24.01.2016,  21:39:06 | 0 comentarii | 492 vizualizari
De Ziua Unirii Principatelor Române, / Biblioteca judeţeană şi-a onorat cu brio misia
de Ziarul Vaii Jiului
În dimineaţa zilei de 22 ianuarie, lângă statuia împăratului Traian din centrul Devei, reprezentanţii Bibliotecii Judeţene s-au întâlnit cu profesori şi elevi de la colegiile, liceele şi şcolile din Deva (Colegiul Naţional „Decebal”, Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”, Colegiul Naţional Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Liceul de Arte „Sigismund Toduţă”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, Şcoala Eco Europeană „Andrei Şaguna”), veniţi în număr mare să serbeze Ziua Unirii Principatelor Române.
 
Cu 100 de steaguri tricolore în mâini, într-o impresionantă procesiune, în acordurile Horei Unirii, cei prezenţi au pornit pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, salutaţi cu bucurie de trecători. În faţa plăcii comemorative amplasate pe Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, placă ce aminteşte popasul lui Alexandru Ioan Cuza din 22 februarie 1866, în drum spre exil, o delegaţie în frunte cu managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Ioan Sebastian Bara,  şi directorul Colegiului Tehnic „Transilvania”, Sorin Marin Demeter, a depus o jerbă de flori, jerbă pe a cărei panglică s-au aflat cuvintele: „Cinstim memoria lui Alexandru Ioan Cuza”.
Coloana a pornit mai departe spre Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în a cărei curte s-a intrat printr-un impresionant tunel format din steagurile tricolore purtate de elevii de la Colegiul Tehnic „Transilvania”. Este al şaptelea an când toţi cei prezenţi, cu mic, cu mare, s-au prins în tradiţionala şi îndrăgita Horă a Unirii, un cântec care nu cunoaşte vârstă şi care a fost iubit de zeci de generaţii de români. Ea nu este un simplu cântec, ea este un crez şi un legământ pe care fiecare român îl face în faţa poporului său, în faţa Patriei. Pentru că toţi cei cu inima română trebuie să fie uniţi, toţi cei cu inima română trebuie să pună umărul la dezvoltarea ţării, mai ales atunci când ţara trece prin momente grele, toţi cei cu inima română trebuie să dea dovadă de solidaritate şi unitate. Pentru că din binecunoscutele versuri ale Horei Unirii se degajă şi astăzi învăţăminte pe care un adevărat patriot trebuie să şi le însuşească. În continuare, au fost vizionate expoziţiile de carte dedicate Unirii de la 24 ianuarie 1859, organizate la Sala de Lectură, Secţia Împrumut Carte pentru Copii şi Secţia de Împrumut. 
După acest moment, la Sala de Lectură a Bibliotecii şi la Secţia de Împrumut Carte pentru Copii, a urmat o evocare cu tema Alexandru Ioan Cuza, Domnul Unirii, la care au luat parte elevi din ciclul primar. Ca de obicei, la final, au fost adresate întrebări din prezentări, iar răspunsurile corecte au fost recompensate cu premii constând în diplome şi cărţi oferite de Bibliotecă. 
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a avut, are şi va avea îndatorirea de onoare de a organiza an de an sărbătorirea aşa cum se cuvine a acestei îndrăgite zile din calendarul României.
Ioan Sebastian BARA


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter