07.01.2016,  23:46:07 | 2 comentarii | 703 vizualizari
Petrila va trece printr-un proces amplu de regenerare urbană / Primarul Ilie Păducel nu dă drumul hăţurilor modernizării
de Ziarul Vaii Jiului
Petrila se va schimba şi mai mult în viitor. Văzând ce minuni se pot face cu bani europeni, primarul Ilie Păducel nu vrea să scape nicio oportunitate de a atrage finanţări.
 
127.900 lei
În acest sens a contractat servicii de proiectare pentru „Regenerarea spaţiului public urban al oraşului Petrila”. Proiectarea va scoate din bugetul primăriei 127.900 lei, fără TVA. Ce se va realiza cu aceşti bani? O radiografie în amănunt a oraşului, evaluări ale fondului imobiliar al primăriei, amplasarea instituţiilor publice centrale, starea lor, evaluarea imobiliară, investigarea sistemului de trafic etc. Se vor propune idei de transformare şi regândire a întregii structuri a ariei urbane, astfel încât Petrila să devină un oraş mai funcţional, mai puţin poluant, care consumă puţin şi cheltuieşte eficient, oferă servicii de calitate, este prietenos cu cetăţenii şi mediul. Ce descriem aici sunt generalităţi, ce nu pot fi detaliate într-un simplu articol. 
Obiectivul prim al administraţiei petrilene este o reorganizare a infrastructurii de transport, care acum este greoi şi uneori disfuncţional, tocmai de aceea a contractat aceste servicii de proiectare tehnică pentru infrastructura de transport şi nu numai.
Uzând de aceste documentaţii, Primăria Petrila va putea atrage fonduri importante pentru modernizarea oraşului, care nu se va opri la stadiul actual. Regenera­rea urbană nu este un moft, este obligatorie pentru toate oraşele din ţară care îşi doresc implementarea proiectelor cu bani europeni. Şi Uricaniul are în derulare un astfel de proiect.  
 
3 piloni
Procesul de regenerare urbană are 3 piloni: fizic, economic şi social. Regenerarea urbană urmăreşte reabili­tarea patrimoniului reprezentat de cartierele istorice, îmbunătăţirea condiţiilor de locuire în cartierele de blocuri, amenajarea şi înfrumuseţarea spaţiului public - pieţe, scuaruri, parcuri, mobilier urban, modernizarea infrastructurii urbane - reţele de apă, gaz şi electricitate, drumuri şi reţele de transport în comun. 
 
Un alt punct important
al regenerării urbane la Petrila va fi complexul minier. Cele 5 clădiri ale fostei mine Petrila au fost declarate monument istoric şi au fost incluse de Ministerul Culturii pe lista monumentelor istorice de categoria A. Asta nu înseamnă că ministerul va aloca şi bani pentru cosmetizarea şi introducerea lor în circuitul turistic, ci doar că le protejează. Clădirile aparţin acum Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, însă primăria intenţionează să le preia în administrare. Este, practic, una dintre propunerile pe care le-au lansat studenţii şi arhitecţii implicatului artist Ion Barbu, care au derulat la Petrila o serie de acţiuni menite să salveze patrimoniul istoric al oraşului, şi iată că au reuşit. 
Clădirile declarate monument istoric sunt vechea preparaţie, clădirea compresoarelor, atelierul mecanic, puţul-centru şi puţul cu schip - cel mai adânc din Europa, care măsoară 940 de metri.
Fiind de acum clădiri protejate, ele ar putea fi relativ uşor restaurate cu ajutorul fondurilor europene. 
Se pot acorda fonduri structurale până la 98 la sută nerambursabile pentru restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural.
Sonia LIBERESCU


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Pablo08.01.2016,  19:31:51
BRAVO PADUCEL ! tot asa
#2 miner09.01.2016,  11:35:40
la preparatie s-a facut jaf cu fierul vechi.cladirile dezafectate sunt adapost pentru caini. de fapt nu se incearca decat verbal salvarea edificiilor, in fapt fiecare urmareste sa restaureze cu bani europeni ce au devastat tot ei la propriu si uite asa castiga de 2 ori.se lauda edilii cu vopsitul gardului orasului dar inauntru petrilenii nu au ce pune pe masa, unde sunt locurile de munca promise? minerul merge la alte mine in loc sa exploateze mina din orasul sau.mare pacat de Petrila, oras infloritor pe vremea comunistilor, o epava pe vremea lui Paducel.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter