08.02.2016,  20:30:24 | 1 comentariu | 1243 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Greva Minerilor din Valea Jiului din 1977. Vedere de peste ocean: „România tulburată de protestul minerilor”
de Marian BOBOC
Am primit în urmă cu câteva săptămâni de la dl. Constantin Dobre, liderul incontestabil al grevei anticomuniste de la Lupeni din 1977, articolul „România tulburată de protestul mineri­lor” al lui David Andelman, publicat în prestigiosul „The New York Times” la 27 noiembrie 1977. Mărturisesc, nu ştiam de acest articol, ci doar de scrisoarea minerilor către „Liberation” din 12 octombrie 1977, publicată de Mihai Barbu în volumul nostru „Lupeni ’77 – Sfânta Varvara versus tanti Varvara”. Citite acum şi corelate cu informaţiile, declaraţiile şi documentele despre greva din 1977 adunate de mine şi Mihai Barbu, aceste două articole ridică, fireşte, câteva semne de întrebare. Care semne de întrebare, vă rugăm să le semnalaţi şi Dvs. într-un joc… „de-a istoria”. Mulţumesc prietenilor mei pentru traducerea acestei scrisori. (M. BOBOC)    
 
Lupeni, România, 21 nov.
Peste 2000 de soldaţi români au patrulat retrasa Vale a Jiului, unde demonstraţii în masă şi greve ale zecilor de mii de mineri au izbucnit în urmă cu trei luni de zile şi unde tensiunile politice şi economice continuă.
Grevele şi demonstraţiile - cu privire la care numai recent au început să apară rapoarte - reprezintă cele mai mari proteste ale muncitorilor din România Comunistă de după terminarea războiului. De două ori în ultimele trei luni, recent în urmă cu două săptămâni, preşedintele Nicolae Ceauşescu s-a deplasat în oraşele miniere Petroşani, Vulcan şi Lupeni să îndemne la calm şi să discute cu minerii. La începutul protestelor, minerii au luat ostatic cel puţin un oficial guvernamental, au blocat intrările în mine şi au mărşăluit pe străzi scandând împotriva unui regim care se mândreşte cu strictul control poliţienesc.
 
Teama de extinderea protestelor
Oficiali români au exprimat în cadru privat îngrijorarea că demonstraţiile s-ar putea extinde pe tot cuprinsul ţării prin contactele muncitorilor. În septembrie ar fi izbucnit proteste într-o filatură din Braşov şi chiar într-o mare uzină din Bucureşti.
Solicitările minerilor din Valea Jiului, prezentate preşedintelui Nicolae Ceauşescu printr-o petiţie în 17 puncte pe 8 august, au reflectat deficienţele economice şi politice din zonă ale sistemului - lipsa hranei adecvate şi a produselor de consum, locuinţe înghesuite şi prost construite, pensii inadecvate şi sancţiuni severe pentru neîndeplinirea cerinţelor de producţie.
Nimic nu s-a schimbat, nimic nu s-a rezolvat, au declarat unii dintre minerii care au acceptat să vorbească despre demonstraţii, dar care au rugat repetat: Trebuie să spuneţi că am vorbit despre sport, camping, despre schi, poate, sau vom fi toţi puşi în lanţuri. Ca atare, numele minerilor nu vor fi făcute publice.
Lucrurile sunt liniştite acum pentru că lumii îi este frică au continuat minerii. Este dificil să organizezi pentru că acum sunt spioni peste tot. Dar aşteptăm, şi la anul.... A lăsat fraza neterminată şi şi-a încleştat pumnii.
Potrivit acestor mineri, şi altor declaraţii care au ajuns în Bucureşti şi Belgrad, protestele au început la 01 august în Lupeni, o comunitate mohorâtă de 30.000 de locuitori, care aproape că nu poate fi deosebită de alte comunităţi de mineri de altundeva. Strada principală este flancată de colibe din cărămidă cu un etaj, care dau către nişte pătrate cu pământ negru de culoarea cărbunelui unde copiii cu chipurile pline de funingine se joacă.
Colibele, datând de dinainte de cel de-al doilea război mondial, sunt înlocuite ocazional de turnuri cu apartamente noi, multe dintre ele ridicate în grabă, în urmă cu 5 sau 10 ani, urmare solicitării muncitorilor. Acum şi acestea sunt crăpate şi înnegrite.
 
Demonstranţii - bine organizaţi
Pe 1 august muncitorii au început să se adune în faţa intrării principale a minei, după care s-au îndreptat repede în centrul oraşului.
Erau bine organizaţi. Deşi, de regulă, numai circa 580 de mineri intră în mina din Lupeni şi 5.000 lucrează la suprafaţă, la sfârşitul primei zile de grevă peste 35.000 de muncitori din zeci de mine şi oraşe din împrejurimi au invadat centrul oraşului de la străzile laterale până înspre dealuri.
O fotografie despre care se spune că a fost făcută cu mari riscuri de unul dintre mineri şi dată unui vizitator străin arată minerii baricadând intrarea în mină, escaladând stâlpii de utilităţi şi aglomerând străzile înguste.
A doua zi ştirea despre tulburări a ajuns la Bucureşti şi preşedintele Ceauşescu a trimis la Lupeni trei demnitari, viceprim-ministrul Ilie Verdeţ, ministrul muncii Gheorghe Pană şi ministrul minelor Constantin Băbălău.
Cel puţin unul dintre miniştri - domnul Băbălău, potrivit minerilor, domnul Pană, conform altor declaraţii - a fost luat ostatic de către mineri care au cerut prezenţa preşedintelui Ceauşescu însuşi. În timp ce aşteptau, minerii l-au admonestat pe ministru. Au prezentat demnitarului parte din alimentaţia substandard pe care o primeau în mod regulat. I-am aruncat-o în faţă, a spus astăzi unul dintre mineri, si i-am spus: Uite! Mănânc-o tu.
Domnul Ceauşescu şi-a scurtat vacanţa petrecută într-o staţiune de la Marea Neagră şi pe 03 august a zburat la Petroşani, un oraş mai mare din apropiere, apoi a mers cu maşina până la Lupeni, unde mulţimea era încă adunată. 
Preşedintele a făcut o serie de promisiuni - revizuirea sistemului de pensii, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, îmbunătăţirea calităţii alimentaţiei şi a produselor de larg consum, în special a îmbrăcămintei, şi noi locuinţe. Minerii au consimţit să se întoarcă la muncă.
Lucrurile s-au îmbunătăţit pentru două săptămâni, a declarat unul dintre mineri. Erau alimente mai multe şi mai bune, haine. A fost publicată repede o nouă lege a pensiilor, deşi nu a fost niciodată aprobată formal. Dar după două săptămâni, totul s-a terminat. Atunci a venit armata.
Până la data de 01 septembrie cca. 2.000 de soldaţi au fost dislocaţi în zona Văii Jiului. Teoretic, trebuia să coboare în mină să lucreze, dar un miner a declarat că soldaţii au refuzat spunând: Nu este treaba noastră. Noi trebuie să apărăm ţara.
Minerii au spus că un număr mare de securişti în civil au fost aduşi în mină ca muncitori, prevenind reînfiinţarea organizaţiei minerilor care au plănuit greva şi demonstraţiile. 
Există declaraţii că, la scurt timp de la sosirea ofiţerilor de securitate şi a armatei, mulţi mineri au fost concediaţi, mulţi dintre ei - mutaţi cu forţa din Vale, împreună cu familiile lor. Minerii neagă însă că ar fi existat concedieri în masă.
Unii au fost, însă, cu certitudine, înlăturaţi. Minerii şi rapoarte externe confirmă că liderul demonstranţilor din Lupeni, care a înmânat solicitările preşedintelui Ceauşescu, un miner identificat numai ca Dobrei (Constantin Dobre – liderul grevei din 1977 – n.t.) , absolvent de liceu, a fost reţinut de securitate în timpul nopţii şi dus împreună cu soţia şi copilul la Craiova, un oraş aflat la o distanta de cca. 200 mile. Trei dintre cei cinci miniştri adjuncţi ai minelor - Dan Rădulescu, Ivan Mineu şi Gheorghe Pacoste - au fost concediaţi imediat. Unii diplomaţi consideră că vor avea loc şi alte înlăturări [de oameni – n.t.], ca urmare a acţiunii minerilor şi incapacităţilor reprezentanţilor guvernului de a gestiona neajunsurile înainte de a scăpa de sub control.
Minerii spun că s-au luat şi măsuri financiare împotriva lor; cca. 40% din venituri le-au fost reţinute în august pentru nerealizarea planului. Şi cu toate că Guvernul a promis majorarea cu 30% a salariilor, s-a reţinut, lunar, între 5 şi 25% pentru acelaşi motiv.
În urmă cu două săptămâni, domnul Ceauşescu s-a reîntors în Valea Jiului. Vrem ca munca minerilor să fie uşurata, condiţiile generale de muncă să fie îmbunătăţite şi să se asigure o productivitate mai mare, a spus minerilor care priveau în timp ce era declarat „miner de onoare”.
 
Minerii sunt sceptici  
Totul este pentru el, a declarat un miner astăzi. Nimic din toate astea nu este pentru noi. Guvernul a identificat ceea ce el crede ca sunt cele mai mari probleme, a declarat un diplomat occidental care a urmărit evenimentele cu atenţie. Dar nu au recunoscut transformarea de bază, ca urmare a industrializării bruşte, forţate, a ceea ce cu o generaţie în urmă era o populaţie docilă, agrară, într-un proletariat urban.
Deşi minerii din România au o oarecare reputaţie de agitatori, ei dau expresie unui sentiment care din ce în ce este împărtăşit de către muncitorii din industria grea. Deja zgomote de nemulţumire au fost auzite în Fabrica de utilaje grele 23 august din Bucureşti.
Mulţi dintre muncitorii urbani au făcut trecerea în ultimii 30 de ani de la agricultură la fabrici sau mine, au sacrificat enorm. Cu toate acestea au puţine lucruri cu care se pot mândri. Standardele de viaţă sunt mai mari ca oricând, dar încă reduse faţă de cele din majoritatea ţărilor Europei de Est. 
După toate indicaţiile, Guvernul se pregăteşte pentru alţi cinci ani cu aceleaşi condiţii. Preşedintele Ceauşescu, potrivit unor apropiaţi, va folosi producţia naţională mai curând pentru continuarea dezvoltării decât pentru haine şi mâncare.
Guvernul a refuzat orice comentariu public despre evenimentele din Valea Jiului”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (1 )

#1 Constantin Dobre09.02.2016,  13:23:41
Stimate domnule Marian BOBOC, meritul fundamental al 'dezgroparii' evenimentului din august 1977 pana la asezarea lui in tabloul de onoare al luptei anticomuniste din Valea Jiului, Romania si Estul Europei VA APARTINE, atat Dvs cat si Ziarului Vaii Jiului (al carui redactor-sef sunteti). Minerii revoltati in august 1977, familiile acestora cat si toti locuitorii Vaii Jiului va datoreaza multa onoare si recunostinta pentru eforturile personale si de grup ale managementului Ziarului Vaii Jiului si consecventa cu care ati militat pentru ca cel mai genuin si maret act anticomunist al Vaii Jiului sa dainuiasca in mintile si memoria generatiilor viitoare. Felicitari dimpreuna cu multumirile mele respectuase. Constantin Dobre


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter