29.10.2011,  12:09:15 | 0 comentarii | 532 vizualizari
Sistemul unic de termoficare la nivelul Văii nu are succesul celui de apă şi canalizare
de Alina PIPAN

Sistemul extins pentru apă şi canalizare din Valea Jiului, care presupune colaborarea tuturor administraţiilor locale şi, implicit, rolul hotărâtor al SC Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani, a demarat şi promite a fi o mare realizare. Este un prim pas către abordarea proiectelor comune între localităţi, proiecte care permit o mai bună dezvoltare şi atragerea mai multor fonduri europene pentru Vale. Începând cu luna mai a acestui an s-a făcut un alt demers, dezvoltarea unui alt proiect intercomunitar de amploare, care vizează de data aceasta termoficarea. Numai că acesta nu are acelaşi răspuns pozitiv din teritoriu. În mod normal, asociaţia intercomunitară formată ar putea depune proiecte pentru a fi finanţate de Banca Europeană de Investiţii în această perioadă. Dar, merită oare investiţia administraţiilor locale?

La Petrila, reintroducerea termoficării nu este o prioritate

În Valea Jiului reţeaua de termoficare este o “specie” pe cale de dispariţie. După anii ’90, clienţii serviciului de termoficare s-au împuţinat. Punctele termice au dispărut pe rând, iar în unele localităţi acest serviciu nu mai există. În altele, nu a funcţionat niciodată. Este prea scump şi nerentabil. La Petrila, de exemplu, a existat termoficare. Societatea a intrat însă în faliment şi toate punctele termice şi-au încetat activitatea. Numărul clienţilor s-a împuţinat dramatic. Aşa cum explica şi primarul Ilie Păducel în emisiunea „Cătălin Docea Direct” de la Kapital TV, cărbunele petrilean nu dădea randament, căldura era scumpă, iar petrilenii au preferat pur şi simplu centralele de apartament. Introducerea gazului nu a mai dat nicio şansă societăţii de termoficare. În momentul de faţă, termoficarea nu este o opţiune pentru Petrila. Nu există un număr suficient de potenţiali abonaţi. În plus, reintroducerea termoficării, chiar s-ar face pe fonduri europene, implică şi un efort financiar major pentru bugetul local. 

La Petroşani, termoficarea funcţionează doar la 30 la sută din capacitate

Deci tot în pierdere. Cu toate acestea, extinderea şi rentabilizarea ei este o opţiune. Având în vedere că numărul blocurilor reabilitate este în creştere, un sistem termic pus la punct ar însemna, pe perioadă lungă, şi mai puţini bani cheltuiţi de petroşeneni. În momentul de faţă, la Petroşani, în blocul cu CAR CFR, funcţionează un sistem pilot de termoficare. S-a introdus aici termoficarea pe orizontală, toţi locatarii s-au rebranşat, iar beneficiile sunt majore. Odată reţeaua reabilitată şi dacă sunt atraşi noi clienţi, astfel încât investiţia să fie rentabilă, ar merita efortul implemetării noului proiect. Ovidiu Munteanu, directorul Termoficare SA, a făcut demersuri pentru atragerea clienţilor. Nu cu rezultate prea mari. Momentan.

Cam în aceeaşi postură se află şi Vulcanul

Termoficarea încă funcţionează, dar nu pe profit, ci tot în pierdere. Situaţia este una similară Petroşaniului. În viitor investiţiile pentru rentabilizarea sistemului sunt viabile. Bugetele celor două localităţi şi-ar permite cheltuielile aferente. Dar, se pare, sunt singurele două localităţi în această situaţie fericită.

La Lupeni creşte numărul debranşărilor

Primarul Cornel Resmeriţă refuză plata utilităţilor pentru şcoli şi spital. Situaţia este neagră. Noul sistem extins de termoficare tocmai acest avantaj îl are. Scapă administraţiile locale de unele costuri suplimentare pentru plata utilităţilor pe termen lung.  Doar 22 la sută din capacitatea reţelelor termice este folosită în momentul de faţă la Lupeni. Iar unele unităţi au centrale pe lemne încă.  Pacostea pierderilor cade cu totul pe capul Universal Edil, care a şi uitat când a văzut ultima dată bani de investiţii din bugetul local. Este, de fapt, singurul municipiu în care există acest serviciu şi în care nu s-au alocat bani pentru investiţii. Aşadar, nu putem spera la eforturi financiare din partea acestei administraţii, chiar dacă pentru viitor ar fi în favoarea sa.

În Uricani, introducerea termoficării este un subiect utopic

La fel şi la Aninoasa. Pur şi simplu nu rentează investiţia administraţiilor locale. La Uricani administraţia locală ar trebui să investească în momentul de faţă 40 la sută din costul lucrărilor. Sume enorme, care ar sărăci bugetul local într-un moment de declin economic. Sume pe care primarul Buhăescu spune că nu şi le permite. Aşteaptă oferte mai bune. Oricum, având în vedere că extinderea acestor macrosisteme începe cu Petrila şi Petroşani şi se termină cu Lupeniul şi Uricaniul, numai prin 2018 se pune problema unor asemenea investiţii la Uricani. Deci, momentan, termoficarea nu are prioritate aici. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter