04.11.2011,  09:41:58 | 0 comentarii | 553 vizualizari
Pun sau nu concediile medicale frână supravieţuirii Companiei Naţionale a Huilei?
de Ziarul Vaii Jiului

â–º Liderii de sindicat din Vale au opinii diferite cu privire la ceea ce se petrece la CNH SA â–º Unii cred că aceste cazuri trebuie analizate cu maximă seriozitate, pentru a separa chiulangiii de cei ce au cu adevărat probleme de sănătate ca urmare a condiţiilor foarte grele de muncă â–º Pe de altă parte, liderul Jurcă este de părere că trebuie luat taurul de coarne: faliment şi, mai apoi, o societate nouă organizată pe criterii competitive.

 

“Vrem măsuri obiective”
La ora actuală, se ştie că orice miner care lucrează în subteran şi dă 10 zece lopeţi de cărbune, două le dă pentru colegul lui care a suferit un accident, iar două le mai dă şi pentru cel care este în concediu medical. Ortacii sunt de acord cu măsurile adoptate de CNH, dar cu condiţia ca acestea să se realizeze obiectiv şi cu o selecţie atentă în prealabil. Sindicaliştii din Valea Jiului spun că este corect ca în sistem să rămână doar cei care într-adevăr muncesc şi care sunt în stare să ajute la salvarea Companiei, dar ar fi normal şi ca aceştia să fie recompensaţi pe măsură. De altfel, ei mai afirmă că cei care şi-au luat concedii medicale pe bună dreptate nu au de ce se teme.
„Pentru ceea ce am considerat eficient, ne-am dat şi acordul. Din păcate, însă, o parte a protocolului pe care l-am semnat cu Compania s-a interpretat într-un fel pe care nu ni l-am fi dorit. Se vorbeşte de amânarea plăţii concediilor medicale în funcţie de disponibilităţile băneşti. Este evident faptul ca într-o situaţie de criză, când banii nu sunt suficienţi pentru plata tuturor dărilor, să se plătească prima data munca celor care efectiv au prestat în subteran. Pe mine, însă, mă deranjează că întotdeauna se umblă la măsuri pentru cei care nu muncesc, dar nu se aduc în discuţii şi recompensări pentru cei care într-adevăr o fac. Nu ştiu dacă nu ăsta ar fi unul dintre lucrurile care ar trebui aplicate”, a declarat Petre Nica, prim-vicepreşe­dinte LSM „VJ”.
„Cei din CNH trebuie să analizeze foarte bine, caz cu caz. Foarte mulţi sunt în concediu medical pe bună dreptate, iar aceştia nu vor avea de suferit. Cu măsurile pe care Compania vrea să le adopte am fost şi noi de acord, tocmai pentru a-i putea plăti la timp pe cei care muncesc efectiv. Bineînţeles că aici nu intră în discuţie plata celor care au suferit accidente de muncă sau a celor care au boli profesionale sau cronice. Ei cu siguranţă îşi vor primii bani la timp”, a declarat Laszlo Domokoş, secretar general LSM „VJ”.
“Nu ştiu cum îi va depista Compania acum, după atâta timp, pe cei care trag chiulul sau pe cei care nu trag chiulul. Orice măsură care ar duce la redresarea din punct de vedere economic este binevenită. Noi am mai cerut în nenumărate rânduri o analiză foarte strictă a personalului şi am fost printre primii care am specificat faptul că avem foarte puţini oameni direct productivi. Dar, oricum, nu are cine să facă analiza. Legat de foile de boală vreau să vă spun că această practică este legată în primul rând de cei din conducerea CNH. Sunt oameni cu funcţii înalte care anul acesta au stat în concediu medical 7 luni, de când au fost avizaţi că vor fi schimbaţi. Un exemplu este Petre Drăgoescu şi nu văd acum de ce ne-am trezit că avem vreun vagonetar bolnav. De aceea spun că este foarte greu acum să faci vreo estimare şi să vezi de partea cui este dreptatea”, a declarat Adrian Jurcă, liderul Sindicatulul Liber EM Livezeni.

 

Despre prime...
Liderii de sindicat mai spun totuşi că prima de Ziua Minerului ar trebui să se acorde, într-un fel sau altul, chiar dacă nu sub formă bănească. De altfel, decizia de ne­acordare a acestui adaos salarial nu este încă definită, şi asta pentru că până la finele lunii urmează să vină Bugetul de Venituri şi CheltuIeli pe baza căruia se vor purta discuţii privind fondul de salarii.
„La 80 de ani de la luptele greviste din 1929, unde au murit băieţi tineri, de 18-19 ani, acum, în 2009, chiar dacă este un an de criză, va trebui să găsim o posibilitate de a acorda angajaţilor CNH o primă, chiar dacă aceasta nu se reflectă în bani. Nu se poate spune că nu se dă nimic. Nu în bani, e adevărat, dar asta nu înseamnă că nu va fi nimic. În afară de asta, totul privind acest subiect este pură speculaţie, pentru că noi, sindicatele, încă nu am negociat nimic cu Compania legat de prima de 6 august”, a afirmat Petre Nica, prim-vicepreşedinte LSM „VJ”.
“Legat de acestă primă, eu zic că este o chestie căreia i se dă o amploare prea mare în momentul de faţă. Într-adevăr, Compania este în criză, la fel cum este toată ţara. Nu sunt disponibilităţi băneşti, dar la momentul acesta CCM este prelungit până la data de 1 august, iar despre prima de Ziua Minerului se va discuta în momentul în care va veni Bugetul de Venituri şi Cheltuieli”, a declarat şi Laszlo Domokoş.
„Domnul Jujan nu poate să ia o decizie singur, fără a se consulta cu sindicatele. Spun 100% că aşa este. Orice măsură care afectează foarte mulţi angajaţi ai Companiei Naţionale a Huilei, normal că are şi reacţiile specifice. Cred însă că trebuie să înceapă o analiză foarte strictă şi foarte dură, undeva de sus în jos. Nu cred că, acum, Compania este în postura să ia o măsură atât de dură. Eu îl respect pe domnul Jujan şi am să îl susţin în toate demersurile dumnealui pentru că, într-un fel sau altul, pe el a picat acum măgăreaţa. El va trebui să rezolve problemele economico-financiare ale CNH-ului. Măsurile pe care vrea el să le ia oricum nu vor rezolva problemele cu care ne confruntăm. Ei înţeleg mult mai mult decât faptul că CNH nu are bani de prime. Minerii trebuie să ştie că acestea se dădeau tot din fondul de salarii şi nu erau bani proveniţi de prin alte părţi. Ceea ce nu înţeleg eu, de fapt, este că nu se face o analiză foarte serioasă a fiecărei subunităţi miniere şi că nu se face o analiză a aportului fiecărui angajat al Companiei la bunul mers al lucrurilor. Eu, de câte ori am avut ocazia, am spus că în luna august CNH va intra în colaps, iar acum se adevereşte asta”, a declarat Adrian Jurcă.
 

Falimentul, o opţiune?
Tot în opinia liderului de sindicat de la Livezeni, Adrian Jurcă, declararea falimentului Companiei Naţionale a Huilei reprezintă o opţiune. Pentru ca,  mai apoi, să se înfiinţeze o altă societate  în locul celei actuale.
„Nu trebuie să ne temem şi spun asta pentru prima dată. Legea falimentului este o lege dată pentru a preveni anumite lucruri care se pot petrece într-o economie de piaţă. Faptul că General Motors a dat faliment nu înseamnă ca America a murit. Din General Motors s-a născut o altă firmă care va funcţiona probabil după alte principii şi criterii. Personal, cred că la ora actuală nu mai trebuie să prelungim şi mai mult această agonie. Trebuie să fim bărbaţi şi să spunem lucrurilor pe nume. Asta nu însemnă că vor pleca acasă toţi angajaţii. Nici din General Motors nu au plecat toţi, ci doar o treime. Va trebui să luăm taurul de coarne”, a mai afirmat Jurcă.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter