07.02.2016,  22:19:56 | 1 comentariu | 1429 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Sâmbătă, / Cupa Parâng 2016
de Corneliu BRAN
În Parâng s-au adunat sâmbăta trecută un număr record de turişti, cel mai mare de până acum din acest sezon! Acest lucru a coincis cu evenimentele sportiv-distractive legate de competiţia de schi şi de celelalte acţiuni distractiv-recreative, toate întrunite sub cupola „Cupei Parâng 2016”, organizată de Primăria municipiului Petroşani şi Consiliul Local Petroşani, în parteneriat cu Salvamont Petroşani, Clubul Sportiv Şcolar Petroşani şi cu sprijinul câtorva sponsori locali care-şi desfăşoară activitatea în staţiunea turistică.
 
Dumnezeu a ţinut cu organizatorii şi competitorii
O vreme excelentă „comandată parcă de Dumnezeu”, după cum ne-au spus salvamontiştii din Parâng, cu un soare generos şi dătător de energie şi bună dispoziţie i-a întâmpinat pe cei peste 400 de turişti şi iubitori de natură şi mişcare, care au asistat la concursul de schi şi la celelalte acţiuni distractiv-recreative puse la cale de organizatori. Alţi 70 de petroşeneni, mai prichindei sau mai mari, cu vârste cuprinse între 4 şi 70 de ani s-au aflat pe Pârtia „A” în calitate de concurenţi, în timp ce alte câteva sute de turişti se aflau pe celelalte pârtii, sau în cabane, numărul total al celor care au urcat în staţiune, sâmbătă, ridicându-se undeva spre 1.000!
Pârtia de concurs s-a ridicat şi ea la standardele cerute pentru astfel de evenimente, cele două ratrack-uri, ale primăriei şi cabanierului Răzvan Marica, făcându-şi bine treaba, împreună cu cei care se ocupă de amenajarea pârtiilor, zăpada aşternută proaspăt, din noaptea de vineri spre sâmbătă, fiind şi ea binevenită.
 
Câştigătorii pe categorii
După mai bine de două ore de concurs la opt categorii de vârstă după orele de start, 12,00, câştigătorii primului loc la fiecare categorie în parte au fost următorii:
Categoria sub 5 ani: fete – Rayssa Bârlida; băieţi – Matei Mitican;
Categoria 5-6 ani: fete – Alexia Soare; băieţi – Andrei Pop;
Categoria 7-8 ani: fete – Cassiana Jurca; băieţi – Sergiu Pavelonescu;
Categoria 9-10 ani: fete – Raisa Butuza; băieţi – Cezar Topoliceanu;
Categoria 10-15 ani: fete - Ioana Ambruş; băieţi – Cristian Chirica;
Categoria 16-25 ani: tinere - Andreea Covalciuc; tineri – Radu Popescu;
Categoria 26-36 ani: femei – Codruţa Bârlida; bărbaţi – Yall Calurbe;
Categoria 37+: femei – Rozalia Costache; bărbaţi - Horia Ciocan. 
 
Distracţie la maxim 
Lucrurile nu s-au oprit însă aici, organizatorii oferind multe alte surprize, până undeva spre orele 19,30-20,00. Astfel, după premierea schiorilor câştigători cu diplome şi cupe, făcută de către primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, în prezenţa arbitrilor (cadre didactice din cadrul CSŞ Petroşani care au omologat rezultatele şi timpii parcurşi de schiori), a urmat o demonstraţie de slalom cu achia a salvamontiştilor petroşeneni, care, împreună cu cei de la Lupeni, sunt printre cei mai buni din ţară, asta fără nicio urmă de patriotism local, doar rezultatele şi truda lor în acţiunile complexe şi complicate de pe munte vorbind de la sine. 
Au intrat în „scenă” apoi diverse „personaje” îmbrăcate în costume de epocă, festivalul fiind foarte gustat de publicul prezent, turiştii nescăpând ocazia de a face sute şi sute de poze şi filmări împreună cu aceştia, imagini care vor rămâne o frumoasă amintire din Parâng.
Undeva spre înserate, a urmat o coborâre cu torţe pe pârtie, care a umplut cu adevărat o zi reuşită în masiv, totul sfârşindu-se cu un imens foc de tabără, în jurul lui asistenţa delectându-se, aşa, ca la munte, într-un spirit boem, înţesat cu cântece, vin fiert şi voie bună.
 
Implicarea cabanierilor
Nu putem lăsa la o parte faptul că în afară de cele prezentate, pe pârtiile din Parâng a fost animaţie cât cuprinde. Pentru prima dată în acest sezon s-a simţit că în Parâng s-a schimbat câte ceva şi că lucrurile ar putea să meargă din ce în ce mai bine dacă astfel de manifestări s-ar repeta şi dacă pârtiile şi organizarea cabanierilor ar fi cum s-a întâmplat sâmbătă. Şi vă dăm doar câteva exemple, în afară de cele prezentate, cam cu ce i-au aşteptat o parte dintre cabanieri pe turişti...
În primul rând, trebuie felicitată munca depusă de Stelian Zanet, care a asigurat muzica şi a pus la cale alte mici surprize, pe tot parcursul zilei şi a serii.
Apoi, Iulian Chelaru Groşan a scos în faţa cabanei sale, din apropierea pârtiei unde s-a desfăşurat concursul, două mese, pe care a aşezat mai multe platouri cu slăninuţă de casă afumată, brânză şi prăjituri cu afine de casă, plus vin fiert cu scorţişoară şi ceai fierbinte cât cuprinde, toate acestea fiind oferite, gratuit, turiştilor! Culmea, deşi lumea s-a înfruptat din aceste bunătăţi, care pe munte sunt şi mai căutate mai ales iarna, la final încă pe mese se mai aflau produse, semn că sus au fost oameni cumpătaţi, cu bun simţ, nu „ciolănari” care rad ca termitele tot pe unde apucă câte ceva gratis, ba mai şi scot ochii că nu-i de ajuns...
Cabana „Ares Schi” şi cabanierul Ioan Vanea au pus la bătaie vouchere cu 50% reducere la orice produs cumpărat pe tot parcursul zilei de sâmbătă.
Firma „Nahani” din Timişoara a acordat şase premii prichindeilor, cei mai mici turişti fiind premiaţi cu câte un hamac fiecare, spre bucuria părinţilor iubitori de munte şi de drumeţii, care de-acum înainte vor putea să-şi care mai uşor micuţul şi iubitul „băgăjel”... Iar exemplele pot continua şi cu eforturile lui Răzvan Marica şi ale altor cabanieri pentru ca turiştii să se simtă bine în locaţiile din munte, dar ne vom opri aici, felicitându-i pe toţi. Iată, deci, că se poate şi în Parâng! 
 
Mulţumirea primarul Petroşaniului 
„Ne bucurăm că am putut să sprijinim această acţiune pusă la cale de către Salvamont Petroşani şi cei de la clubul şcolar sportiv. Astfel de manifestări sunt binevenite şi pe viitor ele trebuie continuate, fireşte, cu sprijinul administraţiei locale. Ştiţi foarte bine că unul dintre proiectele mele este încă de la începutul preluării funcţiei de primar dezvoltarea domeniului schiabil şi dezvoltarea infrastructurii din Parâng, astfel încât staţiunea să ajungă acolo unde-i este locul, adică sus de tot în topul staţiunilor montane. S-au făcut paşi mari în acest sens, an de an încercăm să îmbunătăţim condiţiile care ţin de noi, în primul rând cele care vizează infrastructura. Să sperăm că în viitorul apropiat lucrurile şi condiţiile vor fi tot mai bune în staţiune, la acest fapt trebuind să contribuie toată lumea din Parâng, nu doar administraţia. Mă refer aici la spaţiile de cazare şi de masă şi la acţiunile de atragere a turiştilor, pe care, dacă vor fi bine şi în consens organizate, le vom sprijini şi noi întotdeauna. În orice caz, o zi plăcută, cu soare şi turişti, cu un concurs pe cinste şi cu multe alte lucruri deosebit de plăcute care s-au petrecut”, ne-a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
 
Salvamontiştii 
„Am dus la capăt o acţiune, care să sperăm că a făcut plăcere iubitorilor de schi şi de munte în general. Mă bucur că n-au fost accidente pe pârtie – semn că a fost foarte bună – şi niciun alt gen de incidente. Lumea s-a simţit bine, totul a fost frumos. Mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat, factorilor locali, primăriei şi consiliului local, cabanierilor care s-au implicat, astfel că totul a ieşit, zicem noi, cum trebuia să fie, adică bine”, ne-a declarat şi şeful Salvamontului Petroşani, Dumitru Bârlida.
În încheiere îi mulţumim pe această cale şi domnului salvamontist Pop, pentru sprijinul oferit ZVJ şi pentru imaginile transmise.


Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter