigura cazarea de tip locuinţă, asistenţă şi supraveghere prin asistenţi medicali şi infirmieri, asigurarea consilierii psihologice, asigurarea şi servirea hranei şi activităţi sociale, recreative şi ocupaţionale pentru persoanele vârstnice.
În plus, se asigură o gamă variată de servicii sociale destinate persoanelor vârstnice aflate în dificultate începând cu acceptarea lor în centru, până la rezolvarea unor probleme specifice cu care acestea se confruntă, inclusiv prin organizarea unor ateliere de lucru pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă şi a competenţelor profesionale.
Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 35 de luni, începând cu data de 29 ianuarie 2013. Valoarea totală a proiectului a fost de 3,6 milioane de lei, contribuţia beneficiarului fiind de 111 mii de lei.
 
Lucrări de apă şi canalizare din Peştişu Mare
Din acest proiect, în 2015 a fost realizată prima etapă, respectiv reţeaua de alimentare cu apă, asta deoarece abia în luna octombrie 2015 Primăria Hunedoara a primit aprobarea finanţării de la Uniunea Europeană. În 2016 va fi realizată şi canalizarea.
„A doua parte a proiectului va fi realizată de Apa Prod. Lucrarea este prinsă în Master Planul pe care dânşii l-au întocmit şi cu siguranţă că va fi una dintre priorităţi pentru că interesul operatorului de apă este să aibă cât mai mulţi abonaţi”, a declarat în data de 17 decembrie 2015, în cadrul emisiunii Hunedoara Plus realizată de Cătălin Docea la Hunedoara TV, primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion. 
Valoarea totală a proiectului este de 12 milioane de lei. Alimentarea cu apă cuprinde o conductă în lungime de 12.400 de metri, două staţii de pompare a apei, 380 de branşamente, 70 de hidranţi şi 56 de cămine. Canalizarea va cuprinde o conductă de 7.500 de metri, 380 de racorduri, patru staţii de pompare a apei uzate, 480 de conducte de refulare şi 174 de cămine de vizitare.
 
Reabilitarea sitului industrial
Tot în 17 decembrie 2015, în cadrul emisiunii Hunedoara Plus, primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, declara că situl industrial – reabilitare, ecologizare, pregătire pentru noi activităţi - este realizat în proporţie de 99,9 la sută. În 18 decembrie 2015 era programată să se realizeze ultima lucrare, din punct de vedere al constructorului, societatea hunedoreană Proserv, cea care a finalizat această investiţie. „E vorba de refacerea accesului de la podul peste Cerna, pe strada Constantin Bursan. Se toarnă stratul de asfalt şi atunci lucrarea este gata sută la sută”, declara, în cadrul emisiunii, Viorel Arion.
În urma realizării acestei importante investiţii, Hunedoara va dispune de o ofertă deosebită de afaceri pentru investitorii care doresc să deschidă capacităţi de producţie sau servicii în zonă. 
Valoarea totală a proiectului a fost de peste 62 de milioane de lei, lucrările executate şi finalizate integral de Proserv SA şi Recom SID SA ridicându-se la 38.537.700 lei, respectiv 96.603,08 lei. Sumele includ TVA, reprezentând valorile la care contractele au fost licitate şi câştigate de către firmele menţionate.
 
Intrarea pe patru benzi în municipiul Hunedoara
Un alt proiect deosebit de important este cel al realizării unei intrări pe şosea cu patru benzi în municipiul Hunedoara, dinspre Deva, proiect finalizat, dar la care mai sunt de rezolvat câteva neconformităţi, imediat ce vremea va permite. 
„Avem promisiunea constructorului că va termina lucrarea în timp util. Există câteva neconformităţi din punct de vedere tehnic, am discutat cu constructorul şi am convenit ca în luna martie, când se redeschid staţiile de asfalt, să le remedieze. Proiectele pe fonduri europene au în marea lor majoritate o garanţie de cinci ani. Depinde de contractul pe care îl închei cu constructorul”, a explicat, în cadrul aceleiaşi emisiuni, primarul Viorel Arion.
Valoarea totală a acestui proiect a fost de 10,6 milioane lei.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter