24.01.2016,  22:12:45 | 0 comentarii | 499 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Ziua Unirii Principatelor Române / La Petroşani
de Corneliu BRAN
Vineri, 22 ianuarie, începând cu orele 12:00, Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroşani a fost gazda unui program cultural-artistic dedicat sărbătoririi Unirii Principatelor Române, înfăptuite de moldoveni şi munteni la 24 ianuarie 1859.
 
Sala arhiplină
Acţiunea de vineri s-a desfăşurat sub egida primăriei şi consiliului local. Protagoniştii programului artistic au fost elevii de la colegiile de pe raza localităţii. În sală au fost prezenţi, pe lângă elevi şi profesori, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, viceprimarul Florin Nicolae, aproape toţi consilierii locali, un consilier judeţean (Dana Damian), o serie de directori, şefi de servicii şi funcţionari din administraţia publică locală, precum şi mai mulţi reprezentanţi ai unor ONG-uri şi asociaţii care-şi desfăşoară activitatea în municipiu.
 
Discursul primarului
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a fost cel care a deschis programul manifestării, discursul său fiind legat de semnificaţia Zilei „Unirii Mici” şi de actul patriotic în sine: „Suntem din nou împreună într-un moment important pentru fiecare dintre noi şi pentru România, în gene­ral. Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 este un moment important pentru români, pentru ţară. Atunci s-a reuşit, practic, printr-o gândire şi printr-un act al oamenilor politici din acea perioadă, să se înfăptuiască această Unire printr-un artificiu - între ghilimele, anume, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor, atât al Moldovei, cât şi al Ţării Româneşti şi, implicit, recunoaşterea lui ca şi conducător al tuturor românilor din cele două pricipate româneşti. Fără această unire şi fără acceptul marilor puteri europene de-atunci, nu se putea ca acele două principate să se regăsească într-o singură ţară şi, mai apoi, la 1 Decembrie 1918 să se reali­zeze Marea Unire a românilor, prin Unirea şi cu Transilvania, România fiind astfel reîntregită. Astăzi, fără aceste acte de patriotism ale străbunilor noştri n-am fi putut vorbi despre România, în limitele teritoriale pe care le avem în prezent. Fiecare perioadă istorică are greutăţile ei şi, de ce nu, momentele plăcute, însă cred că de-a lungul timpului românii au ştiut ce vor, chiar dacă uneori se întâmplă cam târziu anumite lucruri, România a ştiut dintotdeauna să impună şi să-şi impună în faţa lumii idealurile sale. Vă mulţumesc tuturor că sunteţi aici în sală, le mulţumesc doamnelor şi domnilor profesori, copiilor, dansatorilor şi, nu în ultimul rând, celor de la Casa Pro Urbis pentru faptul că ne întâlnim în aceste momente importante. Care, după părerea mea, trebuie celebrate de toţi românii, pentru că, dacă nu ne cunoaştem şi nu ne respectăm istoria şi valorile naţionale, atunci n-avem cum să avem prezent şi niciun viitor în această lume. Un viitor care să ne asigure pe noi şi generaţiile viitoare că vom păstra identitatea naţională, într-o lume tot mai globalizată – cu avantajele şi dezavantajele acesteia.
 
Momente artistice ale elevilor
Au urmat o serie de momente artistice oferite de elevii de la Colegiul Naţional de Informatică (!) „Carmen Sylva” (coordonaţi de doamnele profesoare Florica Bican şi Rodica Popescu), care au prezentat momentul istoric petrecut în urmă 157 de ani, de elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu (coordonaţi de profesorul Dorin Minel Răduţi), care au prezentat “Personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza”, şi de elevii de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” (îndrumaţi de doamna profesoară Carmen Damian), care au venit cu o scenetă intitulată „Mica Unire”, foarte bine interpretată de aceşti tineri. Mai spre finalul programului, au mai oferit momente artistice cei de la Asociaţia „Eu şi tu pentru Vulcan” – care din acest an sunt parteneri cu cei din Asociaţia „Casa Pro Urbis” Petroşani, dansatorii din cadrul Ansamblului Artistic „Parângul” (coordonaţi de inepuizabilul şi talentatul dansator şi coregraf Nicolae Nicoară), precum şi elevii de la Colegiul Economic „Hermes” (îndrumaţi de doamna profesoară Doina Ţopescu), care au prezezentat un inedit moment coregrafic.
Nu trebuie uitată nici alocuţiunea consilierului local Valeriu Butulescu.
 
Bani donaţi pentru un pian nou la Şcoala de Muzică
Pe la mijlocul acţiunii, cei prezenţi au avut parte şi de un moment mai deosebit legat de naşterea Forumului „Casa Pro Urbis”, în urmă cu patru ani, exact în această perioadă a anului, precum şi de o acţiune de donaţie făcută de Asociaţia „Casa Pro Urbis” către primărie, privind achiziţionarea unui nou pian pentru Şcoala de Muzică de la „I.G. Duca”, unde super talentatul Fabiani va putea de-acum încolo să se antreneze muzical la un nou pian. Care va fi achiziţionat în perioada următoare, cealaltă parte de bani necesari fiind pusă de primărie. De la preşedintele Asociaţiei „Casa Pro Urbis” am aflat că aceşti bani donaţi către primărie, mai exact suma de 5.000 lei, au fost colectaţi de asociaţie la spectacolul de muzică clasică organizat de asociaţia petroşeneană în decembrie şi e pentru prima dată când o asociaţie „donează şi ea, la rândul ei, bani primăriei pentru un gest nobil” şi nu doar în sens invers, după cum a evidenţiat vorbitorul. Să dea Domnul, ca Fabiani să continue drumul ascendent şi să ajungă cel mai mare pianist pe plan european şi mondial şi când va trece la seniorat! Iar astfel de gesturi nu fac decât să-l ajute, întreaga comunitate va trebui să sprijine acest „diamant” şi în continuare, inclusiv noi, cei din presă.
 
Hora Unirii
Finalul a fost acelaşi ca în fiecare an de ziua de 24 ianuarie: s-a cântat şi s-a dansat Hora Unirii. Toţi cei din sală, în frunte cu primarul fiind protagonişti.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter