02.02.2016,  21:17:11 | 0 comentarii | 603 vizualizari
Pregătiri pentru / Aplicarea legii tichetelor sociale pentru copiii de grădiniţă
de Corneliu BRAN
Circa 110.000 de copii au estimat guvernanţii că se încadrează în Legea tichetelor sociale pentru copiii de grădiniţă care a intrat în vigoare din ianuarie a.c. Cheltuiala cu tichetele sociale se ridică la circa 40 de milioane de lei pe an. Legea e bună pentru că vine în ajutorul familiilor sărace, care, pe lângă alocaţia primită de un copil de peste doi ani, cei 84 de lei, mai pot beneficia de alţi 50 de lei, lunar, pentru fiecare copil cu vârsta între 3 şi 6 ani care frecventează regulat o grădiniţă.
 
Cum va arăta tichetul…
Potrivit acestei legi care a intrat în vigoare în ianuarie, copiii de grădiniţă din familiile cu probleme sociale vor primi, cum spuneam, un ajutor în plus de la stat, cu obligativitatea ca părinţii să-şi trimită copiii la grădiniţă în fiecare zi. Din cauză că trăim în România şi autorităţile se mişcă greoi, acest mic ajutor întârzie momentan pe motivul că autorităţile locale nu au finalizate listele cu potenţialii beneficiari! Asta e scuza celor de la Bucureşti… Numai că nu autorităţile locale sunt de vină că funcţionarii care se ocupă de asta nu au fost chemaţi mai repede să li se explice procedurile sau nu au fost înştiinţaţi în scris ce trebuie să facă. Dar asta nu e tot... La nivel central, nici nu se cunoaşte cu exactitate cum va arăta tichetul pentru acordarea acestui ajutor!
 
Beneficiarii
Pentru că deja e destul de târziu, chiar în prima zi din februarie cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara au organizat o şedinţă de informare, iar părinţii copiilor din familiile care se încadrează în cerinţele legii să poată beneficia de aceşti bani.
Familiile vor primi tichetul social cu condiţia ca preşcolarii să meargă zilnic la grădiniţă, iar în caz de absenţe, acestea trebuie să fie motivate într-un anumit termen de timp şi nu după cum cred unii sau alţii. Altfel, ajutorul cade. În prealabil, pentru a obţine aceşti bani, părinţii trebuie să depună o cerere la serviciile sau direcţiile de asistenţă socială din localitatea unde au domiciliul, urmând ca funcţionarele de-acolo să facă o verificare. Se încadrează aici familiile care au copii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani şi care au un venit lunar de cel mult 284 de lei pe membru de familie. Conform legii, cererile pentru anul şcolar în curs – ce a mai rămas din el – trebuie depuse până pe data de 30 aprilie 2016. Foarte important, pentru anul şcolar următor, deci 2016-2017, cererile se vor depune în maxim 30 de zile de la înscrierea copilului la grădiniţă. După acest termen nu mai este luată în consideraţie cererea! Părinţii care nu se încadrează în acest termen de o lună vor putea depune cerere – dacă copilul mai are vârsta de grădiniţă – doar în anul şcolar următor!
 
Încă mai există ceva confuzie
Primarul Uricaniului a participat personal la şedinţa de la Deva de la inspectoratul şcolar. Nu ştie încă, cu exactitate, câţi copii vor beneficia la Uricani de aceşti bani, dar ştie, cu siguranţă, că vor fi. Tot primarul ne-a spus că, din câte a înţeles, pentru ca să se poată pune în plată aceste familii cu venituri mici şi copii de grădiniţă, trebuie făcută o şedinţă de consiliu local cu un proiect care vizează modalitatea de identificare a beneficiarilor.
De la doamna Susana Heljiu, şeful SPLAS Petrila, am aflat că până la 10 februarie fiecare localitate trebuie să anunţe finanţele publice de câţi bani va fi nevoie anul acesta, plăţile urmând să se facă de la bugetul de stat din cotele defalcate din TVA. Asta ne face să credem că, totuşi, banii vor fi acordaţi semestrial, cam în contradicţie cu ce ne spunea primarul Dănuţ Buhăescu, care a înţeles că plăţile pentru anul şcolar în curs la acest ajutor social se vor face doar din momentul depunerii cererii, fireşte, dacă vor fi respectate toate condiţiile, în urma verificărilor făcute pentru fiecare caz în parte. Vom vedea, căci încă există o „buimăceală” generală, dar în câteva zile suntem convinşi că totul se va clarifica.
 
Sute de beneficiari
Din discuţiile purtate cu doamna Cristina Mraz, şeful DAS Petroşani, am aflat că la Petroşani ar fi vorba de peste 100 de copii care ar putea beneficia de prevederile acestei legi, numărul exact îl vom afla după ce vor fi depuse toate cererile şi se vor face verificările.
La Petrila, de la doamna Susana Heljiu am aflat că ar fi vorba de un număr de copii cuprins între 175-200, iar primarul din Uricani ne-a spus că deocamdată nu poate estima numărul, dar, cu siguranţă, există copii care se încadrează în prevederile legii.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter